Τοποθετήθηκε το πρώτο μηχάνημα ανακύκλωσης “Γωνιές Ανακύκλωσης” στο Ξηροκάμπι Δήμου Σπάρτης

Από την τοποθέτηση στο Ξηροκάμπι

Ο Περιφερειακός Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πελοποννήσου, ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου, στο πλαίσιο της υλοποίησης του ολοκληρωμένου Προγράμματος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων που εφαρμόζει, σε συνεργασία με το Δήμο Σπάρτης, πραγματοποίησε σήμερα Τετάρτη 25 Οκτωβρίου την τοποθέτηση του πρώτου μηχανήματος ανακύκλωσης “Γωνιές Ανακύκλωσης” στο Ξηροκάμπι στον Δημοτικό χώρο στάθμευσης πλησίον Ι. Ναού Αγ. Τριάδας.

Στο δεύτερο σημείο στο Πεζοδρόμιο στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως, πλησίον του συγκροτήματος 2ου & 3ου Γυμνασίου – 2ου Γενικού Λυκείου λόγω τεχνικών προβλημάτων ενώ έχει τοποθετηθεί από την προηγούμενη ημέρα δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.

Από την τοποθέτηση στη Σπάρτη

 

Στα Πολυκέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, ο κάθε πολίτης μπορεί να ανακυκλώνει:

Μέταλλο

Χαρτί

Γυαλί

Πλαστικό

Κάθε Πολύκεντρο διαθέτει σύστημα επεξεργασίας των υλικών (συμπίεση για τα πλαστικά και μεταλλικά και θρυμματισμός για τα γυάλινα), ώστε να ελαχιστοποιούνται οι όγκοι των υλικών που θα ανακυκλώνονται χωριστά στην πηγή και να μειώνεται το ενεργειακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα της μεταφοράς των ανακυκλούμενων υλικών.

Επίσης, διαθέτει εξοπλισμό που πραγματοποιεί αυτόματα την παραλαβή, αναγνώριση, αρχική επεξεργασία και αποθήκευση σε κάδους των πλαστικών, μεταλλικών και γυάλινων υλικών, αντίστοιχα.

Για κάθε συσκευασία (από αλουμίνιο, λευκοσίδηρο, πλαστικό και γυαλί) που οι καταναλωτές τοποθετούν στα μηχανήματα των Πολυκέντρων Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, κερδίζουν χρήματα με τη μορφή εκπτωτικών κουπονιών για αγορές σε συνεργαζόμενα super market, αυξάνοντας έτσι την αγοραστική τους δύναμη.

Για κάθε μία επιστρεφόμενη συσκευασία, ο καταναλωτής αποκομίζει 0,03€. Δηλαδή για κάθε 33 συσκευασίες που ανακυκλώνει κερδίζει 1€.

Εναλλακτικά, ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να δωρίσει τα χρήματα τα οποία κερδίζει με το πάτημα ενός κουμπιού στο κοινωνικό κεφάλαιο που συγκεντρώνεται υπέρ κάποιου επιλεγμένου κοινωνικού σκοπού (κίτρινο κουμπάκι).

Επομένως, ανακυκλώνοντας, οι πολίτες επιβραβεύονται με την έκδοση κουπονιών τα οποία μπορούν:

Να εξαργυρώσουν με αγορές στα σούπερ μάρκετ «ΑΒ Βασιλόπουλος» ή

Να κάνουν δωρεά στον Φιλανθρωπικό Οργανισμό «ΑΠΟΣΤΟΛΗ».