Για τον Δήμο Ευρώτα: «Άμεση Άρση των δεσμεύσεων λογαριασμών με διαγραφή των Χρεών κα των Προσαυξήσεων»

Για τον Δήμο Ευρώτα: «Άμεση Άρση των δεσμεύσεων λογαριασμών με διαγραφή των Χρεών κα των Προσαυξήσεων»

Για μια ακόμα φορά η Δημοτική Αρχή και ειδικότερα ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών αποδεικνύουν την προχειρότητα με την οποία διαχειρίζονται τα σοβαρά θέματα του Δήμου, όπως την είσπραξη χρεών των συμπολιτών μας, ενώ διαπρέπουν στις απ’ ευθείας αναθέσεις σε όλες τις προμήθειες των αναγκών του Δήμου Ευρώτα.

Μετά την λήξη του Πολιτιστικού Καλοκαιριού και των Πανηγυριών, εντελώς ξαφνικά στέλνουν τον λογαριασμό για είσπραξη της ύδρευσης παρελθόντων ετών στα νοικοκυριά προβαίνοντας στο ακραίο μέτρο της δέσμευσης των προσωπικών λογαριασμών στις Τράπεζες.

Από το 2019 είχαμε επισημάνει τον κίνδυνο εκτροχιασμού του Προϋπολογισμού από τα ανείσπρακτα χρέη προτείνοντας μέτρα και τρόπους είσπραξης κυρίως των μεγαλοοφειλετών σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.

Αντί να γίνεται κάθε χρόνο μια συστηματική επεξεργασία ενημέρωση και πρόσκληση των οφειλετών να αξιοποιήσουν τα μέτρα των ρυθμίσεων καμία έγγραφη ενέργεια δεν έγινε σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Αντίθετα η μόνη πολιτική που ασκήθηκε όλα αυτά τα χρόνια ήταν οι αθρόες διαγραφές χρεών, χωρίς μάλιστα να ακολουθούν την προβλεπόμενη διαδικασία από τον Κανονισμό Υ.Α.Α. και χωρίς την είσπραξη του τέλους επανελέγχου που οι ίδιοι ψήφισαν ως «χαράτσι».

Μπροστά στο αδιέξοδο που δημιουργείται με τις οριζόντιες δεσμεύσεις λογαριασμών των συμπολιτών μας προτείνουμε:

Άμεση άρση των δεσμεύσεων των λογαριασμών με τρίμηνη παράταση ώστε:

1.Να υπάρξει συστηματική επεξεργασία των ανείσπρακτων χρεών με προσωπικές ενημερώσεις πρωταρχικά των μεγαλοοφειλετών όπως προβλέπεται.

2.Συζήτηση και απόφαση από τα Τοπικά Συμβούλια καταγραφής των ευάλωτων νοικοκυριών σε κάθε χωριό.

3.Επιδότηση από το αποθεματικό του Δήμου Ευρώτα έως -300- Ευρώ για τα νοικοκυριά των συνδημοτών μας που βρίσκονται σε ακραία φτώχεια (φορολογική δήλωση κ.λπ.) για πληρωμή μέρους των ανείσπρακτων χρεών τους στην ύδρευση, αντί της επιδότησης που δίνεται σε ελάχιστες οικογένειες με ποσά άνω -1.500- Ευρώ.

4. Την διαγραφή των χρεών σύμφωνα με την παρ.1β., του άρθρου 174 Ν. 3463/06, που ορίζονται τα εξής: «Όταν οι οφειλέτες δεν έχουν καθόλου περιουσία και η επιδίωξη της είσπραξης δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα επί τρία χρόνια, αφότου έληξε η χρήση κατά την οποία βεβαιώθηκαν».

5.Την διαγραφή των προσαυξήσεων σύμφωνα με την παρ. 3β., του άρθρου 174 Ν. 3463/06 που ορίζονται τα εξής: «το δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο με αιτιολογημένη απόφασή του, μπορεί να απαλλάσσει, τους οφειλέτες από τις προσαυξήσεις σε οικονομική αδυναμία που προήλθε από γεγονότα ανωτέρας βίας».

Καλούμε τα Τοπικά Συμβούλια να πάρουν άμεσα αποφάσεις αξιολογώντας και στηρίζοντας τις προτάσεις μας που είναι νόμιμες και ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ως συνολικά μέτρα διαφάνειας και κοινωνικής δικαιοσύνης για όλους απέναντι στην ακολουθούμενη πολιτική της δημοτικής αρχής για τις διαγραφής χρεών με το αιτιολογικό «λόγω προφανούς λάθους», χωρίς να ακολουθούν τον Κανονισμό Υ.Α.Α. και το ‘’χαράτσι του επανελέγχου’’ που ψήφισαν.

Αποδεικνύουμε για μια ακόμα φορά ότι ως Παράταξη «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΥΡΩΤΑ», πως έχουμε προτάσεις αντιμετώπισης των προβλημάτων, χωρίς λαϊκισμούς αλλά με αξιόπιστο προτασιακό λόγο.

Τις προτάσεις μας θα τις φέρουμε για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, έχοντας την στήριξη της Κοινωνίας, πιστεύοντας και των Τοπικών Συμβουλίων του Δήμου Ευρώτα.

Σκάλα 17/09/2022

Γιώργος Μαρουδάς

Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης

«ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΥΡΩΤΑ»