Ο Οκτώβριος αποδεικνύεται πιο «μαύρος» από τον Σεπτέμβριο. Εκτός από τα κρούσματα, που σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, μέσα σε 20 μέρες έχουν καταγραφεί 137 θάνατοι από κορονοϊό, από 125 τον Σεπτέμβριο.
Τα 600 κρούσματα αποτελούν την «κόκκινη γραμμή». Αν τα κρούσματα μείνουν σταθερά σε αυτό το επίπεδο, όπως γράφουν σήμερα (21.10.2020) Τα Νέα, στο τραπέζι είναι το μέτρο της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, όπως γίνεται στο Παρίσι εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα. Το νυχτερινό lockdown θεωρείται ότι θα «βοηθήσει» να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του ιού από τους νέους.
Το μοντέλο του νυχτερινού lockdown που επιβλήθηκε στο Παρίσι είναι απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 06:00 στις περιοχές όπου το επιδημιολογικό φορτίο είναι επιβαρυμένο. Έτσι, ελπίζουν κυβέρνηση να ειδικοί, όχι μόνο να «αδειάσουν» τα κέντρα διασκέδασης όπου παρατηρείται συνωστισμός, αλλά να αντιμετωπιστεί και ο συγχρωτισμός στις πλατείες και τα πάρκα μετά τα μεσάνυχτα, όταν κλείνουν τα μαγαζιά.
Ήδη μια τέτοια «εντολή» έδωσε ο πρωθυπουργός το βράδυ της Τρίτης (20.10.2020) όταν έγινε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη σύσκεψη αυτή δεν αποφασίστηκαν μέτρα. Μέρα ορόσημο γι’ αυτό, για το αν θα αποφασιστούν κι αν θα ληφθούν νέα μέτρα δηλαδή, θα είναι η Παρασκευή, όταν θα υπάρξει νέα σύσκεψη στο Μαξίμου.
Για την ώρα, πέρα από τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, στο τραπέζι παραμένουν μέτρα όπως η καθολική χρήση μάσκας ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους, τουλάχιστον για τις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο – συμπεριλαμβανομένης ασφαλώς και της Αττικής- αλλά, όπως όλα δείχνουν, σε δεύτερο χρόνο.
Δεν αποκλείεται η Θεσσαλονίκη να μπει σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης (πορτοκαλί συναγερμός ή «επίπεδο 3») ακόμη και σήμερα, ενώ Ιωάννινα και Καστοριά βρίσκονται ένα βήμα πριν από το τοπικό lockdown – όπως αυτό που ισχύει ήδη στην Κοζάνη.
Σε πορτοκαλί συναγερμό είναι πιθανόν να περάσουν, επίσης, Κορινθία και Βοιωτία, ενώ υπό παρακολούθηση είναι η εξέλιξη του φαινομένου στις Σέρρες. Τα μέτρα σε κάθε περίπτωση θα έχουν τοπικό χαρακτήρα και δεν θα είναι οριζόντια, ενώ θ’ ακολουθούν τη λογική του χάρτη επικινδυνότητας που έχει θεσπίσει η Πολιτική Προστασία.
Το ενδεχόμενο νυχτερινού lockdown δεν απέκλεισε καθηγητής μικροβολιογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Τόνισε πως «οι εστίες είναι πολλές. Η πυρκαγιά έχει πολλά μέτωπα» και πρόσθεσε πως όσο αυξάνονται τα κρούσματα μετά από κάποιες ημέρες «θα αυξηθούν διασωληνώσεις και νεκροί».
Ένα από τα στοιχεία που προκαλούν ανησυχία είναι πως η μέση ηλικία όσων καταγράφονται ως κρούσματα είναι άνθρωποι σχετικά νέοι, που με τη σειρά τους μεταδίδουν τον κορονοϊό σε μεγαλύτερους.
Επίσης, μιλώντας για τα ποιοτικά δεδομένα της έξαρσης της πανδημίας είπε ότι η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι σχετικά μικροί και οι νέοι με τη σειρά τους μεταδίδουν τον ιό σε μεγαλύτερους.
Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος δεν απέκλεισε τη λήψη νέων μέτρων. «Άλλα μέτρα πλέον, είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας, όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος», τόνισε, εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθηση ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια να πειστεί ο πληθυσμός να εφαρμόσει τα μέτρα που απαιτούνται.
Πολλά θα κριθούν από τη σύσκεψη που θα έχουν σήμερα οι ειδικοί, αφού η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει για να αξιολογήσει τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και θα αποφασίσει αν και σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να αλλάξει επίπεδο επικινδυνότητας.


Ημερίδα για την Κλιματική Αλλαγή πραγματοποιήθηκε στον Μυστρά
Συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στην Τρίπολη
Με Τσαλίκη η Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στη Σπάρτη
Με επιτυχία η εκδήλωση της Νέας Κίνησης Γυναικών Λακωνίας οι “Σπαρτιάτισσες”
Σαββατοκύριακο 7 & 8 Δεκεμβρίου ανοίγει η αυλαία των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Ανατολικής Μάνης
Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση σχολικών μονάδων για την πρόληψη και αντιμετώπιση του παρασίτου της ψώρας
Ανοικτή πρόσκληση-ενημέρωση για την πορεία του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
ΚΚΕ Λακωνίας – κεντρική εκδήλωση για τα 80χρονα της Απελευθέρωσης
«Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελώνων περιόδου 2024-2025.»
Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης ευλόγησε με την παρουσία Του τον νεόδμητο Ι. Ναό του Αγίου Ανανίου
Εγκαίνια επιχειρησιακού κέντρου πολιτικής προστασίας Σπάρτης
Ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις από το σύλλογο Μονεμβασίας «Οι Ρίζες»
Εμπορικός Σύλλογος Σπάρτης “Στηρίζουμε την πόλη μας στηρίζουμε τις επιχειρήσεις μας”
Ανακήρυξη της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη σε Επίτιμο Δημότη του Δ. Σπάρτης
Ιστορικό ορόσημο για την Λακεδαίμονα ο εορτασμός του Οσίου Νίκωνος παρουσία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη
Θλίψη και στην Σπάρτη… Από λευχαιμία έφυγε ο Μανούσος Μανουσάκης από τη ζωή
Το Εορταστικό Ωράριο από τον Εμπορικό Σύλλογο Σπάρτης
Ανακοίνωση από τον Σύλλογο Εστίασης Σπάρτης για τις κλοπές
Δωρεάν Νομική Πληροφόρηση από το Εργατικό Κέντρο Λακωνίας
Αποζημίωση στα αλιευτικά σκάφη της παράκτιας αλιείας 




