Καλοκαιρινές δράσεις των Ομοίων της Μάνης 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΜΟΙΩΝ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ 2022»

Στο πλαίσιο των δράσεων του Ινστιτούτου των «Ομοίων της Μάνης» για το 2022 στην αγαπημένη μας Μάνη, διοργανώθηκε η καθιερωμένη, πλέον, Συνάντηση Εικαστικών στη Μάνη υπό την αιγίδα του Δήμου Ανατολικής Μάνης και τη συμμετοχή 18 διακεκριμένων εικαστικών από όλη τη χώρα.

Το Σάββατο, 6 Αυγούστου 2022 εγκαινιάστηκε η έκθεση παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσοστόμου, του αντιδημάρχου του Δήμου Ανατολικής Μάνης κ. Παναγιώτη Τσιριγώτη, της αντιπεριφερειάρχη Αττικής Βορείου Τομέα κ. Λουκίας Κεφαλογιάννη, η Διοικήτρια των Νοσοκομείων Γ.Ν.Α. Αλεξάνδρα, Μαιευτηρίου Έλενας Βενιζέλου & και Σπηλιοπούλειου «Αγία Ελένη» και μέλος των Ομοίων της Μάνης κ. Βάσω Γεννηματά, από το Διοικητικό Συμβούλιο των Ομοίων ο κ. Σταύρος Λεκκάκος, ο ναύαρχος ε.α. κ. Μιχάλης Ισμαηλάκος, η κ. Κατερίνα Κουσουρή, πολλά μέλη και φίλοι του Ινστιτούτου ενώ χαιρετισμούς απέστειλαν οι βουλευτές Λακωνίας κ. Νεοκλής Κρητικός και Σταύρος Αραχωβίτης.

Στα εγκαίνια παρευρέθησαν επίσης πολλοί εκ των καλλιτεχνών που συμμετέχουν: η κ. Χρύσα Βέργη, ο κ. Μιχάλης Κάσσης, ο κ. Πέτρος Γεωργαρίου, ο κ. Δημήτριος Κούρος, η κ. Μαργαρίτα Μελά, ο κ. Jean-Francois Dolbeau και φυσικά ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου κ. Λεωνίδας Μιχαλάκος που επιμελήθηκε και την έκθεση. Ιδιαίτερα τιμητική η παρουσία της γκαλερίστα κ. Μαρίας Ξανθάκου, ορμώμενης εκ Μάνης και συζύγου του αείμνηστου Παύλου Σάμιου έργο του οποίου εκτίθεται στην έκθεση.

Ο πρόεδρος των Ομοίων της Μάνης ομ. Καθηγητής Ιατρικής και Πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών κ. Μιχάλης Κουτσιλιέρης στην σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε εκτός από τις πρόσφατες δράσεις των «Ομοίων», στην απώλεια του μεγάλου καλλιτέχνη Παύλου Σάμιου πριν λίγους μήνες και την σημασία της συμμετοχής έργων καλλιτεχνών παγκόσμιου βεληνεκούς στο πολιτιστικό κέντρο μιας ακριτικής σχεδόν περιοχής της χώρας όπως ο Κότρωνας Λακωνίας. Ανακοίνωσε, δε, ότι συστάθηκε στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών στη μνήμη του υποτροφία για αποφοίτους της Σχολής Καλών Τεχνών.

Χαιρετισμό απηύθυνε στους παριστάμενους ο Μητροπολίτης Μάνης ο οποίος εξήρε το έργο των Ομοίων και τόνισε την σημασία της τέχνης στη ζωή όλων μας. Ακολούθησε η συγκλονιστική ομιλία του μανιάτη γλύπτη κ. Μιχάλη Κάσση.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή έως 26 Αυγούστου 2022 και είναι επισκέψιμη από 19.00-22.00 καθημερινά.

Την εβδομάδα που ακολούθησε των εγκαινίων, από 8 έως 12 Αυγούστου, με την φροντίδα των Ομοίων της Μάνης έλαβαν χώρα και εργαστήρια τέχνης: ζωγραφικής και μαρμαρογλυπτικής στο Φλομοχώρι, τον Κότρωνα και την Κοκκάλα για μικρούς και μεγάλους. Το «Καλοκαιρινό Σχολείο Τέχνης στην Μάνη» απευθύνεται σε κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής δίνοντας την ευκαιρία να συνδυάσουν τις διακοπές τους με κάτι διαφορετικό και να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο της θερινής περιόδου και να ανακαλύψουν νέους δρόμους. Ευχαριστούμε θερμά τους εικαστικούς που αφιλοκερδώς προσφέρουν τα μαθήματα, που έχουν πλέον τακτικούς μαθητές, συγκεκριμένα την κ. Χρύσα Βέργη, την κ. Σμαράγδα Σκούρτα, την κ. Μαργαρίτα Μελά και τον κ. Λεωνίδα Μιχαλάκο. Συμπαραστάτες στην προσπάθεια ο Δήμος Ανατολικής Μάνης αλλά και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Φλομοχωριτών «Η Αγία Τριάς» τους οποίους ευχαριστούμε θερμά καθώς και τον διευθυντή του Γυμνασίου Γυθείου και μέλος μας κ. Παύλο Κούζουνα.

Oι καλοκαιρινές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 13 Αυγούστου 2022 με παρουσίαση του κ. Λεωνίδα Μιχαλάκου με θέμα «Μικρή Ιστορική Περιήγηση στους Βυζαντινούς ναούς της Μάνης – 11ος & 12ος αιώνας» που έλαβε χώρα στον Κότρωνα.

Ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές όπως αυτή της Μάνης η βασική ανάγκη άμεσης και έμμεσης επαφής με τις τέχνες και τον πολιτισμό γίνεται ακόμα πιο επιτακτική και σκοπός του Ινστιτούτου είναι μέσω των δράσεων και των εκδηλώσεων του να προσπαθεί να μειώσει τις αποστάσεις, να άρει κοινωνικούς αποκλεισμούς και να ανοίξει νέους ορίζοντες.