Παρέμβαση Δαβάκη για το μουσείο Σπάρτης
Ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμό κ. Γερουλάνο σχετικά με το χρόνιο ζήτημα της κατασκευής νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στη Σπάρτη, κατέθεσε ο Βουλευτής Λακωνίας και Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας κ. Θανάσης Δαβάκης.
Αναλυτικά η Ερώτηση του κ. Δαβάκη έχει ως εξής :
Η Λακωνία, παρά τον αρχαιολογικό της πλούτο, ο οποίος καλύπτει διαχρονικά όλες τις περιόδους της ελληνικής ιστορίας, βρίσκεται στο περιθώριο του λεγόμενου πολιτιστικού χάρτη, αν και κατακλύζεται από τουρίστες, οι οποίοι προσελκύονται από το φυσικό και το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής το οποίο εκτείνεται από τη νεολιθική κατοίκηση του Διρού και φθάνει μέχρι τις μέρες μας.
Εδώ και αρκετά χρόνια γίνεται ένας μεγάλος αγώνας να αποκτήσει η Σπάρτη ένα νέο, σύγχρονο μουσείο, που θα είναι αντάξιο της ιστορίας και του πολιτισμού της. Το νέο μουσείο θα αποτελέσει για τη Λακωνία άλλα και την ευρύτερη περιοχή, θεμελιώδες στοιχείο ανάδειξης της πολιτιστικής της κληρονομιάς και της ποιοτικής αναπτυξιακής και τουριστικής της προοπτικής.
Μόλις το προηγούμενο έτος έγιναν τα πρώτα ουσιαστικά βήματα και αναβίωσαν και πάλι οι ελπίδες. Με πρωτοβουλία της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λακωνίας, υπεγράφη προγραμματική σύμβαση με το ΥΠ.ΠΟ.Τ, ενώ το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος εξέφρασε την επιθυμία να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του νέου μουσείου.
Έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση και οι απαραίτητες ενέργειες εκ μέρους των αρμοδίων για να δρομολογηθεί το έργο δεν έχουν γίνει.
Επειδή η κατασκευή του νέου αρχαιολογικού μουσείου της Σπάρτης αποτελεί πάγιο Παλλακωνικό αίτημα και επειδή στο παρελθόν υπήρξαν ενέργειες, που δεν τελεσφόρησαν, ελπίζουμε η οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, αλλά και η δημιουργία νέων θεσμών που προέκυψαν από τον Καλλικράτη, να μην διαψεύσουν τις ελπίδες των Λακώνων. Το ΥΠ.ΠΟ.Τ οφείλει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της κοινωνίας της Λακωνίας αλλά και της Ιστορίας .
Κατόπιν αυτών ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός :
1. Ποιος είναι ο προϋπολογισμός μελέτης και κατασκευής του έργου ;
2. Υφίσταται προγραμματισμός συνολικής υλοποίησης του έργου ;
3. Να κατατεθεί η προγραμματική σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λακωνίας και του ΥΠΠΟΤ.

Ημερίδα για την Κλιματική Αλλαγή πραγματοποιήθηκε στον Μυστρά
Συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στην Τρίπολη
Με Τσαλίκη η Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στη Σπάρτη
Με επιτυχία η εκδήλωση της Νέας Κίνησης Γυναικών Λακωνίας οι “Σπαρτιάτισσες”
Σαββατοκύριακο 7 & 8 Δεκεμβρίου ανοίγει η αυλαία των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Ανατολικής Μάνης
Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση σχολικών μονάδων για την πρόληψη και αντιμετώπιση του παρασίτου της ψώρας
Ανοικτή πρόσκληση-ενημέρωση για την πορεία του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
ΚΚΕ Λακωνίας – κεντρική εκδήλωση για τα 80χρονα της Απελευθέρωσης
«Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελώνων περιόδου 2024-2025.»
Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης ευλόγησε με την παρουσία Του τον νεόδμητο Ι. Ναό του Αγίου Ανανίου
Εγκαίνια επιχειρησιακού κέντρου πολιτικής προστασίας Σπάρτης
Ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις από το σύλλογο Μονεμβασίας «Οι Ρίζες»
Εμπορικός Σύλλογος Σπάρτης “Στηρίζουμε την πόλη μας στηρίζουμε τις επιχειρήσεις μας”
Ανακήρυξη της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη σε Επίτιμο Δημότη του Δ. Σπάρτης
Ιστορικό ορόσημο για την Λακεδαίμονα ο εορτασμός του Οσίου Νίκωνος παρουσία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη
Θλίψη και στην Σπάρτη… Από λευχαιμία έφυγε ο Μανούσος Μανουσάκης από τη ζωή
Το Εορταστικό Ωράριο από τον Εμπορικό Σύλλογο Σπάρτης
Ανακοίνωση από τον Σύλλογο Εστίασης Σπάρτης για τις κλοπές
Δωρεάν Νομική Πληροφόρηση από το Εργατικό Κέντρο Λακωνίας
Αποζημίωση στα αλιευτικά σκάφη της παράκτιας αλιείας 




