Και μετά τις σειρήνες τι…; Υπάρχει καταφύγιο για να πάει ο κόσμος στη Σπάρτη σε έκτακτη ανάγκη;

Σήμερα Πέμπτη σε ολόκληρη την Ελλάδα στις 11 το πρωί οι σειρήνες ήχησαν για 60 δευτερόλεπτα μετά από σχεδιασμό άσκησης ετοιμότητας σε περίπτωση επίθεσης από αεροπλάνα. Την ακούσαμε την σειρήνα και στην Σπάρτη και μετά οι πιο πολύ σκέφτηκαν… «και αν όντως γίνει στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο που θα πάμε; Σε ποιο καταφύγιο; Έχει η Σπάρτη καταφύγιο για τέτοια περίπτωση η θα τρέχουμε την τελευταία στιγμή»

 Αυτές και πολλές άλλες ερωτήσεις γεννήθηκαν σε πολλούς.

Επίσημη ενημέρωση δεν έχει υπάρξει ποτέ τουλάχιστον στους πολίτες. Ο σκοπός ίσως και σωστά για να μην τρομοκρατούν τον κόσμο. Αλλά τι θα γίνει σε μια τέτοια( μακριά από εμάς) περίπτωση;

Υπάρχει όμως ένα τέτοιο  υπόγειο καταφύγιο στην Σπάρτη; Και αν ναι που είναι; Πόσο κόσμο χωράει; Συντηρείτε; Τι υπάρχει εκεί μέσα και πότε το πάτησε τελευταία ανθρώπινο πόδι;

Φήμες λένε πως τα καταφύγια σε ολόκληρη την χώρα είναι σε σημεία μέσα στην πόλη αλλά οι εισόδους τους είναι καλά σφραγισμένες και φυλαγμένες για να μην βρεθούν και στοχοποιηθούν από τον εχθρό. Ως φήμη καλά στέκει και έχει την λογική του.

Από την άλλη μεριά όμως μια ενημέρωση σε μια μερίδα πολιτών θα πρέπει να γίνεται και πόσο μάλλον σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που ζούμε.

Οι πληροφορίες μας και τα ακούσματα από παλαιοτέρους μας οδήγησαν σήμερα μπροστά σε ένα σημείο που φημολογείται ότι είναι η είσοδος ενός καταφύγιου στην Σπάρτη. Μέσα στην πόλη και σε πολυσύχναστο δρόμο. Είναι υπόγειο και η είσοδος είναι καμουφλαρισμένη με τρόπο που δεν μπορείς να καταλάβεις τι είναι και ποια η χρηστικότητά του. Περιμετρικά της εισόδου είναι χτισμένο με πέτρες που μας παραπέμπουν σε τουλάχιστον 50 χρόνια πίσω. Ίσως το εν λόγο σημείο πίσω από το καμουφλάζ να οδηγεί σε μια υπόγεια πέτρινη σκάλα σε ένα σκοτεινό μεγάλο χώρο που θα χρησιμοποιηθεί σε κατάσταση ανάγκης. Ίσως να υπήρχε και να λειτούργησε στην κατοχή.Μπορεί και οχι, να μην υπάρχει τιποτα απο ολα αυτά. Κανείς δεν ξέρει.

Σενάρια φαντασίας ή μια ωμή πραγματικότητα που θα πρέπει να έρθει στην επιφάνια και στην γνώση του πολίτη; Ότι και να είναι άλλωστε ποτέ δεν ξέρεις τι μας ξημερώνει με τόσα που γίνονται και ακούγονται. Καλό είναι να υπάρχει επαγρύπνηση.

 Το θέμα θα το ερευνήσουμε και σε ανώτερο επίπεδο. Θα κάνουμε μια προσπάθεια να επικοινωνήσουμε με τους ειδικούς του θέματος που σε αυτές τις περιπτώσεις την ανάληψη σχεδίου την έχει το Συμβούλιο Πολιτικής Προστασίας και τότε αν λάβουμε άδεια θα δημοσιεύσουμε και θα κοινοποιήσουμε τον χώρο και ολόκληρες τις φωτογραφίες που βγάλαμε.

Στην παρακάτω φωτογραφία είναι μέρος του σημείου