Φύτευση υποτροπικών φυτών σε Λακωνία και Μεσσηνία

Υποτροπικά φυτά – επιδεικτικοί αγροί
Ξεκίνησε η φύτευση υποτροπικών φυτών στην περιοχή Μεσσηνίας και Λακωνίας για τη δημιουργία επιδεικτικών αγρών, στα πλαίσια εξέλιξης της προγραμματικής σύμβασης με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Αφού εντοπίστηκαν οι κατάλληλες περιοχές φύτευσης και εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον από τους καλλιεργητές ξεκίνησε η φύτευση ειδών, όπως αβοκάντο, μάνγκο, λίτσι, μακαντάμια κ.α.
Η Περιφέρεια υποστηρίζει το έργο οικονομικά, έχει πενταετή διάρκεια και προβλέπει, μεταξύ άλλων την εκπαίδευση των καλλιεργητών και την επιστημονική υποστήριξη τους ως προς την εγκατάσταση των ειδών και τις καλλιεργητικές τεχνικές καθ΄ όλη τη διάρκεια του έργου.
Στόχος του έργου είναι η εξοικείωση των παραγωγών στις νέες καλλιέργειες και η προώθηση των υποτροπικών ειδών ως εναλλακτικές καλλιέργειες καθώς και η διείσδυση των νέων προϊόντων υψηλής αξίας στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά.
Η παραγωγικότητα των ειδών αυτών εξαρτάται από τις εδαφοκλιματικές συνθήκες, τις καλλιεργητικές πρακτικές, το είδος και την επιλογή των κατάλληλων ποικιλιών.
Η καλλιέργεια των εν λόγω υποτροπικών φυτών έχει ως βασικό πλεονέκτημα το γεγονός ότι πρόκειται για καλλιέργειες με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα, δηλαδή χαμηλές εισροές και φιλικές προς το περιβάλλον κάτι που συνεπάγεται μικρό κόστος παραγωγής και μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους.

Γραφείο Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη