Πορεία στην πυραμίδα του Ταϋγέτου και τον προφήτη Ηλία.
Είναι θεσμός, έθιμο ή ακόμα και ένα προσωπικό στοίχημα για τον καθένα ξεχωριστά.
Κάθε χρόνο του Προφήτη Ηλία στην Σπάρτη και στην ευρύτερο περιοχή της Λακωνίας παρέες φίλων, ερασιτέχνες πεζοπόροι, οργανωμένοι ορειβάτες ακόμα και τουρίστες που θέλουν να δουν τον «κόσμο» από ψιλά ξεκινάνε την πορεία προς την υψηλότερη κορυφή του αρσενικού βουνού. Του Ταϋγέτου. Εκεί που στέκεται η πιο όμορφη και γνωστή φυσική πυραμίδα της χώρας. Στην κορυφή του Αϊ Λιά όπως το λένε οι ντόπιοι.
Φεύγοντας από τα τσιμέντα της πόλης φτάνεις με το αυτοκίνητο μέχρι το καταφύγιο του Ταϋγέτου και από εκεί ξεκινάς την άνοδο για την κορυφή με τα πόδια. Οι πιο γρήγοροι φτάνουν μέσα σε 1.30 ώρα. Οι πιο χαλαροί σε 3-4 ώρες ακολουθώντας το γνωστό μονοπάτι. Ακολουθώντας την πορεία σε πιάνει ρίγος αγναντεύοντας την ομορφιά της μαγευτικής θέας.
Περνώντας το σημείο «πόρτες» είναι σαν να φτάνεις στην τελική ευθεία. Φτάνεις στην κορυφή, προσκυνάς την πέτρινη εικόνα του προφήτη Ηλία και
ανάβεις ένα κεράκι στον προφήτη των βουνών. Το εκκλησάκι που λειτουργεί μια φορά τον χρόνο.
Βρίσκεις μια γωνιά και στήνεις τα πράγματά σου. Οι φωτιές έχουν ήδη ανάψει δίχως ξύλα ή άλλα υλικά. Η φωτιά καίει όλη την νύχτα με πολλά κιλά λιβάνι και τα μάτια το πρωί είναι κατάμαυρα. Οι πιο τολμηροί έχουν πάρει και το κονιάκ τους μαζί για να περάσουν την νύχτα καθώς το κρύο πέφτει μέσα στο κόκκαλο.
Άλλοι πάνε στην άκρη της πυραμίδας και ανάβουν ένα δυο καπνογόνα και δείχνουν στους φίλους τους που είναι στην Σπάρτη και τα γύρω χωριά ότι έφτασαν. Οι στιγμές είναι μοναδικές.
Η πιο μοναδική στιγμή είναι όταν ο ήλιος φέρει την σκιά της κορυφής και δεις τον σχηματισμό της πυραμίδας. Μαγικό.
Το ξημέρωμα σε βρίσκει πολύ νωρίς. Μετά της 4.00 το πρωί ο ήλιος «σκάει από την ανατολή και πρέπει σιγά σιγά να φύγεις γιατί οι θερμοκρασίες φτάνουν όχι σε ανθρώπινα επίπεδα.
Κάποτε είχαν φτάσει Βέλγοι να εξερευνήσουν το φαινόμενο της πυραμίδας και να το συσχετίσουν με αρχαία συγγράμματα και σχεδιασμούς που σε παραπέμπουν στις πυραμίδες της Αιγύπτου.
Αν δεν το έχεις ζήσει δεν μπορείς να το φανταστείς και να το περιγράψεις. Ο γραφών έχει ανεβεί δυο φορές και οι αναμνήσεις είναι υπέροχες.
Και του χρόνου σε όλους με υγεία
Γ.Π
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΜΑΓΕΥΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ

Ημερίδα για την Κλιματική Αλλαγή πραγματοποιήθηκε στον Μυστρά
Συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στην Τρίπολη
Με Τσαλίκη η Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στη Σπάρτη
Με επιτυχία η εκδήλωση της Νέας Κίνησης Γυναικών Λακωνίας οι “Σπαρτιάτισσες”
Σαββατοκύριακο 7 & 8 Δεκεμβρίου ανοίγει η αυλαία των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Ανατολικής Μάνης
Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση σχολικών μονάδων για την πρόληψη και αντιμετώπιση του παρασίτου της ψώρας
Ανοικτή πρόσκληση-ενημέρωση για την πορεία του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
ΚΚΕ Λακωνίας – κεντρική εκδήλωση για τα 80χρονα της Απελευθέρωσης
«Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελώνων περιόδου 2024-2025.»
Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης ευλόγησε με την παρουσία Του τον νεόδμητο Ι. Ναό του Αγίου Ανανίου
Εγκαίνια επιχειρησιακού κέντρου πολιτικής προστασίας Σπάρτης
Ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις από το σύλλογο Μονεμβασίας «Οι Ρίζες»
Εμπορικός Σύλλογος Σπάρτης “Στηρίζουμε την πόλη μας στηρίζουμε τις επιχειρήσεις μας”
Ανακήρυξη της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη σε Επίτιμο Δημότη του Δ. Σπάρτης
Ιστορικό ορόσημο για την Λακεδαίμονα ο εορτασμός του Οσίου Νίκωνος παρουσία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη
Θλίψη και στην Σπάρτη… Από λευχαιμία έφυγε ο Μανούσος Μανουσάκης από τη ζωή
Το Εορταστικό Ωράριο από τον Εμπορικό Σύλλογο Σπάρτης
Ανακοίνωση από τον Σύλλογο Εστίασης Σπάρτης για τις κλοπές
Δωρεάν Νομική Πληροφόρηση από το Εργατικό Κέντρο Λακωνίας
Αποζημίωση στα αλιευτικά σκάφη της παράκτιας αλιείας 




