Τατούλης: “Δεν αστειεύομαι με το θέμα των προσφύγων στην Πελοπόννησο”

2ααΠεριφερειάρχης Πελοποννήσου “Δεν αστειεύομαι με το θέμα των προσφύγων στην Πελοπόννησο και η Κυβέρνηση το ξέρει πολύ καλά”

“Δεν αστειεύομαι με το θέμα της φιλοξενίας των προσφύγων στην Πελοπόννησο και η Κυβέρνηση το ξέρει πολύ καλά αυτό” δήλωσε ευθύς εξαρχής ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης σε έκτατη συνέντευξη τύπου την Παρασκευή 27 Μαΐου 2016 και τόνισε ότι κατά τη συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Βίτσα υπήρξε μια συμφωνία τεσσάρων σημείων επί των αρχών, η οποία θα τηρηθεί απαρέγκλιτα.

“Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση στην Κυβέρνηση να προβεί σε μονομερείς ενέργειες, έστω και κάτω από πίεση. Εμείς δεν θα δεχθούμε τίποτα περισσότερο από αυτά που συμφωνήσαμε. Σε διαφορετική περίπτωση η αντίδρασή μας θα είναι προς κάθε κατεύθυνση” υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με αυτή τη συμφωνία:

“α) Συνολικά ο αριθμός των προσφύγων που θα εγκατασταθούν στην Πελοπόννησο (σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες) δεν θα ξεπερνούν τις 2000 και η κατανομή τους θα γινόταν αναλογικά σε όλη την Περιφέρεια.

β) Ο χώρος εγκατάστασης θα είναι στεγασμένος και σε καμία περίπτωση δεν δημιουργηθεί hot spot

γ) Θα αυξηθεί η αστυνόμευση της ευρύτερης περιοχής

δ) θα ενισχυθούν οι υγειονομικές υπηρεσίες”.

“Απαιτούμε να τηρήσει τη συμφωνία η Κυβέρνηση” τόνισε ακολούθως ο κ. Τατούλης και σημείωσε ότι η Περιφερειακή αρχή δεν πρόκειται ποτέ να αφήσει ξέφραγο αμπέλι την Πελοπόννησο και θα συνεχίσει να στηρίζει τους Πελοποννήσιους πολίτες. Είναι πάγια η θέση της Περιφέρειας Πελοποννήσου ότι θα τηρηθεί απόλυτα η νομιμότητα.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου πριν 6-7 ημέρες δόθηκε εντολή για εγκατάσταση μεγάλου αριθμού προσφύγων στη ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης. “Αντιδράσαμε αμέσως και επικοινωνήσαμε με τον κ. Βίτσα, ο οποίος απουσίαζε στο εξωτερικό και προγραμματίσαμε νέα επικοινωνία κατά την επιστροφή του. Δεν θα γίνει καμία παρέκκλιση από τη συμφωνία, η εκτέλεση της οποίας όπως είχε συμφωνηθεί θα ήταν στην  ευθύνη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του κ. Βίτσα”.

“Εξαρχής σημειώσαμε την εθνική μας υποχρέωση για την αντιμετώπιση του προβλήματος και είχαμε σαφές πλάνο για την αντιμετώπισή του. Ειδικότερα για την περιοχή της Κορινθίας εκφράσαμε την ευαισθησία μας για την επιβάρυνσή της με το Κέντρο Κράτησης” πρόσθεσε ο κ. Τατούλης και επανέλαβε ότι “ήμασταν οι πρώτοι που εντοπίσαμε το πρόβλημα της εμπλοκής των ΜΚΟ και επαναλαμβάνω ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούμε την εμπλοκή τους στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος στην Πελοπόννησο”.

“Η Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για τα σκουπίδια. Λύση εδώ και τώρα. Δεν θα αφήσω την Πελοπόννησο να μετατραπεί σε σκουπιδότοπο”.

Σε ότι αφορά το θέμα των απορριμμάτων ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε ότι εδώ και 1,5 χρόνο είχε μιλήσει για το μεγάλο πρόβλημα η Περιφέρεια Πελοποννήσου να γεμίσει σκουπίδια.

