Ανακοίνωση Αγροτών Λακωνίας… “ΖΗΤΩ Ο ΚΑΝΑΠΕΣ”

00000000000000Την Κυριακή , 29 Νοέμβρη έγινε με επιτυχία η εκδήλωση των Αγροτικών Συλλόγων Δήμων Α. Μάνης και Ευρώτα αντίστοιχα στο Γύθειο. Στην συνάντηση μας ήταν προσκεκλημένος  ο Βουλευτής Λακωνίας και συντονιστής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κος Σταύρος Αραχωβίτης.

Η παρουσία του ήταν πολύ εποικοδομητική , γιατί θεωρούμε ότι πολλά θέματα αγροτικού ενδιαφέροντος ξεκαθαρίστηκαν. Συζητήθηκαν τα θέματα της ΚΑΠ , των επιδοτήσεων , του Τυνησιακού ελαιολάδου , του ασφαλιστικού και του φορολογικού. Ενδιαφέρον έχει να καταλάβει ο κόσμος ότι η αναμενόμενη προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης , ουσιαστικά αναφέρεται στο 55%. Δηλαδή το 90% που ακούγεται στην ουσία είναι γύρω στο 50% ( το 90% του 55% ) μιας και αφαιρείται οριζόντια απο όλους μας ένα 15% .

Ένα άλλο 30% είναι για το ᾽᾽πρασίνισμα᾽᾽που θα δοθεί αργότερα και το τελικό ξεκαθάρισμα θα γίνει αφού αναρτηθούν τα οριστικά δικαιώματα γίνουν οι ενστάσεις κλπ.

Οι προτάσεις για τον ΟΓΑ ακόμα δεν είναι τελικές , αν όμως περάσει η πρόταση του κου Κατρούγκαλου , θα γίνει ενα Υπερταμείο όπου ΙΚΑ, ΟΓΑ , ΝΑΤ, και ΟΑΕΕ θα ενοποιηθούν. Όσο για τις εισφορές πάλι ακούγονται διάφορες προτάσεις , συναρτημένες με το εισόδημα. Μόνο ο ΟΓΑ και το ΝΑΤ θα κρατήσουν ένα κομμάτι Πρόνοιας. Για το φορολογικό ενώ όλοι πιστεύουμε πως οι δηλώσεις του 2016 ( χρήση 2015) θα είχαν 13% φορολογία , απο τι φαίνεται θα είναι τελικά με συντελεστή 20%.

Ξαναειπώθηκε ότι δεν θα χαθούν οι επιδοτήσεις των βιοκαλλιεργητών και ότι θα πληρωθεί ενα μεγάλο κομμάτι τους μέσα στο 2015.

Τέλος στο θέμα που αφορά όλη την Πελοπόννησο , της διαχείρισης των υδάτινων πόρων , το γνωστό μνημόνιο μεταξύ ΕΥΔΑΠ και Περιφέρειας Πελοποννήσου μας μεταφέρθηκε ότι θα γίνουν προσπάθειες κατάργησής του.
Δυστυχώς ενώ υπήρξαν επεξηγήσεις και διευκρινήσεις για πολύ σοβαρά θέματα και βλέπουμε που πάει το όλο θέμα των αγροτών, η προσέλευση δεν ήταν ικανοποιητική. Εμείς σαν Αγροτικοί Σύλλογοι θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε και να διεκδικούμε ένα ΔΙΚΑΙΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.

Όμως χωρίς την ενεργή συμπαράσταση του κόσμου η προσπάθεια μας δεν θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πρέπει όλοι να καταλάβετε ότι αν ψηφισθούν όλα αυτά τα μέτρα θα πάψει να υπάρχει ο αγρότης όπως τον ξέρουμε.

Θα ξεπηδήσουν εγκαταλελειμμένα χωράφια , εγκαταλελειμμένα χωριά , κόσμος στην ανεργία και εταιρείες για τις οποίες θα δουλεύετε στα κτήματά σας.

ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ; Τελικά το μόνο που μας μένει να φωνάξουμε είναι : ΖΗΤΩ Ο ΚΑΝΑΠΕΣ!!
Με τις υγείες σας

Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Αν. Μάνης  Δ.ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ 6977598743
Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Ευρώτα      Χ.ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΟΣ 6932338501