Μανιταρο.. εξόρμηση στο Γεωργίτσι.. 7-8-9 Νοεμβρίου.
ΜΑΝΙΤΑΡΟΕΞΟΡΜΗΣΗ ΚΑΙ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ 7,8,9 Νοεμβρίου
Κυνήγι Άγριων Μανιταριών στα Μανιταρολείβαδα του Βορείου Ταϋγέτου, και μαγειρέματα του βουνού που επιμελείται η οικοδέσποινα κα Κική Παύλου με την συνοδεία υπέροχων κρασιών απ’ το ’ ‘’Κτήμα Αναγέννηση’’
”ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΤΑΥΓΕΤΟΥ” www.taygetosbalcony.gr δημιούργησε ένα υπέροχο τριήμερο γευσιγνωσίας που συνδυάζει το κυνήγι την συλλογή των Άγριων Μανιταριών και της Άγριας Τρούφας, με την γνωριμία των κρασιών του ‘’Κτήματος Αναγέννηση’’ .
Μαγειρέματα του βουνού από την οικοδέσποινα κα Κική Παύλου, που συνδυάζουν τα Μανιτάρια, ένα από τα πιο θαυμαστά βρώσιμα δώρα της Φύσης, ειδικά όταν τα συλλέγεις στο φυσικό τους περιβάλλον, με τα ντόπια προϊόντα του Βορείου Ταϋγέτου όπως οι περίφημες πέστροφες Γεροντίδη, που μεγαλώνουν στο διπλανό χωριό Καστόρι και όπου αναπτύσσονται σε ιδανικές συνθήκες διαβίωσης στα πεντακάθαρα πηγαία νερά του ‘Αγ. Μάμα’ Ταϋγέτου, και τα χειροποίητα ζυμαρικά απ’ την Αγόριανη της Παναγιώτας Μπουζιάνη, καθώς και αγριογούρουνο από τα δάση του Γεωργιτσίου
Πεντανόστιμες σπιτικές συνταγές, που σε ταξιδεύουν στην Ελλάδα του χθες με την συνοδεία των κρασιών του ‘’Κτήματος Αναγέννηση
Στις 7,8,9 Νοεμβρίου στο ”ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΤΑΥΓΕΤΟΥ”, με τον Νεκτάριο Φιλιππόπουλο , κορυφαίου και έμπειρου μανιταροσυλλέκτη και ερασιτέχνη ερευνητή της μυκητοχλωρίδας του τόπου μας, θα βγούμε στο δάσος για συλλογή άγριων μανιταριών, θα μάθουμε να ξεχωρίζουμε τα κυριότερα και νοστιμότερα από αυτά, καθώς και τα πιο επικίνδυνα και τοξικά. Θα μάθουμε επίσης πώς να κινούμαστε μέσα στο δάσος με ασφάλεια και σεβασμό προς αυτό και τα δώρα του, με ποιο τρόπο να μαζεύουμε μανιτάρια χωρίς να προκαλούμε ζημιά στο ευαίσθητο οικοσύστημα του δάσους, τι πρέπει να προσέχουμε στην ταυτοποίηση των μανιταριών, τις βασικές κατηγορίες μανιταριών και τις ιδιότητές τους. Τέλος θα μάθουμε τεχνικές συντήρησης και αποθήκευσης, πεντανόστιμες συνταγές και θα τα μαγειρέψουμε με πολλούς γευστικούς και υγιεινούς τρόπους.
Τα Μανιτάρια είναι χαμηλά σε θερμίδες και λιπαρά, χωρίς χοληστερόλη και πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, ωστόσο είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης και περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως σελήνιο, κάλιο, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, βιταμίνη D και πολλά άλλα.
Ελάτε να ανταμώσουμε σε μια διήμερη περιπέτεια αναζήτησης και απόλαυσης της τροφής !!!
