Καλοκαίρι… στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης. Δείτε το Πρόγραμμα

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΠΑΡΤΗΣΗ Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης  κοντά στα παιδιά και τους εφήβους της περιοχής μας για ένα ακόμη καλοκαίρι, με καθημερινές δημιουργικές απασχολήσεις και δραστηριότητες.

Αυτό το καλοκαίρι η Βιβλιοθήκη Σπάρτης συμμετέχει στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία  για την προώθηση της Ανάγνωσης και της Δημιουργικότητας 2016, με σύνθημα «Γίνε εξερευνητής του κόσμου», η οποία σχεδιάστηκε και υποστηρίζεται οργανωτικά από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ)΄, με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Παράλληλα συνεχίζει την καθημερινή λειτουργία όλων των τμημάτων της και τις καθιερωμένες δράσεις, που τα προηγούμενα καλοκαίρια αγαπήθηκαν από τα παιδιά, όπως είναι η ρομποτική, η ραπτική και η ημέρα παιχνιδιών.

Αναλυτικότερα το διάστημα από τις 15 Ιουνίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2016 θα πραγματοποιηθούν:

  • 33 «εκπαιδευτικές εξερευνήσεις» στο πλαίσιο του προγράμματος «Γίνε εξερευνητής του κόσμου»,

  • επί πλέον εξερευνήσεις στο χώρο της ρομποτικής, κάθε Τετάρτη,

  • παιχνίδια WiiSports και άλλα ομαδικά, κάθε Παρασκευή,

  • μαθήματα ραπτικής-κεντήματος κάθε εβδομάδα.

Καθοριστικός είναι ο ρόλος των τοπικών χορηγών, των εμψυχωτών και των εθελοντών αφού χωρίς αυτούς δεν θα ήταν δυνατή η πραγματοποίηση καμιάς από τις παραπάνω δράσεις. Ο Δήμος Σπάρτης, ο Σύλλογος των Φίλων της Βιβλιοθήκης, ο Σύλλογος Φίλων του Αρχείου Νικηφόρου Βρεττάκου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, η Λέσχη Φωτογραφίας Σπάρτης, η Αμερικάνικη Γωνιά της Βιβλιοθήκης  και πολλοί άλλοι πλαισιώνουν με την οικονομική τους στήριξη και την προσωπική εργασία την όλη προσπάθεια. Όλους αυτούς καθώς και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος από τη θέση αυτή θα πρέπει δημόσια να ευχαριστήσουμε.

Όλες οι επί μέρους δράσεις, τα θέματα, τα εργαστήρια, οι ημερομηνίες και οι ώρες πραγματοποίησής τους, οι ηλικίες των παιδιών, που θα μπορούν να συμμετάσχουν και οι εμψυχωτές-εθελοντές  αναφέρονται αναλυτικά στο σχετικό πρόγραμμα δράσεων της Βιβλιοθήκης. Για την απρόσκοπτη λειτουργία των υπολοίπων υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης οι εκπαιδευτικές δράσεις θα γίνονται στο ισόγειο του κτιρίου.

Το πρόγραμμα είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης  [www.nikiforos.edu.gr], και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης [www.facebook.com/dkbspartis  και www.twitter.com/dkbspartis]. Επίσης  το τμήμα του προγράμματος που αφορά στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία 2016 έχει αναρτηθεί και στις αντίστοιχες ηλεκτρονικές διευθύνσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος [www.network.nlg.gr, www.facebook.com/NLGreece].

Σε κάθε πρόγραμμα μπορεί να συμμετέχουν 20 άτομα. Οι δηλώσεις συμμετοχής θα συμπληρώνονται στη Βιβλιοθήκη, αλλά και μέσω διαδικτύου. Για κάθε πρόγραμμα θα τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας σε συνδυασμό με την ηλικία και τα ενδιαφέροντα των συμμετεχόντων. Δηλώσεις συμμετοχής για τα προγράμματα κάθε εβδομάδας θα γίνονται δεκτές από τη Δευτέρα  μέχρι την Παρασκευή της εβδομάδας που προηγείται.

Πληροφορίες δίδονται όλες τις εργάσιμες ημέρες και ώρες της Βιβλιοθήκης

  • στα τηλέφωνα 2731026853 και 2731021180 [ΦΑΞ 2731089331]

  • στο e-mail: [email protected]

Σας περιμένουμε όλους στη γιορτή έναρξης 16 και 17 Ιουνίου 2016.