“Σήμερα οι προβλέψεις αυτές δυστυχώς επιβεβαιώνονται και η Πελοπόννησος κινδυνεύει. Ο τρόπος που δουλεύει η Κυβέρνηση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστεί δόκιμος. Αφέθηκε στις ματαιοδοξίες Υπουργών που ούτε άποψη είχαν ούτε σχέδιο για την διαχείριση του προβλήματος. Σε αυτό συμμετείχαν συνειδητά και ορισμένοι Δήμαρχοι, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται σε απόλυτη αδυναμία να το αντιμετωπίσουν” υπογράμμισε ο κ. Τατούλης.

Ο Περιφερειάρχης επεσήμανε επίσης ότι η Κυβέρνηση συνεχώς κωλυσιεργεί. “Την είχαμε προειδοποιήσει ότι, αν δεν θέλουν το δικό μας ολοκληρωμένο σχέδιο, θα πρέπει να μεριμνήσουν και για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ. Σήμερα έχουμε τα αιτήματα των Δημοτικών αρχών για την κήρυξη των Δήμων τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πρόκειται για τραγική εξέλιξη, τη στιγμή μάλιστα που η σκληρή δουλειά της Περιφέρειας για να γίνει η Πελοπόννησος σταθερά κορυφαίος διεθνής τουριστικός προορισμός έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα με χαρακτηριστικότερο την κατάταξή της στην πρώτη (1η) θέση από το Lonely Planet. Υπάρχει ο κίνδυνος η προσπάθεια αυτή να πέσει στο κενό, καθώς το τουριστικό προϊόν είναι απόλυτα ταυτισμένο με τη διαχείριση των αποβλήτων”.

Πρωταρχική μέριμνα και ευθύνη της Περιφερειακής αρχής σύμφωνα με τον κ. Τατούλη είναι η τήρηση της νομιμότητας. “Δεν θα αφήσουμε να επαναληφθούν τα λάθη στην έδρα της Περιφέρειας στην Τρίπολη, όπου έχουμε δύο νέους ανεξέλεγκτους ΧΑΔΑ. Η Κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της και να αποφασίσει ξεκάθαρα τι θα κάνει. Το να λένε ότι είναι πρόβλημα των Δήμων είναι επικίνδυνη πολιτική στάση. Όλοι όσοι μέχρι χτες έλεγαν παραμύθια στους Δημάρχους είναι για μας υπεύθυνοι. Μέχρι τέλος Ιουνίου 60 ΧΑΔΑ θα έχουν αποκατασταθεί και τότε θα πρέπει να διαφυλαχθεί η νομιμότητα και το περιβάλλον μας”.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ενημέρωσε επίσης ότι επίκειται συνάντηση τη Δευτέρα 30 Μαΐου με την Εκτελεστική Επιτροπή του ΦΟΔΣΑ και ότι περιμένει για το θέμα αυτό τις σκέψεις του. “Μερίδα Δημοτικών αρχών είναι υπεύθυνη για την κατάσταση αυτή και ορισμένοι Δήμαρχοι που δεν έχουν δώσει δείγματα καλής γραφής συνεχίζουν να ζουν στον παραμυθένιο κόσμο τους” δήλωσε ακόμη ο κ. Τατούλης.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ενημέρωσε τέλος για το γεγονός ότι λίγες μέρες πριν τον κάλεσε ο Υπουργός Οικονομίας κ. Σταθάκης για να τον ενημερώσει ότι η Κυβέρνηση συμφωνεί με τη ΣΔΙΤ της Περιφέρειας για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων. “Έγιναν τεχνικές συνεργασίες και έκτοτε δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ωστόσο έχει αποδείξει όλο αυτό το χρονικό διάστημα την πολιτική της φερεγγυότητα με την αξιοπιστία, τη συνέπεια και την υπευθυνότητα που τη διακρίνει απέναντι στους πολίτες”.