Διαδικτυακή ημερίδα από το Ινστιτούτο Σπάρτης με θέμα την Ενεργειακή φτώχεια και τις Ενεργειακές Κοινότητες.

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ- ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Το Ινστιτούτο Σπάρτης στα πλαίσια των προσπαθειών του για την ενημέρωση και την υποστήριξη των Σπαρτιατών και των Λακώνων σχετικά με τρέχοντα σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα, διοργανώνει σε συνεργασία με το Iνστιτούτο Κτιρίων Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης (ΙΝΖΕΒ) διαδικτυακή ημερίδα με θέμα την Ενεργειακή φτώχεια και τις Ενεργειακές Κοινότητες.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ και ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ
ΤΡΙΤΗ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022 – 17.30 (Διάρκεια Συζήτησης 90’)
Σύνδεσμος εγγραφής στην εκδήλωση: https://bit.ly/INZEB_120722

Το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας επιδεινώνεται τα τελευταία χρόνια ακόμα και στις οικονομικά εύρωστες χώρες της Ευρώπης, ενώ στην Ελλάδα εξελίσσεται σε χρονίζουσα κοινωνική πρόκληση. Η πανδημία, αλλά και η ενεργειακή κρίση, ανέδειξε την πρόσβαση στην ενέργεια ως προϋπόθεση της διασφάλισης ελάχιστου επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης, ενώ παράλληλα η ανάληψη επιπλέον ρόλων εκ μέρους των πολιτών προωθείται έντονα στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης. Η ενεργός συμμετοχή των πολιτών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην εξοικονόμηση αλλά και την παραγωγή ενέργειας, αποτελεί βασική προϋπόθεση ώστε η ενεργειακή μετάβαση – με στόχο την κλιματική ουδετερότητα – θα γίνει με όρους με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και με την κοινωνία σε ενεργό ρόλο.

Στο πλαίσιο αυτό και με γνώμονα την ενημέρωση των πολιτών, το ΙΝΖΕΒ και το Ινστιτούτο Σπάρτης διοργανώνουν τη διαδικτυακή εκδήλωση/συζήτηση «Eνεργειακή Φτώχεια και Ενεργειακές Κοινότητες» την Τρίτη 12 Ιουλίου 2022 στις 17.30 με την υποστήριξη των έργων POWERPOOR και CONGREGATE.

Συγκεκριμένα, τα θέματα που θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν στην εκδήλωση είναι:

Η ενεργειακή φτώχεια και οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και ευημερία των πολιτών καθώς και στο περιβάλλον. Παρουσίαση των ευρημάτων της πανελλαδικής έρευνας για την επίγνωση των πολιτών σε σχέση με το φαινόμενο.

Το έργο POWERPOOR και τα εργαλεία υποστήριξης των πολιτών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Οι Ενεργειακές Κοινότητες ως εργαλείο δραστηριοποίησης των πολιτών στον ενεργειακό τομέα.

Το έργο GONGREGATE. Παρουσίαση παραδειγμάτων σύμπραξης ΟΤΑ με πολίτες για τη δημιουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν με παρουσιάσεις και τοποθετήσεις οι: Αλίς Κοροβέση, Διευθ. Σύμβουλος, ΙΝΖΕΒ, Αναστασία Κανελλοπούλου, Πρόεδρος του ΔΣ, Ινστιτούτο Σπάρτης, Ελευθερία Τουλουπάκη, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Υπ. Διδάκτωρ ΑΠΘ, Επιστημονική Συνεργάτης ΙΝΖΕΒ, Γιώργος Κωστάκος, Εκτελεστικός Διευθυντής Foundation for Global Governance and Sustainability (FOGGS), Μέλος, Ινστιτούτο Σπάρτης, Μπάμπης Παναγάκης, Αγρότης, Μέλος, Ινστιτούτο Σπάρτης.