Σκληρός απέναντι στον εργαζόμενο ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας που θα ψηφιστεί

000000Το νομοσχέδιο για τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες μέρες, στο πλαίσιο της σημερινής απόφασης της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης.

Άλλωστε στο κείμενο της συμφωνίας με τους εταίρους διατυπώνεται ρητά πως η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να υιοθετήσει μέχρι τις 22 Ιουλίου νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας προκειμένου να υπάρξει σημαντική αναμόρφωση των διαδικασιών και το σύστημα Δικαιοσύνης να βελτιώσει σημαντικά την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης αλλά και να μειώσει τα κόστη.

Σύμφωνα με σχετική απόφαση του κ. Παρασκευόπουλου, η αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή που είχε συγκροτήσει για την αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας είχε την υποχρέωση μέχρι 30 Ιουνίου 2015 να είχε παραδώσει το νέο νομοσχέδιο.

Αναλυτικότερα, νομοσχέδιο για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας είχε ετοιμάσει το περασμένο έτος ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, αλλά τον περασμένο Δεκέμβριο, αντέδρασε πανελλαδικά ο δικηγορικός κόσμος στο νομοσχέδιο αυτό.

Οι δικηγόροι με πανελλαδικό δημοψήφισμα σε όλους τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας, τάχθηκαν κατά των νέων διατάξεων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που είχαν περιληφθεί στο νομοσχέδιο του κ. Αθανασίου. Τελικά οι δικηγόροι κατήλθαν σε πανελλαδική αποχή διαρκείας.

Επίσης, οι δικαστικές Ενώσεις είχαν ταχθεί τότε με τις θέσεις του δικηγορικού κόσμου στο θέμα των τροπολογιών του Κώδικά Πολιτικής Δικονομίας. Η αποχή των δικηγόρων ανεστάλη με την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών του περασμένου Ιανουαρίου.

Όμως, στις 18 Μαΐου 2015 ο υπουργός Δικαιοσύνης με απόφασή του συγκρότησε νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τη σύνταξη νέου σχεδίου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Σύμφωνα με αυτή την υπουργική απόφαση, η νομοπαρασκευαστική επιτροπή όφειλε να παραδώσει το τελικό κείμενο του επίμαχου Κώδικα στον κ. Παρασκευόπουλο στις 30 Ιουνίου 2015.

Η απόφαση αυτή του υπουργού Δικαιοσύνης για τη συγκρότηση της εν λόγω νομοπαρασκευαστικής επιτροπής δημοσιεύθηκε στις 12 Ιουνίου 2015 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Πρόεδρος αυτής της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής ήταν ο αρεοπαγίτης Δημήτρης Κράνης και μέλη: ο Εφέτης Στέφανος Πανταζόπουλος, η Εφέτης και γενική γραμματέας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Μαργαρίτα Στενιώτη, η καθηγήτρια Πολιτικής Δικονομίας του Αριστοτέλειο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Λήδα Πίψου, ο καθηγητής Πολιτικής Δικονομίας του Αριστοτέλειο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Παρασκευάς Αρβανιτάκης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νικόλαος Βαλεργάκης, η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Αναστασία Γιογλή και οι δικηγόροι Αθηνών Παναγιώτης Μάζης και ‘Αγγελος Φαφούτης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας θα ψηφιστεί στην Βουλή με την διαδικασία των Κωδίκων, δηλαδή θα ψηφιστεί σε μια συνεδρίαση της Βουλής στο σύνολο του και όχι κατ΄ άρθρον, όπως γίνεται με τα άλλα νομοσχέδια.

Ενόψει των ραγδαίων εξελίξεων και του γεγονότος ότι μεταξύ των προαπαιτούμενων μέτρων για την έναρξη της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Β. Αλεξανδρής, ζητεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης επίσημη ενημέρωση και αποστολή του σχετικού σχεδίου νόμου προ της καταθέσεως στη Βουλή, προκειμένου το δικηγορικό σώμα να ανταποκριθεί ουσιαστικά στο θεσμικό του ρόλο συμβάλλοντας δημιουργικά και τεκμηριωμένα στην εν λόγω διαδικασία.

Τι σημαίνει ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας που περιλαμβάνεται στη συμφωνία.

Πρώτα οι τράπεζες, μετά οι εργαζόμενοι!

Οταν μια επιχείρηση χρεοκοπεί κι εκκαθαρίζεται, οι πιστωτές της (ως τέτοιοι λογίζονται και οι εργαζόμενοι που τους οφείλονται αποζημιώσεις, δεδουλευμένα κ.λπ.) κατατάσσονται βάσει του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας σε διάφορες κατηγορίες, ορισμένες από τις οποίες έχουν προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση των απαιτήσεών τους, ενώ κάποιες άλλες ικανοποιούνται από ό,τι (και αν) απομείνει.

Η τοποθέτηση των εργαζομένων σ’ αυτή την κλίμακα σε σχέση με τις απαιτήσεις άλλων πιστωτών, ιδίως των τραπεζών, αποτυπώνει με τον σαφέστερο δυνατό τρόπο τις πραγματικές κοινωνικές ευαισθησίες μιας κυβέρνησης.

Στο δακτυλογραφημένο κείμενο των κυβερνητικών προτάσεων προς τους θεσμούς, που δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα, διαβάζουμε τα εξής σχετικά με τις προτεινόμενες αλλαγές στην πτωχευτική νομοθεσία:

“Το άρθρο 977 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας το οποίο ρυθμίζει την κατάταξη των πιστωτών θα τροποποιηθεί. Από τις απαιτήσεις που περιλαμβάνονται στις ρυθμίσεις του άρθρου 975, εκείνες που βασίζονται στην παροχή εξαρτημένης εργασίας και οι αναλογικές ασφαλιστικές εισφορές θα εκτελούνται προνομιακά (εξαιρουμένων των αποζημιώσεων).

Από το εναπομείναν ποσό, οι εμπράγματα διασφαλισμένοι (ενυπόθηκοι) πιστωτές θα εξυπηρετούνται αναλογικά με το 70%, οι δε υπόλοιποι (μη εμπράγματα ενυπόθηκοι) και οι μη προνομιούχοι από το 30%”

Με άλλα λόγια, ενώ μέχρι τώρα οι αποζημιώσεις των εργαζομένων προηγούνταν από την ικανοποίηση των δικαιωμάτων των τραπεζών πάνω στην εκποιούμενη περιουσία της επιχείρησης, στο εξής θ’ αποτελούν φτωχό συγγενή απέναντι στα τελευταία.

Το σίγουρο είναι ότι δημιουργεί πελώρια προβλήματα σε χιλιάδες μισθωτούς που έχασαν τις δουλειές τους τα τελευταία χρόνια