Ανακοινώσεις από τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Λακωνίας

 

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ, ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.ΣΠΑΡΤΗΣ, ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Δ.ΕΥΡΩΤΑ ΚΑΙ Δ.Ε ΣΜΥΝΟΥΣ ΑΝ.ΜΑΝΗΣ

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από την ΔΕΘ για την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, μας βρίσκει ανήσυχους για το μέλλον του αγροτικού κλάδου και την επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων στην Λακωνία, αφού σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν το τεράστιο κόστος παραγωγής.

Πανηγυρίζουν στελέχη και βουλευτές της κυβέρνησης για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, δηλαδή για τα περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ σε 300 χιλιάδες βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους. Ωστόσο στη Λακωνία το 80% δεν πήρε πάνω από 100ευρώ. Την ίδια ώρα έδωσε πάνω από 350 εκατομμύρια ευρώ σε μια χούφτα εφοπλιστές.

Μας είπε ότι επιδοτεί το αγροτικό ρεύμα, όταν οι πάροχοι έχουν δεκαπλασιάσει την τιμή της κιλοβατώρας. Στην ουσία επιδοτεί τους παρόχους για να ανεβάζουν τις τιμές και να κερδοσκοπούν στις πλάτες των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων, μέσα και από τον τζόγο του χρηματιστηρίου ενέργειας. Το αποτέλεσμα είναι φέτος το καλοκαίρι στο νομό, οι παραγωγοί να μην βάζουν μπροστά τις γεωτρήσεις ή να τις χρησιμοποιούν πολύ λιγότερο από τις ανάγκες της καλλιέργειας, για να μειώσουν το κόστος με μεγάλη απώλεια στην παραγωγή

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι κάτι θα δώσει στα λιπάσματα, όταν από το 2021 μέχρι σήμερα οι αυξήσεις έχουν φτάσει και 150% και αναμένεται και νέα αύξηση από το νέο έτος. Παράλληλα η τεράστια αύξηση στις ζωοτροφές έχει φέρει σε απελπισία τους κτηνοτρόφους, που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των κοπαδιών τους, με αποτέλεσμα να μειώνουν τα κοπάδια. Το κόστος για την παραγωγή γάλακτος να έχει αυξηθεί κατά 80% μέσα σε ένα έτος. Είναι εμπαιγμός για τους κτηνοτρόφους να μιλάνε ακόμα για επιδότηση στις ζωοτροφές, όταν όλοι είναι καταχρεωμένοι στους εμπόρους.

Επιπλέον τίποτα δεν είπε για τις αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές και νόσους. Πολλοί συνάδελφοι αγρότες και κτηνοτρόφοι που έχουν καταστραφεί οι παραγωγές τους από τις περσινές πυρκαγιές έμειναν εκτός από τους κόφτες τις κρατικής αρωγής, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν το κόστος καλλιέργειας και αποκατάστασης της παραγωγής, να ξεκληρίζονται. Όπως και από τους περσινούς παγετούς και περσινές και φετινές χαλαζοπτώσεις σε πολλές περιοχές της Λακωνίας ή έχουν πάρει ψίχουλα ή ακόμα περιμένουν τις εκτιμήσεις.

Επιπλέον τίποτε δεν μπορούν να περιμένουν οι βιοπαλαιστές αγροτοπαραγωγοί από τα λεγόμενα ΠΟΠ προϊόντα, είτε από τις δικαστικές αποφάσεις είτε από υπουργικές αποφάσεις, το παιχνίδι είναι διαμορφωμένο είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο στα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων και μεγαλοβιομήχανων.

Συναδέλφισσες- συνάδελφοι, τίποτα δεν μπορούμε να περιμένουμε, αν εμείς οι ίδιοι δεν πράξουμε. Τίποτα δεν μας δόθηκε, χωρίς να το διεκδικήσουμε από τους δικούς μας αγώνες. Η οργάνωση των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων, είναι η ελπίδα που μπορεί να μας διασφαλίσει την επιβίωσή μας, την παραμονή μας στη γη και στα κοπάδια μας.

Είναι θετικό και ελπιδοφόρο βήμα ότι μέσα στο λιοπύρι του καλοκαιριού δημιουργήθηκαν δύο νέοι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι σε Δήμο Ευρώτα και Δημοτική Ενότητα Σμύνους Ανατολικής Μάνης.

Καλούμε όλους τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους της Λακωνίας που δεν έχουν κάνει ακόμα το βήμα, να οργανωθούν και να συμβάλλουν στην μαζικοποίηση των Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων και από κοινού να οργανώσουμε τον αγώνα μας, ενάντια στις πολιτικές που μας εξοντώνουν καθημερινά.

Ως πρώτη απάντηση στις εξαγγελίες καλούμε όλες και όλους σε παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη και 11 το πρωί έξω από το υποκατάστημα της ΔΕΗ στην Σπάρτη.

Απαιτούμε – διεκδικούμε:

  • Μείωση του Κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο. Πλαφόν 0,07 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα στο αγροτικό ρεύμα. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και εισόδημα, για την παραγωγή φθηνών και ποιοτικών προϊόντων για την λαϊκή κατανάλωση.
  • Επιδότηση των ζωοτροφών εδώ και τώρα, να δοθεί ενίσχυση στο κεφάλι ζώου, να αυξηθεί η τιμή των προϊόντων ώστε να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα στους κτηνοτρόφους.
  • Πρόληψη και υποδομές προστασίας από φυσικές καταστροφές και νόσους.
  • ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με ενίσχυση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, με αλλαγή του αντιεπιστημονικού κανονισμού που θα αποζημιώνει στο 100% της πραγματικής ζημιάς στην παραγωγή από φυσικές καταστροφές και νόσους.
  • Έργα αρδευτικά και κατασκευή αρδευτικών δικτύων .
  • Απαγόρευση των αθρόων εισαγωγών αγροτικών προϊόντων που παράγονται στην Ελλάδα.