Στα 5 ευρώ η τιμή του ελαιολάδου – Κόβονται τα… χαμόγελα λόγω υψηλού κόστους παραγωγής (video)

Με τις τιμές να παγιώνονται στον πήχη των 5 ευρώ κινείται η αγορά του ελαιολάδου στη Μεσσηνία. Η κατάσταση εμπεριέχει θετικά μηνύματα στην όλη εξέλιξη του ενδιαφέροντος, με τις εξωτερικές συνθήκες να είναι φέτος διαμορφωμένες… ευνοϊκά για τη χώρα μας. Ωστόσο ως αντιστάθμισμα έρχεται το υψηλό καλλιεργητικό κόστος που εκτοξεύεται στα 3 και… ευρώ, ενώ τα δυσεύρετα εργατικά χέρια περιορίζουν τα όποια χαμόγελα.

Μάλιστα κάνουν τα χαμόγελα αυτά να είναι μετρημένα καθότι η ενδεχόμενη σε έναν χρόνο επαναφορά των τιμών στα επίπεδα των 3 και ευρώ… θα σημάνει και την κατάρρευση όλου του ελαιοκομικού τομέα, που συνεισφέρει τόσο επιδραστικά στην Ελληνική οικονομία.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η τιμή του ελαιόλαδου στη Μεσσηνία, παρότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια μικρή υποχώρηση. Το ελαιόλαδο με χαμηλή οξύτητα πωλείται στα 4,9 ευρώ το κιλό αλλά γίνονται πράξεις  ακόμα και με 5 ευρώ το κιλό.

“Είμαστε σε ένα περιβάλλον που δεν έχουμε συνηθίσει, αυτό το ύψος των τιμών είναι πρωτόγνωρο”, σημείωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοτριβέων Μεσσηνίας Γιάννης Ηλιάδης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης Best , υπογραμμίζοντας ότι αυτό οφείλεται στις συνθήκες που επικρατούν σε Ιταλία και Ισπανία, καθώς απευθύνονται στην χώρα μας για να καλύψουν τις ανάγκες τους,  με την ζήτηση να είναι αυξημένη.

Την ίδια ώρα όμως , το κόστος της παραγωγής είναι πολύ μεγάλο φέτος, με την ανησυχία έκδηλη για το μέλλον.

“Τα κόστη τόσο για την καλλιέργεια όσο και για τα ελαιοτριβεία έρχονται για να μείνουν. Τα μεροκάματα που πληρώνουν οι παραγωγοί φθάνουν τα 60 με 70 ευρώ και βέβαια υπάρχει ο φόβος κατά πόσο θα πέσει η τιμή του λαδιού”,  παρατήρησε ο κ. Ηλιάδης και εξέφρασε τον προβληματισμό του για την επόμενη χρονιά.

Το κόστος της ενέργειας αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα ελαιοτριβεία, στα οποία έφτασαν τα τιμολόγια του Νοεμβρίου, πολύ αυξημένα, με την κατάσταση να καταγράφεται δύσκολη και να κρίνεται απαραίτητη η κρατική παρέμβαση.

Η φετινή χρονιά πάντως είναι καλή όχι μόνο για τις τιμές αλλά και για την καλή ποιότητα του προϊόντος, ωστόσο οι βροχές ενδέχεται σύμφωνα με τον κ. Ηλιάδη , λόγω της αργής συγκομιδής και την αύξηση της υγρασίας να δημιουργήσει δακοπροσβολή.

 

Την ίδια στιγμή σε ανοδική πορεία βρίσκεται η τιμή του ελαιολάδου και στη Λακωνία, με την ζήτηση να παραμένει υψηλά. Η χρονιά φέτος φαίνεται να είναι της Ελλάδας, καθώς εκτός από την τιμή είναι σε πολύ καλά επίπεδα  παραγωγή και ποιότητα. Την ίδια ώρα όμως και τα μεροκάματα παγιώνονται υψηλά, και  όπως όλα δείχνουν θα παραμείνουν έτσι  και την επόμενη χρονιά.