Παράταση για μια ακόμα εβδομάδα για τα απορρίμματα της Σπάρτης

Η μεταφορά απορριμμάτων σε άλλη διαχειριστική ενότητα προϋποθέτει νομικές διαδικασίες, που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα

Η διαχείριση των απορριμμάτων στους Δήμους Σπάρτης και Δυτικής Μάνης, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης που έγινε το πρωί σήμερα Τετάρτη 30 Μαρτίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη, υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα.

Στην σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν αντιπροσωπείες από τους εν λόγω δήμους καθώς επίσης οι αντιπεριφερειάρχες Λακωνίας Νίκωνας Τζινιέρης, Υποδομών και Μεταφορών Θεόδωρος Βερούτης, Περιβάλλοντος Ανδρέας Τσουκαλάς και Διοικητικού και Οικονομικού Χρήστος Λαμπρόπουλος, ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι η ΣΔΙΤ της κεντρικής διαχείρισης -μεταξύ Περιφέρειας, υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και ΤΕΡΝΑ- προβλέπει τρεις συγκεκριμένες διαχειριστικές ενότητες σε χώρους των οποίων υποχρεώνονται να μεταφέρουν τα απορρίμματά τους οι υπαγόμενοι σε αυτές δήμοι.

Ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι “οποιαδήποτε τροποποίηση ή παρέκκλιση από την υπογραφείσα σύμβαση  απαιτεί οπωσδήποτε γραφειοκρατικές διαδικασίες, καθώς με βάση την εν λόγω σύμβαση δεν μπορεί να γίνει μεταφορά σκουπιδιών μιας διαχειριστικής ενότητας σε μονάδα άλλης διαχειριστικής ενότητας” και τόνισε:

“Οποιος θεωρεί ότι αρκεί μια απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος -όπως έγινε στην περίπτωση των Δήμων Σπάρτης και Δυτικής Μάνης- ας προχωρήσει στην υλοποίησή της. Η Περιφέρεια δεν θα φέρει αντίρρηση αρκεί βεβαίως να μην ζητείται η συμμετοχή της στην διαδικασία αυτή. Η όποια συμμετοχή της Περιφέρειας προϋποθέτει συγκεκριμένες νομικές διαδικασίες οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα τηρηθούν και εκτιμούμε ότι θα μπορούν να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας”.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της ΣΔΙΤ κεντρικής διαχείρισης, μία ενότητα είναι η Λακωνία με μονάδα στην περιοχή της Σκάλας, όπου και θα μεταφέρονται τα απορρίμματα από το σύνολο των δήμων της εν λόγω Π.Ε. Αλλη μία ενότητα αποτελούν η Μεσσηνία και οι Δήμοι Μεγαλόπολης και Γορτυνίας από την Αρκαδία με μονάδα στην περιοχή της Καλλιρρόης Μεσσηνίας, όπου και θα μεταφέρονται τα απορρίμματα από το σύνολο των δήμων της Π.Ε. Μεσσηνίας και τους δύο πιο πάνω δήμους της Αρκαδίας. Τέλος, την τρίτη ενότητα αποτελούν η υπόλοιπη Αρκαδία μαζί με την Αργολίδα και την Κορινθία, με μονάδα στην περιοχή της Παλαιόχουνης Αρκαδίας όπου και μεταφέρονται τα απορρίμματα από τους υπόλοιπους δήμους της Αρκαδίας και το σύνολο των δήμων των δύο άλλων Π.Ε.