Ομόφωνη συμφωνία… 3ετές πρόγραμμα, 86 δις δάνειο

000000

Την ικανοποίηση τους για τη συμφωνια που επιτεύχθηκε στο θεμα της Ελλάδας εξέφρασαν από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ και του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Οι τρεις πρόεδροι χαιρέτισαν την εποικοδομητική στάση της Ελλάδας επισημαίνοντας ότι θα υπάρξει χρηματοδότηση βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα ούτως ώστε η Ελλάδα να ανταποκριθείτε στο εγγύς μέλλον στις άμεσες υποχρεώσεις της

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιουνκερ ανέφερε ότι τώρα είναι δυνατή η εφαρμογή ενός προγράμματος ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με κονδύλια ύψους 35 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενοι στο ταμείο που θα δημιουργηθεί για την εξόφληση των δανείων ανέφεραν ότι θα έχει την έδρα του στην Ελλάδα και θα είναι ύψους 50 δισ. ευρώ.

Οι κοινοτικοί ιθύνοντες ανέφεραν πως το ζήτημα του χρέους θα εξεταστεί στο μέλλον, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε πως ειναι βέβαιος οτι οι σημερινές αποφάσεις θα εγκριθούν απο τη Βουλή των Ελλήνων.

«Δώσαμε μια σκληρή μάχη έξι μήνες τώρα, μέχρι τέλους παλαίψαμε για να διεκδικήσουμε ό,τι καλύτερο για μια συμφωνία που θα δώσει την ευκαιρία στην χώρα να σταθεί στα πόδια της», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την επιτυχή κατάληξη των μαραθώνιων διαβουλεύσεων για το ελληνικό θέμα, στις Βρυξέλλες. «Βρεθήκαμε μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις, σε σκληρά διλήμματα. Πήραμε την ευθύνη της απόφασης προκειμένου να αποτρέψουμε τις επιδιώξεις ακραίων συντηρητικών κύκλων», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας «δύσκολη την συμφωνια». Επισήμανε όμως ότι «κερδίσαμε την αναδιάρθρωση του χρέους» και την χρηματοδότηση της ανάπτυξης.