Ανακοίνωση Υγειονομικών σε Αναστολή Νομού Λακωνίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΝΟΜΟΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Διανύουμε τον 11ο μήνα αναστολής εργασίας με στέρηση μισθού , μετά την επιβολή , δια νόμου ,της υποχρεωτικότητας στους υγειονομικούς που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν. Ταυτόχρονα, στερήθηκε ειδικά σε εμάς, δια νόμου, το δικαίωμα που παρέχει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας σε όλους τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, της άσκησης ιδιωτικού έργου, άσχετου με την ιδιότητα μας ως υγειονομικοί (π.χ εργάτης, πωλητής). Σε προηγούμενες ανακοινώσεις μας επισημαίναμε ότι ο λόγος της απομάκρυνσής μας από την εργασία μας, δηλαδή «η προστασία της δημόσιας υγείας», στερείται οιασδήποτε επιστημονικής τεκμηρίωσης και λογικής. Φαίνεται πια ξεκάθαρα, πως έχει μόνο εκδικητικό και τιμωρητικό χαρακτήρα.

Οι αναστολές εργασίας δεν εξυπηρέτησαν κανένα υγειονομικό στόχο, όπως αρχικά είχε υποστηριχθεί, δεδομένου ότι εκτός από την επίσημη επιστημονική παραδοχή, αποδείχθηκε και στην πράξη πως τόσο η μόλυνση όσο και η μετάδοση του κορωνοϊού δεν αποφεύχθηκαν ακόμα και με τον πλήρη εμβολιασμό (δηλ και με τις 3 δόσεις). Τόσο η ΠΟΕΔΗΝ, δια μέσου του προέδρου της, όσο και σωματεία εργαζομένων αλλά και πληθώρα δημοσιευμάτων έχουν αναφερθεί σε χιλιάδες εμβολιασθέντες υγειονομικούς που νόσησαν και σε εστίες ενδονοσοκομειακής διασποράς του ιού σε νοσηλευτικά ιδρύματα ή δομές υγείας, όπου δεν γινόταν κανένας προληπτικός διαγνωστικός έλεγχος στο εμβολιασμένο προσωπικό. Δεν είναι λίγες επίσης, οι περιπτώσεις τμημάτων που έκλεισαν προσωρινά λόγω ταυτόχρονης νόσησης του εμβολιασμένου προσωπικού (π.χ η γενική ΜΕΘ και η ΜΕΘ Covid του νοσοκομείου Καλαμάτας και παλαιότερα η ΜΕΘ του Παναρκαδικού νοσοκομείου) ή τμημάτων που δυσλειτούργησαν σοβαρά λόγω απομάκρυνσης του προσωπικού λόγω νόσησης, περιπτώσεις που δεν έγιναν ευρέως γνωστές , για ευνόητους λόγους.

Ταυτόχρονα, εν μέσω πανδημίας, απομακρύνθηκαν χιλιάδες υγειονομικών, στερώντας το πολυπαθές Εθνικό Σύστημα Υγείας από τις υπηρεσίες τους , δημιουργώντας δυσαναπλήρωτα κενά. Κενά, που παρά τις περί του αντίθετου δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας της χώρας μας, δεν αναπληρώθηκαν επαρκώς, ιδίως όσον αφορά το ιατρικό και το εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, όπως έχουν παραδεχθεί εκπρόσωποι σωματείων εργαζομένων και συνδικαλιστικές οργανώσεις. Οι συνεχείς μετακινήσεις ιατρών μεταξύ νομών ή μεταξύ νοσηλευτικών μονάδων του ίδιου νομού, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά, έχει γίνει πλέον κανόνας κι όχι εξαίρεση. Κοντινό παράδειγμα σε εμάς, η μετακίνηση καρδιολόγου από το νοσοκομείο Σερρών προκειμένου να καλύψει τη νοσηλευτική μονάδα Μολάων, η οποία με τη σειρά της θα μπορεί να καλύπτει εφημεριακά και τη νοσηλευτική μονάδα Σπάρτης. Η τελευταία καλύπτεται και από μετακινούμενο καρδιολόγο από το νοσοκομείο της Καλαμάτας. Παρ΄όλες δε αυτές τις προσπάθειες, υπήρξαν και αρκετές ημέρες κατά τις οποίες δεν υπήρχε εφημερεύων καρδιολόγος σε όλο τον νομό Λακωνίας.

