Την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης εόρτασε η Μονεμβασία

Η ιστορική πόλη της Μονεμβασίας και ολόκληρος ο Δήμος Μονεμβασίας, εόρτασε τα 201 χρόνια από την  επέτειο της Απελευθέρωσης, η οποία αποτελεί ημέρα μνήμης και απόδοσης φόρου τιμής, στους αγωνιστές που έδωσαν την ζωή τους για την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους, στις 23 Ιουλίου 1821.

Οι εκδηλώσεις εορτασμού ξεκίνησαν, την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022, με παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τον Πολιτιστικό – Χορευτικό και Αθλητικό Σύλλογο Μονεμβασίας «Οι Ρίζες» και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Ομάδα Φίλων Παραδοσιακού Χορού Καβάλας και Λέσχη Ποντίων Ν. Καβάλας. Παρουσιάστηκαν χοροί από διάφορα μέρη της Ελλάδας, αναδεικνύοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά. Αξίζουν ιδιαίτερα συγχαρητήρια στα χορευτικά τμήματα των παραπάνω συλλόγων, τα οποία διατηρούν και μεταλαμπαδεύουν στις επόμενες γενιές τον πολιτιστικό πλούτο της Ελλάδας. Να υπενθυμίσουμε ότι η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art.

Τέλος να επισημάνουμε ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης την οποία παρουσίασε η δημοσιογράφος του Εθνικού Κήρυκα Κλέλια Χαρίση, παρουσιάστηκαν οι νέες παραδοσιακές φορεσιές του Συλλόγου, προσφορά της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Το Σάββατο 23 Ιουλίου 2022 εψάλη Αρχιερατική Θεία Δοξολογία στον Ιερό Ναό τηςΠαναγίας Μυρτιδιωτίσσης, εις ανάμνηση της Δοξολογίας που τελέστηκε με την παράδοση του Κάστρου στους Έλληνες, χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου.

Στη συνέχεια έγινε η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Κοσμήτορα της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ κ. Παναγιώτη Τουρνικιώτη. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στην πλατεία του Ελκομένου, κατάθεση στεφάνων και ενός λεπτού σιγή εις μνήμη των πεσόντων.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας έλαβε χώρα η αναπαράσταση της πυρπόλησης της τούρκικης γόλετας, από τα ελληνικά πλοία. Πρόκειται για την αναπαράσταση ενός πολεμικού ναυτικού επεισοδίου και συγκεκριμένα για την πυρπόληση μιας τουρκικής γολέτας, δηλαδή ενός ιστιοφόρου σκάφους από τα ελληνικά πλοία ξημερώματα της 1ης Ιουλίου 1821, γεγονός που επέδρασε καταλυτικά στη μετέπειτα εξέλιξη της πολιορκίας της πόλης. Ο Δήμος Μονεμβασίας εδώ και δεκαεπτά συνεχή έτη πραγματοποιεί το παραπάνω δρώμενο, με τη καθοριστική συμβολή του Αλιευτικού Συλλόγου Μονεμβασίας «Το Λαλούδι».

Η βραδιά συνεχίστηκε με συναυλία από την ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη και τους Κώστα Μακεδόνα, Σπύρο Κουτσοβασίλη και Άγγελο Θεοδωράκη, ενώ οι εκδηλώσεις έκλεισαν με το φαντασμαγορικό θέαμα της καύσης των βεγγαλικών, στέλνοντας στον ουρανό το δικό τους ξεχωριστό μήνυμα.

Τις επετειακές εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος Δήμου Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης, ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης κ. Παναγιώτης Νικολινάκος, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας, οι βουλευτές Λακωνίας κ.κ. Αθανάσιος Δαβάκης και Νεοκλής Κρητικός, ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Νίκωνας Τζινιέρης, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Βερούτης και ο πρώην Περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης.

Επίσης παρέστησαν οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Σταύρος Χριστάκος και Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης, η Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου κ. Παναγιώτα Αλειφέρη, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Βασίλειος Κουλουβάκος, Μαρία Χαραμή, Νεκτάριος Μαστορόπουλος, Άννα Βλάχου και Θεοδούλη Σπυριδάκου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Αδαμαντία Τζανετέα, Ντίνα Νικολινάκου και Μαργαρίτα Σπυριδάκου.

Τέλος το παρόν έδωσαν ο Κοσμήτορας της Αρχιτεκτονικής σχολής του ΕΜΠ Παναγιώτης Τουρνικιώτης , οι καθηγητές του ΕΜΠ Έλενα Κωνσταντινίδου και Γιώργος Πανταζής, ο Διοικητής του ΚΕΕΜ κ. Κωνσταντίνος Πολίτης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας κ. Βασίλειος Τσιγαρίδης,  οι Δοικητές του Α.Τ. Μολάων και Α.Σ. Μονεμβασίας κ.κ. Παναγιώτης Γιάννου και Νεκτάριος Γάγκας, ο Υπολιμενάρχης Νεαπόλεως κ. Βασιλική Χριστοφοράκη, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μονεμβασίας κ. Παναγιώτης Γράφος, οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων, Λιρών Γιώργος Παπαδάκης και Πακίων Μιχάλης Καρούνης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ρίζες κ. Κατερίνα Χριστοφοράκη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Απανταχού Μονεμβασιτών, καθηγητής Παναγιώτης Αλεξάκης, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων και πλήθος κόσμου.

Το monemvasianews.gr οφείλει να τονίσει την άρτια και υποδειγματική διοργάνωση των διήμερων εκδηλώσεων, ενώ παράλληλα αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους εκείνους που εργάσθηκαν γι’ αυτό το σκοπό και συγκεκριμένα:

  • Το Δήμο Μονεμβασίας και όλους εκείνους που φρόντισαν για την οργάνωση των εκδηλώσεων, στέλνοντας σε όλους το μήνυμα, πως η Επέτειος Απελευθέρωσης της Μονεμβασίας αποτελεί ξεχωριστό και κορυφαίο γεγονός.
  • Την Ενορία Μονεμβασίας, η οποία κατάφερε να δώσει την δέουσα βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, στην δοξολογία που τελέστηκε στον ναό της Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης.
  • Την Ελληνική Αστυνομία και την Λιμενική Αρχή, οι οποίοι με υποδειγματικό τρόπο ρύθμισαν την κυκλοφορία αλλά και είχαν τον γενικό έλεγχο στους χώρους ευθύνης.
  • Τον Αλιευτικό Σύλλογο Μονεμβασίας «Το Λαλούδι», ο οποίος στηρίζει ενεργά κάθε χρόνο την αναπαράσταση της πυρπόλησης της τουρκικής γολέτας.
  • Το Πολιτιστικό Σύλλογο Μονεμβασίας «Οι Ρίζες» για την ενεργό συμμετοχή του στις εκδηλώσεις.
  • Τους Συλλόγους της Μονεμβασίας για την συνεισφορά και την στήριξή τους.
  • Τη φιλαρμονική του Δήμου και τον αρχιμουσικό, η οποία έδωσε με την παρουσία της τη μεγαλοπρέπεια που αρμόζει στην συγκεκριμένη επέτειο.

ΦΩΤΟ: Νεκτάριος Μαστορόπουλος