Τσίπρας: “Αναλαμβάνω την ευθύνη για τους 5 μήνες… Το πείραμα των Μνημονίων απέτυχε”

00000Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε πειραματικό εργαστήρι λιτότητας, αλλά το πείραμα απέτυχε, τόνισε ο πρωθυπουργός

Σήμερα ο πρωθυπουργός από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου, ζήτησε όλοι να δείξουν τον απαιτούμενο σεβασμό στην λαϊκή ετυμηγορία, σημείωσε ότι δεν έχει εντολή για ρήξη με την Ευρώπη κι ότι είναι κάτι που δεν επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση. Τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός πως είναι ανάγκη η ενωμένη Ευρώπη να παραμένει ενωμένη κι όχι διαιρεμένη.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως: «Είναι τιμή για μένα να μιλώ στον ναό της Δημοκρατίας της Ευρώπης. Σε μια κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μου την Ελλάδα και στην Ευρωζώνη συνολικά. Μετά την ισχυρή ετυμηγορία του ελληνικού λαού, που πήρε μέρος ενεργά στην διαπραγμάτευση που αφορά το μέλλον του, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος που καταδίκασαν την ελληνική οικονομία, χωρίς την αέναη λιτότητα που εγκλωβίζει την οικονομία σε έναν φαύλο κύκλο.

Η γενναία απόφαση του ελληνικού λαού με τις τράπεζες κλειστές και με την τρομοκρατία δεν αποτελεί εντολή ρήξης, αλλά εντολή συμφωνίας με την Ευρώπη της αλληλεγγύης.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως: Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για όσα συνέβησαν τους τελευταίους 5 μήνες.  Τα σημερινά αδιέξοδα της ελληνικής οικονομίας όμως οφείλονται στα προγράμματα των τελευταίων πέντε ετών.

«Ελπίζω ότι με τις προτάσεις μας θα καταφέρουν με ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της κρίσιμης συγκυρίας», σημείωσε ο Πρωθυπουργός και υπογράμμισε:

«Τα προγράμματα διάσωσης και τα Μνημόνια, όχι μόνο δεν βοήθησαν αλλά δυστυχώς απέτυχαν. Δεν βελτίωσαν τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Καμία υποτιθέμενη μεταρρύθμιση δεν τα έβαλε με το περιβόητο τρίγωνο της διαπλοκής, ανάμεσα στις τράπεζες τους ολιγάρχες και το κρατικό κατεστημένο.

Οι δικές μας προτάσεις επικεντρώνονται σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις που έχουν στόχο να αλλάξουν την Ελλάδα. Είναι μεταρρυθμίσεις που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ήθελαν να συμβούν στην Ελλάδα. Αυτό είναι η Αλήθεια.

Η πατρίδα μου έχει μετατραπεί τα τελευταία πέντε χρόνια σε πειραματικό εργαστήρι λιτότητας. Το πείραμα δεν πέτυχε. Φτώχεια, ανεργία ανέβηκαν στα ύψη, το δημόσιο χρέος διευρύνθηκε. Η πλειοψηφία του λαού θέλει να αποδεσμευθεί από όλα αυτά. Διεκδικούμε συμφωνία με τους εταίρους μας που θα δίνει εντύπωση ότι στο τελος του τούνελ υπάρχει φως που θα μεταφέρει βάρη σε όσους μπορούν να τα σηκώσουν».

Η Ελλάδα έχει μετατραπεί τα τελευταία πέντε χρόνια σε πειραματικό εργαστήρι λιτότητας, αλλά το πείραμα απέτυχε.

Προσπαθούμε να βρούμε έναν έντιμο συμβιβασμό. Όλοι αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της στιγμής και θα αναλάβουμε την ιστορική μας ευθύνη.

Ας μετατρέψουμε την ενωμένη Ευρώπη σε διαιρεμένη Ευρώπη”.