Ημερολόγιο Εκδηλώσεων Δήμου Σπάρτης

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων Δήμου Σπάρτης

(Το ημερολόγιο θα ενημερώνεται διαρκώς με εκδηλώσεις που προάγουν τον πολιτισμό , αυξάνουν την επισκεψιμότητα και ενισχύουν την επιχειρηματικότητα της πόλης μας)

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου

19:30, Εκδήλωση για το 1821 στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στο Παρόρι με θέμα: «Μνημονεύοντας και τραγουδώντας την ηρωίδα Σταυριάνα Σάββαινα από το Παρόρι της Σπάρτης»

21:00 στο Παλαιό Δημαρχείο, Διάλεξη Απόστολου Πιερρή με θέμα «Τα Συμ̟πόσια στην Σπάρτη, τα Φιδίτια: Πόσοι και Ποιοί Συμμετείχαν, Πώς Γινόταν η Τροφοδοσία, τι Συζητούσαν και Τραγουδούσαν, τι Έτρωγαν, Ποια είναι η σημασία των Φιδιτίων και Ανδρείων στην ζωή της Σπάρτης.»

Σάββατο 18 και Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου

10:00 το πρωί , πρακτικό εργαστήρι Φυσικής Καλλιέργειας με τον Παναγιώτη Μανίκη στο αγρόκτημα Κοκκονού – Χριστοφοράκου στο 7ο χλμ. Σπάρτης-Χρυσάφων μετά το μοναστήρι των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων.

Θα περιλαμβάνει, ομιλία – εισαγωγή στην Φυσική Καλλιέργεια, τη Δημιουργία Φυσικών Αγροκτημάτων / Πράσινων χώρων με την μέθοδο των σβόλων — Οπωροφόρα Δέντρα και Κατασκευή σβόλων (πρακτικό εργαστήριο).

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου

5:00 το απόγευμα, στην Κεντρική Πλατεία της Σπάρτης θα αφιχθούν 40 ιστορικά αυτοκίνητα από την Ολλανδία

7:15 το απόγευμα στο Μυστρά (ΙΝΕΒΥΠ) θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου (Γ΄ έκδ.) του Λάκωνα Γιώργου Ν. Δερμάτη, δρος Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Louvain-la-Neuve, για το Δεσποτάτο του Μυστρά, με Ομιλητές τον Λαοκράτη Βάσση, Φιλόλογο και συγγραφέας και την Έλλη Δρούλια, Ιστορικό και Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Βουλής.

21:00 στο Παλαιό Δημαρχείο, Διάλεξη του Απόστολου Πιερρή με θέμα: «Η Συμπλοκή της Ιδέας του «Τέλους» με την Αρχή της Ισχύος: Κριτική Ιστορία της Ελληνοπερσικής Σύγκρουσης (c. 547 – 479 π.Χ.) (Τα Πριν, Κατά και Μετά τους Μηδικούς Πολέμους)»

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου

Σπάρταθλον

9:30 το βράδυ, Μουσική βραδιά με τη Φιλαρμονική Σπάρτης στην κεντρική πλατεία Σπάρτης

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου

Αμφιθέατρο Ξηροκαμπίου, Παρουσίαση της προόδου και της σπουδαιότητας των ανασκαφών στο μυκηναϊκό νεκροταφείο του Αγ. Βασιλείου στο Ξηροκάμπι.

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου

Κεντρική Πλατεία Σπάρτης, Παρουσίαση της προόδου και της σπουδαιότητας των ανασκαφών στο μυκηναϊκό νεκροταφείο του Αγ. Βασιλείου στο Ξηροκάμπι.

Παρασκευή 01 και Σάββατο 02 Οκτωβρίου

Επιστημονικό Συμπόσιο στο Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού στον Μυστρά με τίτλο: «Παιδεία, Επιστήμη και Εκκλησία στα χρόνια της Τουρκοκρατίας: Η Πελοπόννησος στον Νεοελληνικό Διαφωτισμό», έχοντας ως τιμώμενο πρόσωπο τον Σχολάρχη της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής της Κωνσταντινουπόλεως, κ. Δημήτριο Ζώτο.