Καλοκαίρι στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης

Πρόγραμμα Δράσεων

Ημερομηνία

Εκδήλωση Είδος εργαστηρίου Για παιδιά ηλικίας…
Πέμπτη

16/06/2016

Γιoρτή έναρξης – Παιχνίδι θησαυρού

Τι μπορεί να κρύβεται στα ράφια μιας Βιβλιοθήκης

 

Γιορτή έναρξης 7-14
Παρασκευή

17/06/2016

Γιορτή έναρξης – Το μπλουζάκι του εξερευνητή

Φέρτε ένα άσπρο μακώ μπλουζάκι να το μεταμορφώσουμε στον καλύτερό σας βοηθό για τις καλοκαιρινές εξερευνήσεις!!!

 

Γιορτή έναρξης 7-14
Τρίτη

21/06/2016

Τρία καλοκαιρινά αντικείμενα

Καλοκαιριού πειράματα, κατασκευές και… θάματα, με τη Βασιλική Σκούφη, φυσικό.

 

Πειράματα Εφηβική ηλικία
Πέμπτη

23/06/2016

Ένα κομμάτι κόκκινης κλωστής

Κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη… Η Ποτούλα Πασχαλίδη μέσα από τα παραμυθένια «ζαχαροοινοπνεύματά» της θα μας βοηθήσει να φτιάξουμε ζαχαρένιους κουραμπιέδες.

 

Αφήγηση

Μαγειρική

5-9
Παρασκευή

24/06/2016

Ένα εισιτήριο

Πού μπορεί να μας ταξιδέψει ένα εισιτήριο; Ο Γιάννης Κονδυλόπουλος, φιλόλογος, μας οδηγεί στα μονοπάτια

της δημιουργικής γραφής.

 

Δημιουργική γραφή Εφηβική ηλικία
Τρίτη

28/06/2016

Κάτι μέσα από το οποίο βλέπεις

Βλέποντας …μέσα από το μικροσκόπιο με τη βοήθεια της Έλενας Παλούμπα, χημικού-υπεύθυνης Ε.Κ.Φ.Ε. Λακωνίας.

 

Παρατήρηση 10-16
Τετάρτη

29/06/2016

Μια καρτ ποστάλ

«..Μετά που μεγάλωσα, αγαπούσα το φως

και κοιτούσα ψηλά, είχα φίλους τα όνειρα…»

Ο Νικηφόρος Βρεττάκος στέλνει στους μικρούς του φίλους μια καρτ-ποστάλ με… «ταχυδρόμο» τον Σύλλογο Φίλων Αρχείου Νικηφόρου Βρεττάκου.

 

Ποίηση

Κατασκευές

9-12 ετών
Πέμπτη

30/06/2016

Ένα κομμάτι σύρμα

Γνωρίζουμε και κατασκευάζουμε παραδοσιακά μουσικά όργανα με τη βοήθεια του Γιάννη Τσουλόγιαννη, φιλολόγου-μουσικού-οργανοποιού.

 

 

Κατασκευές

Μουσική

9-12 ετών
Παρασκευή

01/07/2016

Μια φωτογραφία των παιδιών που παίρνουν μέρος σε ένα εργαστήριο

Έχετε μια ωραία φωτογραφία σας; Η Λέσχη Φωτογραφίας Σπάρτης θα μας δείξει τον τρόπο για να την αποκτήσουμε και όλοι μαζί θα φτιάξουμε χειροποίητες κορνίζες.

 

Φωτογραφία

Ανακύκλωση

7-9 ετών
Τρίτη

05/07/2016

Ο αριθμός 5

Τι κρύβει ο φυσικός αριθμός 5; Ένα κυνήγι θησαυρού μέσα στα βιβλία που θα λύσει το μυστήριο, με τη Χριστίνα Μαχαίρα, μαθηματικό.

 

Παιχνίδια

Κυνήγι θησαυρού

Εφηβική ηλικία
Τετάρτη

06/07/2016

Διαφορετικά είδη φύλλων

Συναντιόμαστε στο πάρκο Γουδέ και γνωρίζουμε τα φυτά του μαζί με τους γεωπόνους του Δήμου Σπάρτης.

 

Οι συλλογές των παιδιών

Εικαστικά

9-12 ετών
Πέμπτη

07/07/2016

Ένα βέλος

Ένα «βέλος» στο δρόμο των Σπαρταθλητών.  Χαρτογραφούμε τόπους και ιστορίες.

 

Χαρτογράφηση

Κατασκευή

9-12 ετών
Δευτέρα

11/07/2016

Μια χάρτινη σακούλα

Ανακυκλωμένες χάρτινες σακούλες για.. ανακυκλωμένες ιστορίες, που θα γράψουμε με τη βοήθεια

της βιβλιοθηκονόμου Κωνσταντίνας Διδάχου.

