4 στρατηγικής σημασίας έπιπλα για τη διακόσμηση του καθιστικού σας

 

 

Το καθιστικό είναι το δωμάτιο του σπιτιού μας, που περνάμε τον περισσότερο χρόνο. Βραδιές ταινίας με την οικογένεια, χαλάρωση με φίλους συνοδεία κρασιού, το διάβασμα ενός ενδιαφέροντος βιβλίου είναι κάποιες από τις δραστηριότητες, που συντελούνται στον χώρο αυτό. Επομένως η διακόσμηση του σαλονιού συνιστά πρόκληση και όχι άδικα, αφού εκτός του ότι θα πρέπει να είναι της αρεσκείας μας και να αποπνέει την αισθητική μας, θα πρέπει να είναι άνετο και συνάμα καλαίσθητο για τους φίλους μας, που θα υποδεχθούμε εκεί. Ακολούθως αναφέρονται 4 βασικές παράμετροι για να κάνετε το σαλόνι σας ιδανικό χώρο για συγκεντρώσεις και για χαλάρωση.

  • Εν αρχή ήσαν οι καναπέδες

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε, είναι να μετρήσετε τον χώρο σας. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να επιλέξετε έπιπλα και χαλιά κατάλληλου μεγέθους για το καθιστικό σας γλυτώνοντάς σας από περιττά έξοδα και κόπο, σε περίπτωση, που εν τέλει κάτι δε χωράει στον χώρο σας. Εφόσον είστε βέβαιοι για το εύρος του χώρου έρχεται το επόμενο μεγάλο κεφάλαιο στη διακόσμηση του σπιτιού: Οι καναπέδες, οι οποίοι ως κεντρικό κομμάτι του χώρου, μπορούν να τον αναδείξουν ποικιλοτρόπως.

Ένας πολύ μεγάλος γωνιακός καναπές μπορεί να είναι άνετος, αν όμως καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του δωματίου, αφήνοντας ελάχιστο χώρο για το τραπέζι ή για να κινείται κανείς, γίνεται εύκολα κατανοητό, ότι δεν εξυπηρετεί από πλευράς λειτουργικότητας. Αντίθετα, αν σε έναν μεγάλο χώρο, που μπορεί κάποιος να έχει και την τραπεζαρία και το καθιστικό τοποθετήσει κανείς έναν τριθέσιο καναπέ και 2 πολυθρόνες να τον πλαισιώνουν, το δωμάτιο θα μοιάζει αχανές και δε θα βγάζει το ζεστό, cosy αίσθημα της οικειότητας, που θέλουμε να αποπνέει ο δικός μας χώρος και θα «καλεί» τους φίλους να μείνουν. Επομένως το ιδανικό μέγεθος καναπέ, είτε γωνιακού είτε των παραδοσιακών καναπέδων, είναι καίριας σημασίας και για θέματα λειτουργικότητας και για λόγους αισθητικής. 

  • Εναλλακτικές και για εξοικονόμηση χώρου

Όταν ακούει κανείς τη λέξη πρακτικότητα, αυτομάτως το μυαλό του πηγαίνει σε κάτι κακόγουστο ή τέλοσπάντων σε επιλογές, όπου η κομψότητα δεν είναι το καίριο χαρακτηριστικό τους. Αυτό συμβαίνει και όταν ακούει κάποιος για καναπέ κρεβάτι. Είναι γεγονός, ότι μπορούν να αποτελέσουν την ιδανική λύση για τις περιπτώσεις, που ο χώρος είναι περιορισμένος και υπάρχει η ανάγκη να φιλοξενήσουμε κάποιους φίλους ή συγγενείς. Το καλό της υπόθεσης πλέον είναι, ότι μπορεί κανείς να βρει στην αγορά, πολύ κομψά έπιπλα σε όμορφες γραμμές και εξαιρετικά υφάσματα. Έτσι και εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα μπορεί να πετύχει κανείς και λειτουργικότητα.

  1. Το κατάλληλο coffee table κάνει τη διαφορά

«Μικρά αλλά πολύ σημαντικά», θα μπορούσε να είναι ένας τίτλος, που περιγράφει συνοπτικά τα τραπέζια σαλονιού. Άλλο ένα σημείο, που οι ειδικοί της διακόσμησης εφιστούν την προσοχή του κοινού. Όπως και στην περίπτωση των καναπέδων, έτσι κι εδώ ένα ζήτημα, που πρέπει πρωταρχικώς να εξεταστεί, είναι η λειτουργικότητα. Φαντάζεστε να κάθεστε με την οικογένεια για μια νύχτα ταινίας και να μην μπορείτε να αφήσετε τα αναψυκτικά σας και τα μπολ με τα σπιτικά σας ποπ κορν, γιατί έχετε επιλέξει ένα ντελικάτο, μικρό τραπέζι σαλονιού. Μερικές φορές αυτά που βλέπουμε στις σελίδες των περιοδικών, μπορεί να είναι υπέροχα στιλιστικά, αλλά να μην ταιριάζουν στις ανάγκες μας και την καθημερινότητά μας. 

Επιπρόσθετα το τραπέζι του σαλονιού μπορεί να αποτελέσει και μέρος της διακόσμησης με διττό τρόπο: Αφενός λόγω αυτών που θα τοποθετήσουμε πάνω του, αφετέρου λόγω των υλικών από τα οποία αποτελείται, αλλά και λόγω του σχεδιασμού του. Ως προς το δεύτερο, δεν έχουμε παρά να επιλέξουμε από μια ευρεία γκάμα όμορων, κομψών και περίτεχνων σχεδίων. Ως προς τα αντικείμενα διακόσμησης, που θα επιλέξουμε, εκεί μπορούμε να αυτοσχεδιάσουμε με χρώματα, υφές και σχέδια. Βιβλία, τοποθετημένα με τάξη, λουλούδια, που αποπνέουν φρεσκάδα, αρωματικά κεριά ή ψηλά κηροπήγια, που θα δώσουν μια νότα κομψότητας: Όλα αυτά μπορούν να αποτελέσουν μέρος της διακόσμησής σας.

  1. Οι πολυθρόνες ως key element

Επιλέξατε τον κατάλληλο καναπέ, βρήκατε το ιδανικό coffee table και τώρα ήρθε η ώρα να βρείτε την πολυθρόνα ή τις πολυθρόνες, που θα πλαισιώσουν το κάδρο. Το αν θα είναι μία ή δύο εξαρτάται από τον χώρο και τις επιλογές, που ήδη έχετε κάνει. Αποτελούν βασικό μέρος του καθιστικού, καθώς συμπληρώνουν την ανάγκη να καθίσουν κι άλλα άτομα. Την ίδια στιγμή μια πολυθρόνα μπορεί να αποτελέσει την τελευταία αισθητικής φύσης πινελιά, που θα ολοκληρώσει το αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει και λόγω των χρωμάτων και των υφών από τις οποίες θα αποτελείται μια πολυθρόνα. Αν για παράδειγμα έχουμε επιλέξει έναν καναπέ σε μπεζ χρώμα, μια πολυθρόνα σε άλλο χρώμα μπορεί να κάνει μια όμορφη αισθητική αντίθεση. 

Τα χρώματα, οι υφές, τα σχέδια μπορούν όλα να αποτελέσουν το κλειδί για την τελική διαμόρφωση του χώρου σας. Γνωρίζοντας τα λειτουργικά ζητήματα, που πρέπει να καλύπτονται, όλα τα άλλα εναπόκεινται στο προσωπικό σας γούστο.