Σάββατο 02 Οκτωβρίου

Ποδηλατικός αγώνας «Σπαρτακιάδα 2021»

5:30 το απόγευμα, ICCGREECE, HELLENIC AMERICAN CHAMBER OF COMMERCE in NEWYORK, EKOMEμε τη στήριξη του Δήμου Σπάρτης,special international digital conference by HACC, ICC και ΕΚΟΜΕ, με θέμα: “HOLLYWOODINGREECE: GREECEASANINTERNATIONALFILMING&CINEMATOGRAPHYCENTER!” (πως θα γίνει η Ελλάδα παγκόσμιο κέντρο κινηματογραφήσεων)

Σάββατο 02 και Κυριακή 03 Οκτωβρίου

Διεθνές Συνέδριο με θέμα: ”Byzantium and ChinaRelationships and Paralles” στο Μυστρά (Grand Palace Resort) στο οποίο θα συμμετέχουν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νικόλαος Δένδιας, η Υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως, ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας και πολλοί άλλοι διακεκριμένοι ομιλητές.

Κυριακή 03 έως Σάββατο 09 Οκτωβρίου,

το Σωματείο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού ΤΡΙΣΚΕΛΙΟΝ και η Ελληνική Λέσχη Ιστορικού Αυτοκινήτου (Ε.Λ.Ι.Α.) διοργανώνουν για 8η συνεχή χρονιά στην Πελοπόννησο τον αγώνα Ιστορικών Αυτοκινήτων με την ονομασία «TourduPéloponnèse».

Ο τερματισμός θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου μπροστά στο άγαλμα του Λεωνίδα όπου η Δημοτική Αρχή θα υποδεχθεί τους αγωνιζόμενους. Την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου, οι συμμετέχοντες στον αγώνα θα εκκινήσουν από το Άγαλμα του Λεωνίδα στη Σπάρτη για να λάβουν μέρος σε ακόμη 4 ειδικές διαδρομές στην ορεινή Αρκαδία προς την Αρχαία Τεγέα με τελικό προορισμό το Ναύπλιο.

Τρίτη 05 Οκτωβρίου

1:00 το μεσημέρι, Εκδήλωση στον κεντρικό σταθμό του «Μετρό» Αθηνών στο Σύνταγμα, για τα εγκαίνια της καμπάνιας για την απόδοση τιμών στον Λεωνίδα, τους 300 και τους 700 Θεσπιείς!

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου

Sparta Live!  webinar series programme – Professor Eric Robinson (Indiana University), Thermopylae and the Spartan Military Mystique (University of Nottingham σε συνεργασία με το Δήμο Σπάρτης)

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου

Sparta Live!  webinar series programme – Matt Thompson (University of Nottingham), Sparta’s Monumental Commemoration of the Persian Wars (University of Nottingham σε συνεργασία με το Δήμο Σπάρτης)

Σάββατο 30 Οκτωβρίου

2ος υπερ-Μαραθώνιος «Βασιλιάς Λεωνίδας» Τρίπολη – Σπάρτη / 80 χλμ.

Πεμπτη 04 Νοεμβρίου

Sparta Live!  webinar series programme – Dr Olivier Gengler (Universität Tübingen), Spartan Women at the Eleusinion. In the footsteps of Michel Fourmont (University of Nottingham σε συνεργασία με το Δήμο Σπάρτης)

Παρασκευή 12 έως Κυριακή 14 Νοεμβρίου

Επίσκεψη Προέδρων, CEOs και ανώτατων αξιωματούχων κάποιων από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα – Μέλη της ΕΑΣΕ – Ένωση Ανωτάτων Στελεχών επιχειρήσεων. Το βράδυ του Σαββάτου 13 Νοεμβρίου, ομιλία Δημάρχου Σπάρτης για την ιστορία, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της πόλης.

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου

Sparta Live!  webinar series programme – Dr Florentia Fragkopoulou (Acropolis Museum), Ivory Seals at Orthia and Aetos: Ritual Employment at (Inter)Regional Sanctuaries (University of Nottingham σε συνεργασία με το Δήμο Σπάρτης)

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου

Sparta Live!  webinar series programme – Dr Florentia Fragkopoulou (Acropolis Museum), Ivory Seals at Orthia and Aetos: Ritual Employment at (Inter)Regional Sanctuaries (University of Nottingham σε συνεργασία με το Δήμο Σπάρτης)