 

Δημιουργική  Γραφή

Κατασκευή

7-9 ετών
Τετάρτη

13/07/2016

Μερικά χαλικάκια

Πόσο εύκολο είναι να παίξουμε πεντόβολα ή τρίλιζα ή …;

Φτιάχνουμε και παίζουμε παραδοσιακά ομαδικά παιχνίδια

με χαλίκια και πετρούλες. Μας οδηγεί ο Στράτης Δούνιας.

 

Παιχνίδια

Κατασκευή

6-10
Πέμπτη

14/07/2016

Διαφορετικά μπαχαρικά και αρωματικά βότανα

Οι δρόμοι των μπαχαρικών με όλες τις αισθήσεις μας στη Βιβλιοθήκη. Μας ταξιδεύει η Ιωάννα Αλέξη, ιδιοκτήτρια καταστήματος μπαχαρικών, με συνοδηγό τη μουσικό Αναστασία Κόκκινου.

 

Με όλες τις αισθήσεις στη βιβλιοθήκη

Μουσική

9-12 ετών
Τρίτη

19/07/2016

Ένας χρησιμοποιημένος φάκελος

Τακτοποιούμε παλιούς φακέλους αλληλογραφίας και ανακαλύπτουμε την πορεία ζωής του Νικηφόρου Βρεττάκου με τη βοήθεια της Ελένης Τζινιέρη-Τζανετάκου.

 

Χρονογραμμή

Ποίηση

10-14
Τετάρτη

20/07/2016

Κάτι πορτοκαλί

Οι καμηλοπαρδάλεις δεν μπορούν να χορέψουν – Giraffes cant’t dance. H Γκλίνις Μορφογένη αφηγείται στα αγγλικά, στην  «Αμερικάνικη Γωνιά»,  τις φοβίες της Gerald και όλοι μαζί, χορεύοντας, τη βοηθάμε να τις ξεπεράσει.

 

Αφήγηση

Κίνηση

5-9
Πέμπτη

21/07/2016

Ένας φανταστικός τόπος

Ο Μαγικός κήπος της Μίας Δαρδανού. Φτιάχνουμε το μαγικό μας κουτί και το γεμίζουμε με ήχους και ζωγραφιές.

 

Αφήγηση

Κατασκευή

Μουσική

7-9 ετών
Δευτέρα

25/07/2016

Μια λέξη από την εγκυκλοπαίδεια

«Εν κύκλω παιδεία»… Αναζητάμε λέξεις παίζοντας, με την βοήθεια της Κωνσταντίνας Γιαννακοπούλου, βιβλιοθηκονόμου.

 

Παιχνίδι με τις λέξεις 9-12 ετών
Τρίτη

26/07/2016

Κάτι μικροσκοπικό

Τα μικρά κουρελάκια της «παπλωματούς» μάς δίνουν ιδέες για να φτιάξουμε μαζί με την Μαρία Καλαμαρά τους δικούς μας θησαυρούς.

 

Αφήγηση

Ραπτική

9-12 ετών
Πέμπτη

28/07/2016

Κάτι που είναι φανταστικό

Κατασκευάζουμε ένα διαστημικό όχημα-ρομπότ και περισυλλέγουμε πετρώματα στο φεγγάρι με τη βοήθεια

του Δημήτρη Σαγιάννη, πληροφορικού.

 

Ρομποτική 10-16
Δευτέρα,

01/08/2016

Πλαστικά αντικείμενα διαφορετικών σχημάτων

Δεν είναι για πέταμα! Πλαστικά από συσκευασίες τροφίμων και ποτών, σε ρόλο.. εικαστικών βοηθών! Με την Γιαννούλα Μασούρα-Γιάννε.

 

Εικαστικά 7-9 ετών
Τρίτη,

02/08/2016

Κάτι σπασμένο ή καταστρεμμένο

Από τα ερείπια της αρχαίας Σπάρτης. Μια αξέχαστη εμπειρία ανασκαφής, που θα μας προσφέρει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας.

 

Αρχαιολογική ανασκαφή στην Αρχαία Σπάρτη

 

9-14
Τετάρτη,

03/08/2016

Κάτι που έχει μια τρύπα

Ωχ! Μια τρύπα στα δόντια μου! Πώς να μην έχω; Συμβουλές με παιχνίδια, και όχι μόνο, από τη Μαρία  Πολυμενάκου, οδοντίατρο.

