Παρεμβάσεις Δήμου Σπάρτης για αντιμετώπιση του κόκκινου σκαθαριού των φοινικοειδών

4Ευρείας κλίμακας επείγουσα παρέμβαση προστασίας πραγματοποιεί ο Δήμος Σπάρτης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της προσβολής των φοινικόδεντρων από το κόκκινο σκαθάρι (ρυγχοφόρος των φοινικοειδών- Rhynchophorus ferrugineus), που δυστυχώς έχει πλέον εντοπιστεί σε ιδιωτικούς φοίνικες στη περιοχή του Δήμου.

Έχουν ανατεθεί και έχουν ήδη ξεκινήσει εργασίες στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως, στους ιστορικής αξίας φοίνικες της οδού Παλαιολόγου, στο πάρκο Ευαγγελίστριας, ενώ θα συνεχιστούν στο Μουσείο και σε άλλους δημόσιους χώρους.

Κατάλληλα εξοπλισμένα συνεργεία διενεργούν καθαρισμό των φοινίκων και στη συνέχεια αυτοψία για ενδείξεις προσβολής και σημειακή διαβροχή με κατάλληλο σκεύασμα, για πρόληψη της προσβολής των φοινίκων από το κόκκινο σκαθάρι. Έχει προγραμματιστεί να επαναλαμβάνονται οι επεμβάσεις σε καθορισμένα τακτά διαστήματα, προκειμένου κάθε ένδειξη προσβολής φοίνικα που τυχόν διαπιστωθεί να αντιμετωπιστεί άμεσα και στην έναρξη της με κατάλληλες μεθόδους, ώστε να εξαλειφθεί -κατά το δυνατόν- ο κίνδυνος εκτεταμένης προσβολής και καταστροφής των φοινίκων.

Τις εργασίες επιβλέπουν στενά γεωπόνος της Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Σπάρτης  και ο αρμόδιος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αργυρόπουλος Σταύρος.

Λόγω της μεγάλης γεωγραφικής διασποράς των φοινίκων στην πόλη μας και της μίξης δημοσίων και ιδιωτικών χώρων δεν είναι δυνατόν με μονομερείς ενέργειες της Πολιτείας (Δήμος, Περιφέρεια) να υπάρχει η επιθυμητή αποτελεσματικότητα στην επισκόπηση, την πρόληψη και την καταπολέμηση του σημαντικού αυτού εχθρού. Είναι απαραίτητη και πολύτιμη η ευαισθητοποίηση, επαγρύπνηση, σωστή πληροφόρηση και έμπρακτη συνδρομή και των συμπολιτών μας κατόχων φοινίκων.

Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας που έχουν στους ιδιωτικούς τους χώρους φοινικόδεντρα να κάνουν τους επιβαλλόμενους ελέγχους συμβουλευόμενοι τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Λακωνίας και τη Διεύθυνση Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Σπάρτης.

Για πληρέστερη πληροφόρηση για το θέμα επισυνάπτεται παλαιότερη ανακοίνωση του Δήμου και φωτογραφικό υλικό.

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΣΠΑΡΤΗΣ

5

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ

για τους δημότες – ιδιοκτήτες φοινίκων και φοινικοειδών :

 

Επειδή εντοπίσθηκε στην περιφέρεια του Δήμου Σπάρτης το επικίνδυνο – καταστρεπτικό για τους φοίνικες έντομο- σκαθάρι Rhynchophorus ferrugineus (Coleoptera:Curculionidae), ή άλλως  ‘ρυγχοφόρος των φοινικοειδών’  ή και κόκκινο σκαθάρι των φοινικοειδών, παρακαλούνται όλοι οι συνδημότες μας  που κατέχουν φοινικόδεντρα, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συνεργάσιμοι στα ακόλουθα μέτρα :

Να ελέγξουν τις αμέσως επόμενες ημέρες σχολαστικά τους φοίνικές τους  αν παρουσιάζουν οποιαδήποτε ασυνήθιστη εικόνα ή ύποπτο σύμπτωμα  / ειδικά στα ψηλά μέρη – κορυφή και γύρω από τη στεφάνη των φύλλων και εφόσον παρατηρήσουν αλλαγές να καλούν χωρίς καθυστέρηση γεωπόνο για περαιτέρω έλεγχο.

Ειδικότερα:  Τα ενήλικα έντομα-σκαθάρια που προκαλούν την εν λόγω προσβολή, έχουν μήκος περίπου 35 χιλιοστά, πλάτος 12 χλστ, έχουν χρώμα κοκκινοκάστανο και στο κεφάλι φέρουν ρύγχος.

Οι προνύμφες (=σκώληκες τους) είναι μεγέθους περίπου 50 χλστ, πάχους 20 χλστ., και δεν έχουν πόδια σε αντίθεση με τις κοινές κάμπιες. Η προνύμφη κατασκευάζει μια νυμφική θήκη, μέσα στην οποία μεταμορφώνεται /ενηλικιώνεται. (φωτογραφίες)

Για να δούμε ύποπτα συμπτώματα σε φοινικόδενδρό μας /αν και ‘δουλεύει αθόρυβα’ στην αρχή/  παρατηρούμε ψηλά τη στεφάνη (κεντρικό κύκλο του ακτινωτού φυλλώματος) προσέχοντας μη τυχόν δούμε κάποιο ξαφνικό «σπάσιμο ή τσάκισμα» ενός φύλλου προς τα κάτω (κρεμάμενο) χωρίς συγκεκριμένο λόγο ή κάποια φαγώματα και ανώμαλη ανάπτυξη της περιφέρειας νεαρών φύλλων –κοντά στην καρδιά της ανάπτυξης των νεαρών φύλλων (κέντρο της κορυφής). Είναι φυσικά σχετικά δύσκολη η παρατήρηση όταν πρόκειται για πολύ ψηλούς φοίνικες.

