Το πλάνο ανάπτυξης της Περιφέρειας για τη Λακωνία
Γράφει το lakonikos.gr
Πρώτη στάση της επίσκεψης του περιφερειάρχη Π. Τατούλη αποτέλεσε ο Δήμος Σπάρτης, όπου στην ειδική αίθουσα συνεδριάσεων έγινε η πρώτη παρουσίαση για την πορεία των έργων στη Λακωνία, ενώ ο περιφερειάρχης αντάλλαξε απόψεις με τους δημοτικούς συμβούλους, παρουσία της αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Ντίας Τζανετέα και του προέδρου του ΠΣ κ Γιώργο Πουλοκέφαλο
Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι με την υλοποίηση σημαντικών έργων αλλάζει η πορεία της Σπάρτης, ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε τη λίστα αυτών που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Πρόκειται για την αξιοποίηση της δωρεάς Γουδέ, προϋπολογισμού 3,1 εκατ. ευρώ, την ανάπλαση του Κολυμβητηρίου (405 εκατ. ευρώ), τη δημιουργία Μουσικού Σχολείου Σπάρτης (6 εκατ. ευρώ), τη δημιουργία έργου για τους οικισμούς Κλαδά, Κοκκινόραχης και Αφισσού (3 εκατ. ευρώ) και την αντικατάσταση όλου του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης (6 εκατ. ευρώ).
Αναφερόμενος στις ενέργειες για το Νέο Μουσείο της Σπάρτης, ο περιφερειάρχης τόνισε ότι οι σωστοί χειρισμοί και οι διαδικασίες που έχουν επιλεγεί εξασφαλίζουν τη χρηματοδότηση του έργου, ενώ σχετικά με τα σπουδαία αρχαιολογικά στοιχεία για την ιστορία της Σπάρτης, που έχει «ανοίξει» το οδικό έργο «Λεύκτρο-Σπάρτη», σημείωσε ότι συγκροτείται Επιτροπή για τη δημιουργία του «Δρόμου του Παυσανία», μιας νέας πολιτιστικής διαδρομής.
Ακολούθως ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε στο έργο «Παράκαμψη Σελλασίας» επισημαίνοντας ότι βρίσκεται στην τελική φάση μετά και τον ορισμό αναδόχου. Εξάλλου, σε εξέλιξη είναι και το οδικό έργο της Παράκαμψης Σπάρτης, για το οποίο σημείωσε: «Βρισκόμαστε στην τελική φάση για ένταξή του στο ΕΣΠΑ».
Όσον αφορά στο Αρχαίο Θέατρο Σπάρτης, ενημέρωσε ότι έχουν εξασφαλιστεί πόροι για την ολοκλήρωση της μελέτης παρέμβασης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ενώ παράλληλα εξέφρασε την άποψη το Ξενία Σπάρτης να γίνει πολιτιστικός χώρος που θα καλύπτει τις ανάγκες του δήμου.
Ο κ. Τατούλης τόνισε ότι έχει εξασφαλιστεί η ένταξη στο ΕΣΠΑ τριών έργων στο Νοσοκομείο Σπάρτης, ενώ σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων υπογράμμισε ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει ανάδοχος για την επίλυση του προβλήματος, καθώς ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του διεθνούς διαγωνισμού.
«Η ανάπτυξη της Σπάρτης είναι ταυτόσημη με την ανάπτυξη του νομού», υπογράμμισε χαρακτηριστικά για να καταλήξει στην άποψη ότι ήδη έχει ενεργοποιηθεί μηχανισμός για την προσβασιμότητα στη νότια Λακωνία. Έξω από τα όρια του Δ. Σπάρτης, το όραμα της περιφερειακής αρχής περιλαμβάνει την ανάδειξη του ιστορικού ποταμού Ευρώτα, αλλά και του νησιού της Ελαφονήσου, που επιδιώκεται να λειτουργήσει στο πλαίσιο της «πράσινης» ανάπτυξης, με ενέργεια παραγόμενη αποκλειστικά από Ανανεώσιμες Πηγές.
Σύσκεψη με τους δημάρχους στο Διοικητήριο
Γύρω από τη διατυπωμένη πρόθεση του περιφερειάρχη η Λακωνία να πάψει να θεωρείται παραμεθόριος περιοχή, πραγματοποιήθηκε ακολούθως στο Διοικητήριο της ΠΕ Λακωνίας η σύσκεψη με τους υπόλοιπους δημάρχους.
Παρουσία της προϊσταμένης της Ε΄ ΕΠΚΑ κ. Α. Παπαδημητρίου, το πρώτο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στη σχέση της Ε΄ Εφορίας με τους δήμους, αλλά και στα προβλήματα που δημιουργούνται από τη σχέση αυτή στην υλοποίηση των έργων.
Οι αιρετοί Α΄ βαθμού, με εξαίρεση τον κ. Γρυπιώτη, ζήτησαν επιτάχυνση των διαδικασιών για να ξεμπλοκάρουν σημαντικά έργα, ενώ εξέφρασαν τα παράπονά τους και δήλωσαν απερίφραστα την κωλυσιεργία που παρατηρείται στην έγκριση των απαιτούμενων αποφάσεων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Εμφανής ήταν και η άποψη, ότι λόγω της όλης διαδικασίας, πολλά έργα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μπουν σε δεύτερη μοίρα, όσον αφορά στην ένταξή τους στο ΕΣΠΑ.
