Με Υπουργική Απόφαση τα απορρίμματα της Σπάρτης στην Τριανταφυλλιά Ηλίδας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αναφορικά με την απαράδεκτη κατάσταση με τα απορρίμματα στον Δήμο μας.

Αγαπητές Συνδημότισσες και Συνδημότες,

Συμμεριζόμαστε την αγανάκτησή σας για την κατάσταση με τα σκουπίδια.

Έτσι νιώθουμε και εμείς!

Παρακαλούμε όμως να λάβετε υπόψη σας και τα ακόλουθα:

1. Ο Δήμος Ήλιδας μας έχει διαβεβαιώσει ότι μέχρι αυτή την Τρίτη θα έχει τακτοποιήσει το θέμα της υποδοχής των απορριμμάτων του Δήμου Σπάρτης με τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην Τριανταφυλλιά Ηλείας.

2. Το πρόβλημα με την διαχείριση των απορριμμάτων οξύνθηκε από την Τρίτη, 30.11.2021, όταν ομάδα περιοίκων απέκλεισε τον ΧΑΔΑ στην Κοινότητα Αφυσσού και μάλιστα προέβη στην άσκηση μηνύσεων ενώπιον της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Σπάρτης κατά αιρετών και υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου, χωρίς όμως το Κράτος και οι συναρμόδιες Αρχές του, να είναι έτοιμες (ως όφειλαν) να υποδεχθούν τα απορρίμματα της Σπάρτης σε άλλες εγκαταστάσεις και χωρίς να υπάρχει καμία νόμιμα αδειοδοτημένη μονάδα υποδοχής και επεξεργασίας απορριμμάτων σε όλη τη Λακωνία!

3. Πριν το οριστικό κλείσιμο του ΧΑΔΑ Αφυσσού, ο Δήμος Σπάρτης, απέσπασε έγκαιρα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας την έγκριση κήρυξης του Δήμου Σπάρτης σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

4. Ο βασικός και πρωταρχικός σχεδιασμός του Δήμου Σπάρτης, ήταν πως από τον περασμένο Αύγουστο και μετά –σύμφωνα με τον επίσημο επιχειρησιακό προγραμματισμό των Αρχών του Κράτους,– τα απορρίμματά μας θα πήγαιναν στις υπό κατασκευή νέες εγκαταστάσεις της ΤΕΡΝΑ στη Σκάλα του Δήμου Ευρώτα. Είχαμε δε «διαβεβαιώσεις» ότι από τον Αύγουστο του 2021 θα λειτουργούσε και η ΜΕΑ στην Παλαιοχούνη Αρκαδίας

5. Ο Δήμος Σπάρτης, ενεργώντας ουσιαστικά και έγκαιρα, υπέγραψε με τον Δήμο Ήλιδας, στην Αμαλιάδα, Προγραμματική Σύμβαση την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022 για τη μεταφορά των απορριμμάτων μας στον φορέα Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην Τριανταφυλλιά Ήλιδας μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2022.

6. Επιπλέον, είχαμε συνεχείς διαβεβαιώσεις από τις αρμόδιες Αρχές, ότι με το άνοιγμα της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας, όλα μας τα απορρίμματα θα μεταφέρονται εκεί.

7. Μετά τις αλλεπάλληλες  και για πολλούς λόγους –και χωρίς καμία ευθύνη του Δήμου Σπάρτης – καθυστερήσεις στην έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου στη Σκάλα και έπειτα από επίμονες δικές μας ενέργειες, όσο πιο έγκαιρα ήταν δυνατόν, δηλ. πολύ πριν τη λήξη της ισχύος της πρώτης υπουργικής απόφασης, ο Δήμος υπέβαλε εκ νέου, την 09.02.2022, αίτηση για την έγκριση διαπεριφερειακής μεταφοράς των ΑΣΑ σε νόμιμα αδειοδοτημένο χώρο.

Με την Υπουργική Απόφαση δόθηκε η εντολή να συνεχίσουν να μεταφέρονται στην Τριανταφυλλιά Ηλίδας μέχρι τις 20 Μαρτίου 2022 και αμέσως μετά στις εγκαταστάσεις στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας.

Για να καταστεί όμως εφαρμόσιμη μια Υπουργική απόφαση και να αναρτηθεί στο ΦΕΚ, απαιτείται μια χρονοβόρος διαδικασία με την οποία ο Δήμος Σπάρτης δεν είχε καμία δυνατότητα εμπλοκής.

8. Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμος Σπάρτης, ήδη από τις 02.03.2022 ενέκρινε την Προγραμματική Συμφωνία με τον Δήμο Ήλιδας και βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για την άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών ανάθεσης της μεταφοράς σε ιδιώτη ανάδοχο.

09. Στις 04.03.2022, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ήλιδας ενέκρινε τη σχετική προγραμματική συμφωνία και αναμένουμε να υπογραφεί την Τρίτη η αντίστοιχη συμφωνία μεταξύ του Δήμου Ήλιδας και της ΜΕΑ Τριανταφυλλιάς Ήλιδας.

 

10. Είναι σαφές από όλα τα παραπάνω, ότι ο Δήμος Σπάρτης και οι Υπηρεσίες του έκανε και κάνει έγκαιρα όλα όσα απαιτούνταν προκειμένου η αποκομιδή των απορριμμάτων να συνεχιστεί αδιάκοπα αποφεύγοντας τη συσσώρευση τους στους κάδους.

Παρ’ όλα αυτά, η Δημοτική Αρχή ζητά συγγνώμη από τους συνδημότες μας και την κατανόησή τους μέχρις ότου ολοκληρωθούν όλα όσα απαιτούνται και από την πλευρά του Δήμου Ήλιδας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Εκ του Δήμου