«Θεόφιλος» Θεατρική παράσταση στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη

«Θεόφιλος»

Θεατρική παράσταση στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζει, τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου (ώρα 21:00), τη θεατρική παράσταση του Θανάση Σκρουμπέλου «Θεόφιλος», σε σκηνοθεσία Νίκου Βερλέκη και ερμηνεία Θοδωρή Προκοπίου, στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη.

Στην παράσταση ο θεατής παρακολουθεί τα βήματα του μεγάλου λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Κεφαλά – Χατζημιχαήλ από την εφηβεία μέχρι τον θάνατό του. Από το πρώτο του ταξίδι από τη Λέσβο στη Σμύρνη για να βρει το δρόμο του, την επιστροφή του στην Ελλάδα για να συμμετάσχει στον αγώνα για τη λευτεριά της πατρίδας, την εγκατάστασή του στον Βόλο και στο Πήλιο, μέχρι την επιστροφή και τον θάνατό του στη Μυτιλήνη.

Το όνειρό του για τη «ζωγραφιά», ο ανεκπλήρωτος έρωτας για την Αθηνά, η απόρριψη, ο χλευασμός και η φτώχεια είναι η καθημερινότητά του. Η επιστροφή στη γενέτειρά του και η λυτρωτική συνάντηση με τον Στρατή Ελευθεριάδη θα είναι η πρώτη αναγνώριση. Η ουσιαστική δικαίωση όμως θα έρθει μέσα από τα ίδια του τα έργα.

Εικόνες και παραστάσεις από την Επανάσταση και τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα περνούν μπροστά από τον θεατή, που επικοινωνεί με τον σπουδαίο καλλιτέχνη μέσα από έργα και φιγούρες, όπως ο Αθανάσιος Διάκος, ο Ρήγας Φεραίος, ο Παύλος Μελάς κ.ά., που όμως στον δικό του καμβά παίρνουν μια άλλη, ξεχωριστή διάσταση.

Διάρκεια:55΄

Συντελεστές

Κείμενο: Θανάσης Σκρουμπέλος

Σκηνοθεσία: Νίκος Βερλέκης

Σκηνικά-κοστούμια: Ανθή Σοφοκλέους

Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Κοντογιάννης

Ερμηνεία: Θοδωρής Προκοπίου

H παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Θεόφιλο Κεφαλά-Χατζημιχαήλ «Θεόφιλος σε πράξεις τρεις», που πραγματοποιείται από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, την Πνευματική Εστία Σπάρτης. και την Κουμαντάρειο Πινακοθήκη Σπάρτης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Απαραίτητη η κράτηση θέσης.

Για πληροφορίες και κρατήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 2731089315 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού

Όθωνος-Αμαλίας 129, Σπάρτη 231 00

Τ: 27310 89315 | www.piop.gr