Κόστος διαμονής, τριών ημερών (δυο διανυκτερεύσεις) με πλήρη διατροφή, καθώς και συμμετοχή σε WINE DINNER: 148 Ευρώ ανά άτομο
Η Διαμονή θα πραγματοποιηθεί στο πέτρινο Taygetos’ Balcony Hotel
Με θέα στην κοιλάδα του Ευρώτα, το πέτρινο Taygetos’ Balcony Hotel προσφέρει καταλύματα με κουζίνα, ενεργειακό τζάκι, καμπίνα ντους με υδρομασάζ, θέρμανση, κλιματισμό, TV, FREE WI-FI, mini bar refregiretor, Φαξ/Φωτοτυπικό και υπηρεσία δωματίου, στο ορεινό χωριό Γεωργίτσι.
Το Taygetos’ Balcony Hotel διαθέτει:
Εστιατόριο, στην κομψή τραπεζαρία του oπoίου, μπορείτε να δοκιμάσετε παραδοσιακά ελληνικά πιάτα και τοπικές σπεσιαλιτέ, από ντόπια προϊόντα.
Καφέ-μπαρ με όμορφο, κλασικά διακοσμημένο lounge
Εγκαταστάσεις συνεδριάσεων / επίσημων γευμάτων.
Night Club & Billiards
Το Taygetos’ Balcony Hotel είναι μια μονάδα κάθετης οργάνωσης και οικογενειακής μορφής, η οποία διαθέτει κάθε είδους παροχή υπηρεσίας, υψηλής ποιότητας, και μπορεί να δημιουργήσει εκδρομές, αρχαιολογικού, θρησκευτικού, γαστρονομικού, οικολογικού και αθλητικού περιεχομένου καθώς και δράσεων βουνού.
Η απόσταση από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών είναι 235 χιλιόμετρα (2 ώρες και 15 λεπτά), από την Αθήνα μόνο 220 χιλιόμετρα, εκ των οποίων τα 210 σε Εθνική οδό. Από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας απέχει 44 χιλιόμετρα (56 λεπτά), από το λιμάνι της Πάτρας 251 χιλιόμετρα (2 ώρες και 25 λεπτά ) και από την πόλη της Σπάρτης μόλις 28 χλμ. (40λεπτά), όπως και από τη Μεγαλόπολη 28 χιλιόμετρα(35 λεπτά).
Το πρόγραμμα
Παρασκευή 7 Νοεμβρίου
Ημέρα αφίξεων και γνωριμίας.
Περιλαμβάνει και ένα βραδινό γεύμα περίπου στις 9.00μμ.
Για τους αργοπορημένους, εδώ είμαστε εμείς. Το φαγητό σας θα σας περιμένει στην φιλόξενη τραπεζαρία μας!
Θα είναι μια καλή ευκαιρία να γνωριστούμε μεταξύ μας, να γνωρίσουμε καλύτερα τους οδηγούς μας, την μαγείρισσα μας, την Κική από το και τον χώρο μας!