Σε ανακοίνωση της, η Ένωση Ιατρών Ε.Σ.Υ του νομού Λακωνίας υπογραμμίζει πως <<Είναι αυτονόητο ότι οε ένα σύστημα ήδη υποστελεχωμένο, η συνεχιζόμενη απομάκρυνση με τη μορφή αναστολής εργασίας ενός αριθμού εργαζομένων, έχει επιδεινώσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές του, και έχει εξουθενώσει οικονομικά και ψυχικά τους συναδέλφους στους οποίους επεβλήθη>>.

Πρόσφατα, ο υπουργός με νόμο, παράτεινε τις αναστολές των υγειονομικών του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα, μέχρι το τέλος του 2022. Η ύφεση όλων των δεικτών της πανδημίας, η πανθομολογούμενη υποχώρηση των έκτακτων υγειονομικών συνθηκών, που << δικαιολόγησαν> τις αναστολές εργασίας μας τον Σεπτέμβριο του 2021, δεν θεωρήθηκαν επαρκείς συνθήκες για την παύση του μέτρου κι έτσι τέλη Μαρτίου, ψηφίστηκε η παράταση των αναστολών. Είναι ξεκάθαρο, πως οι αναστολές αποσυνδέθηκαν από τους επιδημιολογικούς δείκτες, με αυθαίρετο και απροκάλυπτο τρόπο. Το Υπουργείο Υγείας θέλοντας να δικαιολογήσει την απόφαση για την παράταση του μέτρου, ισχυρίστηκε πως οι υγειονομικοί που δεν θέλησαν να εμβολιαστούν «δεν σέβονται τους κανόνες της ιατρικής και δεν πιστεύουν στην επιστήμη». Τι συμβαίνει όμως με τους υγειονομικούς που έκαναν μόνο τις δύο δόσεις του εμβολίου, πριν από ενάμισυ χρόνο και επέλεξαν να μην κάνουν την τρίτη, που συνεχίζουν να δουλεύουν , ορθώς, με 2 rapid τεστ την εβδομάδα; Είναι κι αυτοί εναντίον της επιστήμης; Ή μήπως η επιστημοσύνη μετριέται με βάση τις πόσες δόσεις εμβολίου έχουμε κάνει; Επίσης, πώς επιτρέπει η <<Ιερά Εξέταση>> του Υπουργείου , να εργάζονται οι «άπιστοι» νοσήσαντες συνάδελφοί μας, κάνοντας χρήση του πιστοποιητικού νόσησης, αφού δεν εμβολιάστηκαν;

Επειδή λοιπόν, το επιστημονικά και κοινωνικά ειδεχθές, καθώς και απάνθρωπο μέτρο της αναστολής της εργασίας χιλιάδων υγειονομικών αποδείχθηκε ότι δεν είναι ούτε αναγκαίο ούτε και ικανό για να σταματήσει την διασπορά του ιού στις δομές υγείας, ενώ αντίθετα επιδείνωσε τις παρεχόμενες υπηρεσίες και επειδή χρέος της Πολιτείας είναι να διαφυλάττει τη δημόσια υγεία χρησιμοποιώντας αντικειμενικούς δείκτες κι όχι προσωπικές γνώμες :

ΚΑΛΟΥΜΕ τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας του νομού, την διοίκηση της 6ης ΥΠΕ και την διοίκηση του νοσοκομείου Λακωνίας να συνδράμουν με τον δικό τους τρόπο ώστε να μπει ένα τέλος σε αυτή την παράλογη, ανήθικη και καταστροφική πολιτική του Υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης. Στην αντίθετη περίπτωση, αναλαμβάνουν αναλογικά, μερίδιο ευθύνης στο πλήγμα που δεχόμαστε στην ίδια μας την επιβίωση, στην επιχειρούμενη κοινωνική και επιστημονική μας απαξίωση αλλά και στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας του νομού μας.