Το Παρασκήνιο της Παραίτησης Βαρουφάκη…

00000000Μπορεί η είδηση της παραίτησης του Γ. Βαρουφάκη από το υπουργείο Οικονομικών να έσκασε σαν βόμβα, όμως φαίνεται ότι τόσο το Μαξίμου, όσο και ο ίδιος το γνώριζαν από την περασμένη Παρσακευή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομικών γνώριζε ότι ο πρωθυπουργός θα ζητήσει την παραίτησή του και ότι θα γινόταν ανασχηματισμός, όπως επίσης ότι θα αλλάζε η διαπραγματευτική ομάδα.

Ενδεικτικό είναι ότι ο κ. Χουλιαράκης, ο οποίος και είχε αναλάβει την διαπραγμάτευση σε τεχνικό επίπεδο, από την περασμένη Πέμπτη είχε υποβάλει την παραίτησή του στον πρωθυπουργό, η οποία δεν έγινε δεκτήκαι ο λόγος ήταν ο Γ. Βαρουφάκης.

Μπορεί ο κ. Βαρουφάκης στην επιστολή του να υποστηρίζει ότι η παραίτησή του ήταν απαίτηση των δανειστών, όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν έντονη η ενόχληση σε πολλά κυβερνητικά στελέχη, ειδικά μετά και από τη συνέντευξή του στην Telegraph, όπου φέρεται να μίλησε για παράλληλο νόμισμα και δελτίο στην παροχή τροφίμων και καυσίμων, κάτι που εκ των υστέρων διέψευσε ο πρώην υπουργός.

Πάντως, η παραίτηση του κ. Χουλιαράκη δεν είχε γίνει δεκτή και από τη στιγμή που ο κ. Βαρουφάκης δεν είναι πλέον υπουργός Οικονομικών, μένει να δούμε αν θα επιμείνει στην απόφασή του.

Άλλωστε ο πρόεδρος του ΣΟΕ χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης τόσο του κ. Τσίπρα, όσο και του κ. Δραγασάκη, ενώ και οι Ευρωπαίοι έχουν πει για εκείνον ότι είναι ο μόνος κανονικός Έλληνας με τον οποίο μπορούν να συνομιλήσουν.

Τα φαβορί για την αντικατάσταση του Γ. Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών

​Με το που έγινε γνωστή η παραίτηση Βαρουφάκη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα κατά πάσα πιθανότητα για το ποιος θα αναλάβει νέος υπουργός Οικονομικών.

Φαβορί θεωρούνται ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ε. Τσακαλώτος, ο οποίος ήταν και ο συντονιστής της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, αλλά και ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης. Όλα όμως είναι ανοιχτά, αφού τις τελευταίες ώρες είναι έντονη η φημολογία και για παραίτηση του επικεφαλής του ΣΟΕ, Γ. Χουλιαράκη.

Λιγότερες πιθανότητες να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών έχει ο Γ. Δραγασάκης, καθώς κατέχει την νευραλγική θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.