20.00 Καλωσόρισμα
21.00 Βραδινό γεύμα
Σάββατο 8 Νοεμβρίου
07.30 – 08.30 Πρωινό
09.00 – 12.00 Μανιταροεξόρμηση στα Μανιταρολείβαδα του Βορείου Ταϋγέτου
14.00 – 16.00 Μεσημεριανό γεύμα
16.00 – 19.00 Συζήτηση για τα είδη και τι πρέπει να προσέχουμε
Ο Νεκτάριος Φιλιππόπουλος , κορυφαίος μανιταροσυλλέκτης και ερασιτέχνες ερευνητής της μυκητοχλωρίδας του τόπου μας, θα μας μυήσει στον στον μαγικό κόσμο των μανιταριών με έμφαση:
**Στην αναγνώριση και συλλογή των κορυφαίων εδώδιμων
μανιταριών
** Τρόποι μαγειρέματος-συντήρησης και αξιοποίησης των
αγρίων μανιταριών
** Κέρασμα γλυκό του κουταλιού άγριο μανιτάρι Cantharellus cibarius
20.00 Βραδινό γεύμα
Κυριακή 9 Νοεμβρίου
07.30 – 08.30 Πρωινό
09.00 – 12.00 Μανιταροξόρμηση στα Μανιταρολείβαδα του Βορείου Ταϋγέτου
12.00 – 14.00 Συζήτηση για τα είδη και τι πρέπει να προσέχουμε
Ο Νεκτάριος Φιλιππόπουλος , κορυφαίος μανιταροσυλλέκτης και ερασιτέχνες ερευνητής της μυκητοχλωρίδας του τόπου μας, θα μας μυήσουν στον στον μαγικό κόσμο των μανιταριών με έμφαση:
** Παρουσίαση σε ομάδες: εδώδιμα και μη εδώδιμα – δηλητηριώδη είδη
** Πλήρης περιγραφή για τα εξαιρετικά εδώδιμα και τα θανάσιμα δηλητηριώδη
** Λαϊκές ονομασίες για τα σημαντικότερα εδώδιμα μανιτάρια
** Οικολογικές απαιτήσεις, εποχή εμφάνισης μανιταριών
** Βιολογία μυκήτων
** Δηλητηριάσεις από μανιτάρια.
14.00 – 16.00 WINE DINNER
Το ‘’Κτήμα Αναγέννηση’’ με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζει στις 9 Νοεμβρίου σε μια συνάντηση γευσιγνωσίας, αποκλειστικά για εσάς……..στο ‘’ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΤΑΥΓΕΤΟΥ’’
Menu
Πρώτο μέρος
Καλωσόρισμα
Ορεκτικά και σαλάτες με πρωταγωνιστή τα μανιτάρια , μανιτάρια τουρσί,
Πέστροφα καπνιστή με μανιτάρια και μάραθο
Κανελόνια γεμιστά με ανθότυρο, γαρνιρισμένα με σάλτσα μανιταριών και φρέσκα βότανα και μυρωδικά του Ταΰγετου.
‘’Κτήμα Αναγέννηση’’ :
«ΣΤΑΤΗΡ»
Τοπικός Κορινθιακός
Ροζέ Ξηρός
Ποικιλία: 100% Αγιωργίτικο
Περιοχή: Ψάρι Κορινθίας
Έδαφος: Κοκκινόχωμα Χαλικώδες
Υψόμετρο: 710 m
Παραγωγή: 750 – 1000 κιλά ανά στρέμμα
Αλκοολικός Τίτλος: 14ο vol
ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Τρύγος πολύ νωρίς το πρωί, αποραγισμός και κρυοεκχύλιση για 12-13 ώρες σε θερμοκρασία 1ο C, 15νθήμερη ζύμωση, με έναρξη στους 8ο C και σταδιακή άνοδο και λήξη της ζύμωσης έως τους 14ο C.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Το ροζέ κρασί , είναι αποτέλεσμα προσεγμένης εκχύλισης της πολυδύναμης ερυθρής ποικιλίας Αγιωργίτικο.
Το Αγιωργίτικο, έδωσε ένα απαλό Ροζέ κρασί με χαρακτηριστικά, το άρωμα των φρέσκων φρούτων του δάσους και την ευχάριστη δροσερή επίγευση.
Σερβίρεται στους 10c – 12c βαθμούς, συνοδέυοντας ζυμαρικά, λευκά κρέατα και πιάτα με απαλές σάλτσες.
Menou Δεύτερο μέρος
Αγριογούρουνο σε κόκκινο αγιωργίτικο, με ριζότο μανιταριών
‘’Κτήμα Αναγέννηση’’ :
«REZERVE»
Ο.Π.Α.Π. ΝΕΜΕΑ
Ποικιλία: 100% Αγιωργίτικο
Περιοχή: Αρχαία Νεμέα Κορινθίας
Έδαφος: Κοκκινόχωμα, Αμμοαργιλοπηλώδες
Υψόμετρο: 340 m
Παραγωγή: 650 κιλά ανά στρέμμα
Αλκοολικός Τίτλος: 13,5ο vol
ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Δεκαπενθήμερη κρυοεκχύληση του πολτού (στέμφυλα & μούστος).
