Το 3ο Μνημόνιο έρχεται… Κοινή γραμμή των Αρχηγών στην βάση της πρώτασης Γιούνκερ

00000000Στο τέλος της σύσκεψης οι Πολιτικοί Αρχηγοί –με την επιφύλαξη της συνολικής διαφωνίας του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κ. Δημητρίου Κουτσούμπα, η οποία καταχωρίσθηκε λεπτομερώς στα Πρακτικά της συνεδρίασης- κατέληξαν στην εξής κοινή ανακοίνωση:

“Η πρόσφατη ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Και ο κάθε Πολιτικός Αρχηγός θα συμβάλλει, αντιστοίχως, στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου.

Κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει:

· Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας.

· Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις.

· Ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.

· Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.

– Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ.

Οι πολιτικοί αρχηγοί εκτός από τον Δημήτρη Κουτσούμπα συμφώνησαν σε ένα κοινό ανακοινωθέν, το οποίο δεν περιέχει συγκεκριμένα μέτρα και μεταρρυθμίσεις, αλλά κυρίως είναι ένα πολιτικό κείμενο με συγκεκριμένα σημεία.

Το βασικό σημείο στο κοινό ανακοινωθέν είναι πως η χώρα λέει ΟΧΙ στη ρήξη και ΝΑΙ στο ευρώ και πως το αποτέλεσμα το δημοψηφίσματος δεν σημαίνει όχι στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνεται στο αναπτυξιακό πακέτο που θα πρέπει να συμφωνηθεί με τους δανειστές, όπως άλλωστε είχε υποσχεθεί και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Το τρίτο σημείο θα αφορά την ανάγκη άμεσης ύπαρξης μεταρρυθμίσεων που θα εξασφαλίζουν όμως την κοινωνική συνοχή.

Επίσης, θα αναφέρεται πως είναι άμεση ανάγκη για άνοιγμα των τραπεζών, που σημαίνει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και φυσικά το θέμα του χρέους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες η κουβέντα των πολιτικών αρχηγών έγινε επί της βάσης της πρότασης Γιούνκερ, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος. Θυμίζουμε ότι η αναθεωρημένη πρόταση Γιούνκερ εξαιρούσε από τις περικοπές το ΕΚΑΣ και έριχνε τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από το 23% που ήταν η αρχική απαίτηση στο 13%.

Η ελληνική πλευρά αναμένεται να προσθέσει στην πρόταση του Γιούνκερ κάποια ζητήματα που αφορούν τους αγρότες, το τι μέλλει γενέσθαι για τις αμυντικές δαπάνες και παρεμβάσεις στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Δήλωση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελου Μεϊμαράκη
Στήριξη στην πρόταση της κυβέρνησης εφόσον αυτή υπηρετεί τους πυλώνες που έχει θέσει η ΝΔ είναι αποφασισμένος να δώσει ο Ευάγγελος Μειμαράκης. Eξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο Ευάγγελος Μειμαράκης αναφέρθηκε στη μακρά ιστορική διαδρομή της ΝΔ η οποία και όπως είπε έχει αποδείξει ότι εκφράζει πάνω από όλα το συμφέρον των πολιτών . Σύμφωνα με τον κ. Μειμαράκη αυτή η συνάντηση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ υπενθύμισε πως ο Πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί στον ελληνικό λαό συμφωνία εντός 48 ωρών και ξεκαθάρισε πως θα ζητήσει την παρέμβαση του ΕΛΚ ενώ θα κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις εφόσον αποδειχθεί ότι η συμφωνία υπηρετεί τους πυλώνες που έχει θέσει η ΝΔ.

Δήλωση από τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκη

Η ευθύνη της διαπραγμάτευσης είναι στα χέρια του Πρωθυπουργού. Δεν θα υπάρξουν εύκολες μέρες . Θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές.Πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις, τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης, μετά τη επτάωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Έστειλε μήνυμα και στους εταίρους ότι η Ελλάδα είναι και παραμένει μέλος της ευρωζώνης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού υπογράμμισε, ότι οι πολιτικοί αρχηγοί αυτή τη κρίσιμη στιγμή θα πρέπει να είναι χρήσιμοι και όχι ευχάριστοι στο κομματικό τους ακροατήριο ενώ επεσήμανε ότι κοινή πεποίθηση όλων είναι ότι δεν χωρούν μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Δήλωση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων

«Δίνουμε στον πρωθυπουργό τη δύναμη να διαπραγματευτεί στις Βρυξέλλες εκ μέρους του συνόλου του ελληνικού λαού και της πολύ μεγάλης πλειοψηφίας των κομμάτων της Βουλής», δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου.

«Από δω και πέρα είναι στα χέρια της Ευρώπης να αντιληφθεί ότι η λύση, που αποτελεί επιθυμία του συνόλου του ελληνικού λαού και των κομμάτων, θα πρέπει να δοθεί άμεσα ώστε η Ελλάδα να ξαναμπεί στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας», είπε ο Πάνος Καμμένος και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι η συμφωνία πλέον είναι μονόδρομος. Έχουν περιγραφεί ακριβώς οι επιθυμίες του συνόλου του ελληνικού λαού, μέσω των αρχηγών των κομμάτων, με την εξαίρεση του αρχηγού του ΚΚΕ, αφορά μια συμφωνία, η οποία πρέπει να επιτευχθεί με την ΕΕ με αποκατάσταση της ρευστότητας, με αναπτυξιακό πακέτο, με μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, και ο πρωθυπουργός έλαβε γραπτή διαβεβαίωση από όλους τους αρχηγούς των κομμάτων ότι θα έχει την απόλυτη στήριξή τους στην ΕΕ. Και υπάρχει και σαφής αναφορά για το χρέος».

Δήλωση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά

Είναι επιτακτική ανάγκη για συνέχιση των διαπραγματεύσεων με ευθύνη της κυβέρνησης, για την επίτευξη συμφωνίας και λύσης, που θα εξασφαλίζει την αποκατάσταση της συμμετοχής της χώρας στο ευρώ και την ομαλοποίηση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας, υπογράμμισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά κατα την έξοδό της από το Προεδρικό Μέγαρο.Η κ. Γεννηματά υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναζητήσει συμφωνία. «Δεν έχει εντολή για ρήξη», πρόσθεσε.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για συννενόηση δεν έγινε πριν από τα τελευταία γεγονότα αλλά στο «+5» με τις τράπεζες κλειστές, όπως είπε και τη χώρα χωρίς πρόγραμμα.«Αν είχε αναληφθεί νωρίτερα η πρωτοβουλία θα είχαμε αποφύγει πολλά», σημείωσε η κ. Γεννηματά.