 

Αφήγηση

Παιχνίδια

5-9 ετών
Δευτέρα,

08/08/2016

Τέσσερα τετράγωνα

Γνωρίζουμε τα τετράγωνα της πόλης μας, με οδηγό τον αρχιτέκτονα Σπύρο Τζινιέρη  και σχεδιάζουμε τον καλύτερο χάρτη!!!

 

Αρχιτεκτονική

Χαρτογράφηση

Εικαστικά

10-13
Τρίτη,

09/08/2016

Ένα οριγκάμι

Η γιαπωνέζικη δεξιοτεχνία στην πράξη! Κατασκευάζουμε υπέροχα αντικείμενα απλά διπλώνοντας ένα χαρτί, με τη βοήθεια της Τζένης Κουτσόγιωργα.

 

Οριγκάμι 7-11
Πέμπτη,

11/08/2016

Μια φωλιά

Η δικιά μου φωλιά, το δωμάτιό μου. Η Άντα Κοπιτοπούλου μάς βοηθάει να βρούμε «ιδέες και λύσεις» για το δωμάτιό μας.

Αρχιτεκτονική

Διακόσμηση

9-12 ετών
Τρίτη,

23/08/2016

Δείγματα γραφής όλων των παιδιών που παίρνουν μέρος στο εργαστήριο

Ψάχνουμε λέξεις και φτιάχνουμε το δικό μας γκράφιτι…

Παιχνίδι με τα γράμματα

Κυνήγι θησαυρού

Γκράφιτι

7-10
Τετάρτη,

24/08/2016

Κάτι που μπορεί να θρυμματιστεί

Μαθαίνουμε για τα ψηφιδωτά, δημιουργούμε και παίζουμε με τις ψηφίδες, με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας.

 

Επίσκεψη στο Εργαστήριο Ψηφιδωτών

Κατασκευή

9-14
Παρασκευή,

02/09/2016

Εφημερίδες

Ποιες εφημερίδες διάβαζαν οι παππούδες μας; Ελάτε να τις βρούμε και να τις τοποθετήσουμε στη χρονογραμμή, με τις οδηγίες του Κώστα Τζανετάκου.

 

Χρονογραμμή

Κατασκευή

 

9-12 ετών
Δευτέρα,

05/09/2016

Μερικοί βολβοί

Φανεροί και μυστικοί κήποι με τη βοήθεια των γεωπόνων του Δήμου Σπάρτης.

 

Μια βόλτα στη φύση

Κηπουρική

7-10
Τρίτη,

06/09/2016

Μια σκούπα

Οι μαγικές σκούπες των παραμυθιών ζωντανεύουν στα χέρια των παιδιών μέσα στο πάρκο της Ευαγγελίστριας με τη βοήθεια του Δήμου Σπάρτης και του Συλλόγου Φίλων

της Βιβλιοθήκης.

 

Μια βόλτα στη φύση

Εκστρατεία καθαριότητας

 

7-10
Πέμπτη,

08/09/2016

Ένα κομμάτι από ένα βιβλίο

Η Νέλλη Λαγάκου μάς αφηγείται το νέο της παραμύθι.

 

Αφήγηση 7-10
Πέμπτη,

15/09/2016

Γιορτή λήξης – Μια ανάμνηση Γιορτή λήξης 7-16
Παρασκευή,

16/09/2016

Γιο

ρτή λήξης – Μια ανάμνηση

Όλοι οι θησαυροί των εξερευνήσεών μας σε δημιουργική  παράταξη και σύνθεση! Αποχαιρετάμε το καλοκαίρι όλοι μαζί, με αναμνήσεις ώς το επόμενο καλοκαίρι ή… για μια ζωή!!!

Γιορτή λήξης 7-16

 

Παράλληλα η Βιβλιοθήκη συνεχίζει την καθημερινή λειτουργία όλων των τμημάτων της και τις καθιερωμένες δράσεις, που τα προηγούμενα καλοκαίρια αγαπήθηκαν από τα παιδιά, όπως είναι η ρομποτική, η ραπτική και η ημέρα παιχνιδιών.

Αναλυτικότερα το διάστημα από τις 15 Ιουνίου ως τις 15 Σεπτεμβρίου 2016 θα πραγματοποιηθούν:

  • οι 33 «εκπαιδευτικές εξερευνήσεις» στο πλαίσιο του προγράμματος «Γίνε εξερευνητής του κόσμου»,
  • επί πλέον εξερευνήσεις στο χώρο της ρομποτικής, κάθε Τετάρτη,
  • παιχνίδια WiiSports και άλλα ομαδικά, κάθε Παρασκευή,
  • μαθήματα ραπτικής-κεντήματος κάθε εβδομάδα.