Μητράκος “Πεζοδρόμηση Κέντρου Σπάρτη Καληνύχτα”
Σπάρτη , καληνύχτα !
-Η πρόταση – προμελέτη ανάπλασης του κέντρου της Σπάρτης που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο δημοτικό συμβούλιο Σπάρτης αποτελεί ριζική ανατροπή κι εγκατάλειψη του αρχικού στόχου τής απ’ ευθείας πεζοδρόμησης του κέντρου (Παλαιολόγου από Θερμοπυλών έως Όθωνος Αμαλίας και Λυκούργου από Λεωνίδου έως Α. Νίκωνος) καθώς και της σχετικής Μελέτης Βλαστού .
(Αλήθεια , ως πότε ο δήμος Σπάρτης , διαχρονικά , θα πληρώνει για μελέτες που , τελικά , δεν εφαρμόζονται) ;
-Με την προμελέτη ανάπλασης που παρουσιάστηκε ξηλώνονται (!!!) τα παρτέρια της Παλαιολόγου με τους φοίνικες , από Βρασίδου μέχρι Ευαγγελιστρίας , και στη θέση τους δημιουργείται 7μετρη οδός αμφίδρομης ήπιας κυκλοφορίας αυτοκινήτων, με πλευρικές παρεμβάσεις «ανάπλασης» .
Ναι , οι πόλεις πρέπει να αλλάζουν . ΟΧΙ , όμως , το «σήμα κατατεθέν» τους . Και το «σήμα κατατεθέν» της Σπάρτης , αυτό που αφήνει τους επισκέπτες της με «ανοιχτό το στόμα» όταν μπαίνουν στο κέντρο , είναι η Λεωφόρος Παλαιολόγου με τις μεγάλες πράσινες νησίδες και τους φοίνικες.
Είναι γεγονός πως οι φοίνικες έχουν καταστεί , πλέον , προβληματικοί εξαιτίας του σκαθαριού που τους καταστρέφει . Αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να ξηλωθούν οι νησίδες-παρτέρια . Μπορεί στη θέση των παλαιών φοινίκων να μπουν ανεπτυγμένα δέντρα φοινίκων του είδους Ουασινγκτόνια , το μόνο που δεν έχει προσβληθεί από το κόκκινο σκαθάρι , ή να επιλεγεί άλλου είδους υψηλή δενδροφύτευση με κατάλληλα για το αστικό περιβάλλον αειθαλή δέντρα όπως η Aριά (Quercus ilex αείφυλλο είδος βελανιδιάς) κ.α.
-Πάνω στις λεπτομέρειες της πρότασης ανάπλασης θα μπορούσε κάποιος να κάνει πολλές παρατηρήσεις , όμως αυτό δεν θα είχε κανένα νόημα , αφού το κυρίαρχο , πλέον , είναι η αλλαγή του στρατηγικού σχεδιασμού (η «πεζοδρόμηση» μετατράπηκε σε «ανάπλαση») κι αφού είναι φανερό πως η προμελέτη – πρόταση δεν πρόκειται να προχωρήσει , μπροστά στους νέους συσχετισμούς δυνάμεων που θα προκύψουν στο δημοτικό συμβούλιο Σπάρτης .
-Μετά τις εξελίξεις αυτές και με δεδομένο ότι σε λίγες εβδομάδες θα έχουμε εκλογές όπου ο δήμαρχος που θα εκλεγεί δεν θα έχει πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο λόγω απλής αναλογικής , η Σπάρτη φαίνεται πως θα παραμείνει (εις αιώνας αιώνων 😉 η ΜΟΝΑΔΙΚΗ πρωτεύουσα της Πελοποννήσου χωρίς πεζοδρομημένο κέντρο .
Σε καιρούς που ΟΛΕΣ οι άλλες πρωτεύουσες έκαναν θαρραλέες πεζοδρομήσεις και ήδη απολαμβάνουν τα πολλαπλά τους οφέλη , η Σπάρτη ΑΡΝΕΙΤΑΙ να βγει από τη συντήρηση και τη μιζέρια . Κι αυτό , όχι μονάχα με ευθύνη των αυτοδιοικητικών παραγόντων και σχηματισμών που δραστηριοποιούνται σ’ αυτήν αλλά και με ευθύνη της τοπικής κοινωνίας , η οποία έχει υποστεί «Μιθριδατισμό» στο τοξικό περιβάλλον της νοοτροπίας : «Μην θίγετε τα κακώς κείμενα»
Οπότε , Σπάρτη , καληνύχτα και … όνειρα γλυκά !!!
16-4-2019
Βαγγέλης Μητράκος


Ημερίδα για την Κλιματική Αλλαγή πραγματοποιήθηκε στον Μυστρά
Συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στην Τρίπολη
Με Τσαλίκη η Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στη Σπάρτη
Με επιτυχία η εκδήλωση της Νέας Κίνησης Γυναικών Λακωνίας οι “Σπαρτιάτισσες”
Σαββατοκύριακο 7 & 8 Δεκεμβρίου ανοίγει η αυλαία των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Ανατολικής Μάνης
Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση σχολικών μονάδων για την πρόληψη και αντιμετώπιση του παρασίτου της ψώρας
Ανοικτή πρόσκληση-ενημέρωση για την πορεία του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
ΚΚΕ Λακωνίας – κεντρική εκδήλωση για τα 80χρονα της Απελευθέρωσης
«Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελώνων περιόδου 2024-2025.»
Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης ευλόγησε με την παρουσία Του τον νεόδμητο Ι. Ναό του Αγίου Ανανίου
Εγκαίνια επιχειρησιακού κέντρου πολιτικής προστασίας Σπάρτης
Ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις από το σύλλογο Μονεμβασίας «Οι Ρίζες»
Εμπορικός Σύλλογος Σπάρτης “Στηρίζουμε την πόλη μας στηρίζουμε τις επιχειρήσεις μας”
Ανακήρυξη της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη σε Επίτιμο Δημότη του Δ. Σπάρτης
Ιστορικό ορόσημο για την Λακεδαίμονα ο εορτασμός του Οσίου Νίκωνος παρουσία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη
Θλίψη και στην Σπάρτη… Από λευχαιμία έφυγε ο Μανούσος Μανουσάκης από τη ζωή
Το Εορταστικό Ωράριο από τον Εμπορικό Σύλλογο Σπάρτης
Ανακοίνωση από τον Σύλλογο Εστίασης Σπάρτης για τις κλοπές
Δωρεάν Νομική Πληροφόρηση από το Εργατικό Κέντρο Λακωνίας
Αποζημίωση στα αλιευτικά σκάφη της παράκτιας αλιείας 