Έναρξη στους 10ο C, με σταδιακή άνοδο και λήξη της ζύμωσης έως τους 20ο C, με τρεις ανακυκλοφορίες την ημέρα.
Παλαιώνει για 24 μήνες σε καινούργια δρύινα Γαλλικά βαρέλια.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Βαθύ πορφυρό χρώμα, πολύ καλό σώμα, στόμα πλούσιο.
Παρουσιάζει μπουκέτο αρωμάτων φρούτων του δάσους, νότες καπνού και μπαχαρικών, στρογγυλεμένες τανίνες με μακρά επίγευση.
Μεταγγίζεται σε ανοικτή καράφα και σερβίρεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος 18ο – 20ο C.
Συνοδεύει, κόκκινα ζουμερά κρέατα με πικάντικες σάλτσες & τυριά. Επιδέχεται μακράς παλαίωσης.
Menou Τρίτο μέρος
Γλυκό από μανιτάρι
‘’Κτήμα Αναγέννηση’’ :
«ΑΕΡΗΔΕΣ»
Μια γλυκιά οινική έκπληξη από τα αδέρφια Ξύδη
Δυνατότητα για το wine dinner για 60 άτομα.
Δυνατότητα διαμονής στο ξενώνα για 23 άτομα.
Συμμετοχή στο WINE DINNER 27 Ευρώ ανά άτομο
Κρατήσεις-πληροφορίες 27310 61062 (κος-κα Παύλου)
[email protected]
www.taygetosbalcony.gr


Ημερίδα για την Κλιματική Αλλαγή πραγματοποιήθηκε στον Μυστρά
Συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στην Τρίπολη
Με Τσαλίκη η Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στη Σπάρτη
Με επιτυχία η εκδήλωση της Νέας Κίνησης Γυναικών Λακωνίας οι “Σπαρτιάτισσες”
Σαββατοκύριακο 7 & 8 Δεκεμβρίου ανοίγει η αυλαία των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Ανατολικής Μάνης
Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση σχολικών μονάδων για την πρόληψη και αντιμετώπιση του παρασίτου της ψώρας
Ανοικτή πρόσκληση-ενημέρωση για την πορεία του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
ΚΚΕ Λακωνίας – κεντρική εκδήλωση για τα 80χρονα της Απελευθέρωσης
«Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελώνων περιόδου 2024-2025.»
Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης ευλόγησε με την παρουσία Του τον νεόδμητο Ι. Ναό του Αγίου Ανανίου
Εγκαίνια επιχειρησιακού κέντρου πολιτικής προστασίας Σπάρτης
Ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις από το σύλλογο Μονεμβασίας «Οι Ρίζες»
Εμπορικός Σύλλογος Σπάρτης “Στηρίζουμε την πόλη μας στηρίζουμε τις επιχειρήσεις μας”
Ανακήρυξη της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη σε Επίτιμο Δημότη του Δ. Σπάρτης
Ιστορικό ορόσημο για την Λακεδαίμονα ο εορτασμός του Οσίου Νίκωνος παρουσία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη
Θλίψη και στην Σπάρτη… Από λευχαιμία έφυγε ο Μανούσος Μανουσάκης από τη ζωή
Το Εορταστικό Ωράριο από τον Εμπορικό Σύλλογο Σπάρτης
Ανακοίνωση από τον Σύλλογο Εστίασης Σπάρτης για τις κλοπές
Δωρεάν Νομική Πληροφόρηση από το Εργατικό Κέντρο Λακωνίας
Αποζημίωση στα αλιευτικά σκάφη της παράκτιας αλιείας 