Επίσης  να ερευνώνται σχολαστικά οι βάσεις των φύλλων για την παρουσία οπών (τρύπες, ίσως και με εκροή πηχτού υγρού) ή περίεργα επάρματα (=φουσκώματα), καθώς και το έδαφος κάτω από το δένδρο για τον εντοπισμό κουκουλιών, ακμαίων ή προνυμφών (σκωλήκων υπόλευκου χρώματος, που πιθανόν θα ευρίσκονται στο έδαφος).

Οι ζημιές που προκαλούνται από τον ρυγχοφόρο στο πάνω μέρος της στεφάνης, σε προχωρημένη προσβολή, κάμπτουν (λόγω κοιλοτήτων και στοών στην ‘καρδιά’ του φοίνικα) και τα υπόλοιπα/ ώριμα φύλλα τα οποία πλέον δεν εκτείνονται, αλλά πεσμένα και πιθανόν μισόξερα,  και το δέντρο παίρνει την όψη ‘ομπρέλας’ .

Οι ιδιοκτήτες φοινίκων, στην ευρύτερη περιοχή Σπάρτης – Αγίου Ιωάννη –Μυστρά- Μαγούλας καλό θα ήταν προληπτικά (ασχέτως συμπτωμάτων) να κάνουν εφαρμογή ειδικού σκευάσματος (με λούσιμο, δηλ. χαμηλής πίεσης, όχι ψεκασμό, του κεντρικού ανώτερου τμήματος της στεφάνης /καρδιά/ )  κατά του εντόμου – ρυγχοφόρου σε συνεννόηση με τον γεωπόνο τους. 

Σύντομα θα εκδοθεί ανακοίνωση από την αρμόδια Διεύθυνση της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, με την ακτίνα – απόσταση  από την προσβολή, για υποχρεωτικά μέτρα προστασίας.

Αρχικά, βασική ενέργεια στην εκδηλωθείσα περιοχή είναι το κόψιμο των προσβεβλημένων φυτών και το βαθύ (2μ.) θάψιμο  των προϊόντων τεμαχισμού τους, αφού διανοιχτεί (κατά μήκος και στην μέση) ο ανώτερος κορμός για να καταστρέψουμε είτε μηχανικά όλα τα βιολογικά στάδια/μορφές του εντόμου είτε ψεκάζοντάς τα με εγκεκριμένα σκευάσματα.

Στην συνέχεια εφαρμόζεται τύλιγμα με κατάλληλο δίχτυ ή σάκο, ώστε να γίνει ασφαλής μεταφορά στο χώρο ταφής όλων των προϊόντων τεμαχισμού. Ψεκασμός εφαρμόζεται και στη θέση γύρω από τον κομμένο κορμό του φοίνικα.  Όλες οι ανωτέρω επεμβάσεις θα εκτελούνται με την παρουσία φυτοϋγειονομικού ελεγκτή: (-κάτωθι τα σχετικά τηλέφωνα της               Περιφ. Εν. Λακωνίας).

Επίσης, σε μια περιοχή όπου στην ευρύτερη περιφέρεια της  έχει κάνει την εμφάνισή του το παραπάνω επικίνδυνο έντομο, πρέπει οι ιδιοκτήτες: –να κλαδεύουν  τους φοίνικες μόνο κατά τη χειμερινή (ψυχρή) περίοδο και κάλυψη ει δυνατόν των πληγών με εγκεκριμένα εντομοκτόνα,  διότι έτσι μειώνουμε σημαντικά την πιθανότητα προσβολής των φυτών στις νωπές τομές των κλαδεμένων φοινικόφυλλων.

Λόγω της μεγάλης γεωγραφικής διασποράς αυτού του καλλωπιστικού είδους δένδρου, δεν είναι δυνατόν η Πολιτεία να καταφέρει από μόνη της να είναι αποτελεσματική στην επισκόπηση, την πρόληψη και την καταπολέμηση. Η κινητοποίηση- ευαισθητοποίηση των πολιτών κατά το μέγιστο δυνατό, με έμπρακτη συνδρομή τόσο στη διάδοση των σωστών πληροφοριών όσο και των άμεσων ενεργειών τους, είναι σίγουρα πολύτιμη και απαραίτητη. Πρέπει να είναι σε επιφυλακή οι ιδιοκτήτες και γενικά όλοι οι δημότες, αν αντιληφθούν- παρατηρήσουν δυσμορφία ή παρεκκλίνουσα εικόνα από το φυσιολογική, στην ανάπτυξη   της ‘καρδιάς των νέων φύλλων’ ενός φοίνικα (στην κορυφή του δέντρου).

Επισημαίνεται ότι η οποιαδήποτε αγορά φοίνικα πρέπει να πραγματοποιείται μόνο από πιστοποιημένο Φυτώριο, που διαθέτει το φυτό με «Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο».

Τηλέφωνα αναφοράς ύποπτων συμπτωμάτων:

Δήμος Σπάρτης:  27313-61130, 27313-61131, 15460

27313-61127, 27313-61133

Περιφέρειας Λακωνίας: 27313-63329 , 27313-63333

13-7-2015

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΣΠΑΡΤΗΣ

Το κόκκινο ρυγχωτό σκαθάρι των φοινικοειδών , Rhynchophorus ferrugineus