Ποια ήταν η μυστηριώδης γυναίκα από την Λακωνία που συνελήφθη για την απάτη στο ΙΚΑ;
Σαν βόμβα έχει σκάσει τις τελευταίες ώρες στην Λακωνία η είδηση πως μέσα στα εντάλματα σύλληψης υπάρχει και άτομο από την Λακωνία που είχε ρόλο στην οικονομική εγκληματική οργάνωση ξαφρίζοντας με περίτεχνο τρόπο 6 εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία του ΙΚΑ.
Σε περιοχές της Αττικής και της Λακωνίας, συνελήφθησαν το πρωί της Πέμπτης για την υπόθεση αυτή, συνολικά έξι άτομα και συγκεκριμένα τέσσερις γυναίκες υπάλληλοι του ΙΚΑ και οι σύζυγοι δύο εξ αυτών.
Οι πληροφορίες του report24.gr για την Λακωνία μιλάνε για μια γυναίκα η οποία πλέον δεν ήταν υπάλληλος του ΙΚΑ αλλά είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην δράση. Τα ονόματα μέχρι να δοθεί το πράσινο φως δεν θα δοθούν στην δημοσιότητα.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, καθώς και τη θέση τους σε διαφορετικά Τμήματα του ιδίου Υποκαταστήματος του ΙΚΑ, που εδρεύει σε περιοχή της Αττικής, είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα, εγκρίνοντας παράνομα και χορηγώντας διάφορα χρηματικά ποσά, σε άτομα (ασφαλισμένους ή μη του Ιδρύματος).
Ειδικότερα, χρησιμοποιώντας διαφορετικούς τρόπους, κατά περίπτωση, πιστοποιούσαν αναληθώς την ασφαλιστική ικανότητα των «δικαιούχων» και εξέδιδαν παράνομα αποφάσεις για χορήγηση παροχών και επιδομάτων. Στη συνέχεια εισέπρατταν τα ανάλογα ποσά, είτε σε συνεργασία με τους «δικαιούχους», ασφαλισμένους του Ι.Κ.Α, αποδίδοντάς τους μέρος των παρανόμως χορηγηθέντων ποσών, είτε διένειμαν μεταξύ τους τα ποσά.
Συγκεκριμένα, οι περιπτώσεις αυτές αφορούσαν κυρίως παροχές και επιδόματα τοκετών, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, νοσηλείας, λουτροθεραπείας και αποκλειστικών νοσηλειών.
Όπως διαπιστώθηκε, οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι, ανέπτυξαν τη συγκεκριμένη εγκληματική δραστηριότητα από το έτος 2003, ενώ πολλές φορές εμφανίζονταν ως «δικαιούχοι» οι ίδιες, αλλά και συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα.
Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί 244 περιπτώσεις, οι οποίες εξετάζονται περαιτέρω και αφορούν στην έκδοση αποφάσεων για παροχές και επιδόματα, χωρίς να υπάρχουν τα απαραίτητα παραστατικά έγγραφα.
Εκτιμάται ότι η συνολική οικονομική ζημιά για το ΙΚΑ, θα ξεπεράσει κατά πολύ τα έξι (6) εκατομμύρια ευρώ, που έχουν πιστοποιηθεί, από τη μέχρι τώρα έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Επιθεώρησης του Ι.Κ.Α.-ΕΤΑΜ.
Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από Πιστωτικά Ιδρύματα, Οικονομικές Υπηρεσίες και τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» των εμπλεκομένων υπαλλήλων, διαπιστώθηκαν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων, των τραπεζικών καταθέσεων και των αποκτηθέντων περιουσιακών στοιχείων, από το έτος 2003 έως και σήμερα.
Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, σε έρευνες που διενεργήθηκαν στις οικίες των εμπλεκομένων στην Αττική και τη Λακωνία, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- το χρηματικό ποσό των (966.900) ευρώ σε χαρτονομίσματα των 500, 200, 100 και 50 ευρώ
- 4 φύλλα επιταγών συνολικής αξίας 110.000 ευρώ
- 45 ατομικά βιβλιάρια διαφόρων ασφαλισμένων του ΙΚΑ
- καρτέλες ενσήμων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
- 13 σφραγίδες υποκαταστήματος του ΙΚΑ, διαφόρων Τμημάτων, καθώς και φυσικών προσώπων και επαγγελματιών.
Επιπλέον, στο πλαίσιο των ερευνών κατασχέθηκαν τέσσερα (4) πολυτελή αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, ιδιοκτησίας τους.
Νεότερα σε επόμενη ανάρτηση

Ημερίδα για την Κλιματική Αλλαγή πραγματοποιήθηκε στον Μυστρά
Συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στην Τρίπολη
Με Τσαλίκη η Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στη Σπάρτη
Με επιτυχία η εκδήλωση της Νέας Κίνησης Γυναικών Λακωνίας οι “Σπαρτιάτισσες”
Σαββατοκύριακο 7 & 8 Δεκεμβρίου ανοίγει η αυλαία των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Ανατολικής Μάνης
Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση σχολικών μονάδων για την πρόληψη και αντιμετώπιση του παρασίτου της ψώρας
Ανοικτή πρόσκληση-ενημέρωση για την πορεία του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
ΚΚΕ Λακωνίας – κεντρική εκδήλωση για τα 80χρονα της Απελευθέρωσης
«Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελώνων περιόδου 2024-2025.»
Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης ευλόγησε με την παρουσία Του τον νεόδμητο Ι. Ναό του Αγίου Ανανίου
Εγκαίνια επιχειρησιακού κέντρου πολιτικής προστασίας Σπάρτης
Ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις από το σύλλογο Μονεμβασίας «Οι Ρίζες»
Εμπορικός Σύλλογος Σπάρτης “Στηρίζουμε την πόλη μας στηρίζουμε τις επιχειρήσεις μας”
Ανακήρυξη της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη σε Επίτιμο Δημότη του Δ. Σπάρτης
Ιστορικό ορόσημο για την Λακεδαίμονα ο εορτασμός του Οσίου Νίκωνος παρουσία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη
Θλίψη και στην Σπάρτη… Από λευχαιμία έφυγε ο Μανούσος Μανουσάκης από τη ζωή
Το Εορταστικό Ωράριο από τον Εμπορικό Σύλλογο Σπάρτης
Ανακοίνωση από τον Σύλλογο Εστίασης Σπάρτης για τις κλοπές
Δωρεάν Νομική Πληροφόρηση από το Εργατικό Κέντρο Λακωνίας
Αποζημίωση στα αλιευτικά σκάφη της παράκτιας αλιείας 