Βαρίδι για την ανάπτυξη χαρακτήρισε ο δήμαρχος Μονεμβασίας κ. Ηρ. Τριχείλης τον μηχανισμό αδειοδότησης από την Ε΄ ΕΠΚΑ, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο δήμαρχος Αν. Μάνης κ. Πέτρος Ανδρεάκος, ο οποίος απευθυνόμενος στην κ. Παπαδημητρίου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι διαδικασίες των επιτόπιων ελέγχων σε κάθε στάδιο των ήδη δρομολογημένων έργων καθυστερούν και απομακρύνουν από την ουσία». Σημαντικό αντικίνητρο για τον τουρισμό χαρακτήρισε ο δήμαρχος Ελαφονήσου κ. Π. Ψαρομμάτης τη μη νομιμοποίηση του Λιμένα της περιοχής, για το οποίο απαιτείται η έγκριση της Ε΄ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Κοινή ωστόσο, ήταν η άποψη ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη και πως δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί με ένα μόνιμο υπάλληλο και συμβασιούχους. Μάλιστα, όσον αφορά στους τελευταίους, ο κ. Τατούλης καυτηρίασε την πολιτική του πελατειακού κράτους να μετακινούνται οι εργαζόμενοι στον τόπο επιλογής τους, ενώ επεσήμανε ότι για την προστασία των μνημείων είναι απαραίτητο το εξειδικευμένο προσωπικό και όχι προσωρινοί υπάλληλοι.
Η προϊσταμένη της Ε΄ ΕΠΚΑ κ. Παπαδημητρίου έδωσε απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα των δημάρχων, που αφορούν σε καθυστερήσεις έργων επικρατείας τους, αναγνωρίζοντας τη δίκαιη σε ορισμένα σημεία αγανάκτησή τους. Πατριωτική υποχρέωση χαρακτήρισε την πρόταξη υποθέσεων δημοσίου συμφέροντος, αναγνωρίζοντας ότι πολλές φορές αδικούνται οι ιδιώτες αλλά και οι επιχειρήσεις. Η ίδια μίλησε για αδικία όσον αφορά στη στοχοποίηση της Υπηρεσίας, την ίδια ώρα μάλιστα που -όπως τόνισε- έχει μείνει ορφανή από προσωπικό. Σημαντική ήταν η δήλωσή της ότι επιχειρείται αναθεώρηση στην οριοθέτηση των περιοχών που περιλαμβάνουν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, προκειμένου να εξαιρεθούν από τους ελέγχους της Ε΄ΕΠΚΑ οι υπόλοιποι χώροι. Με την ενέργεια αυτή θα εξασφαλιστεί η επιτάχυνση της διαδικασίας ολοκλήρωσης πολλών σημαντικών έργων, για τα οποία δεν θα επιβάλλεται η παρέμβαση της Υπηρεσίας. Ειδικά, στην περίπτωση του Λιμένα Ελαφονήσου σημείωσε πως για να προχωρήσει σύντομα το έργο, μοναδική λύση είναι η αναοριοθέτηση όλων των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής, με εξαίρεση το Λιμάνι και τον οικισμό. Στο σημείο αυτό απαραίτητη θεώρησε και τη συνδρομή της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων.
«Έχουμε φτάσει σε σημείο η Αρχαιολογία να αποτελεί τον εφιάλτη όλων των δημοσίων έργων, των δημάρχων, αλλά και των υπουργών, ενώ θα έπρεπε να είναι το πρώτο σκαλί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ευρώτα κ. Γ. Γρυπιώτης, για να καταλήξει στην άποψη ότι θα πρέπει να υπάρχει μια πρώτη προσέγγιση με τους αρχαιολόγους, προτού αρχίσουν οι μελέτες για το εκάστοτε έργο. Την πρόταση προσυπέγραψε και ο περιφερειάρχης, αναφέροντας ότι και η Περιφέρεια κινείται πλέον προς αυτή την κατεύθυνση.
Αναγνωρίζοντας την υποστελέχωση της Ε΄ ΕΠΚΑ, ο κ. Τατούλης χαρακτήρισε βραχνά το θέμα της πρόσληψης υπαλλήλων, καθώς όπως σημείωσε ακόμα και οι συμβασιούχοι περνάνε από τη διαδικασία του ΑΣΕΠ και δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας.
Η πορεία των έργων
Κατά το δεύτερο μέρος της σύσκεψης, τη θέση τους στα έδρανα πήραν οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας ΠΕ Λακωνίας, για να δώσουν, από την πλευρά τους, απαντήσεις στα ερωτήματα των δημάρχων για τα δρομολογημένα έργα στο νομό.
Πρώτο στα έργα που απασχόλησαν τη συζήτηση ήταν ο Λιμένας Γυθείου, όπου -όπως διατυπώθηκε- εντός των ημερών προχωρά η ανάθεση και αρχές Μαΐου υπογράφεται η σύμβαση με τον ανάδοχο, ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση. Παράλληλα, χρονικός ορίζοντας 5 μηνών δόθηκε για την ολοκλήρωση μελέτης και του Τουριστικού Καταφυγίου Γυθείου, που θα γίνει παραπλεύρως. Το δρόμο της υλοποίησης βλέπει και το Τουριστικό Καταφύγιο Κοκκάλας, για το οποίο όμως υπάρχουν ορισμένες ελλείψεις στη μελέτη.
Χωρίς προβλήματα προχωρούν στο Δ. Ευρώτα η αποχέτευση Γερακίου, η αντιπλημμυρική θωράκιση και αποστράγγιση του Έλους, ο Βιολογικός σε Σκάλα και Βλαχιώτη, η γέφυρα της Σκάλας και η παράκαμψη Σκάλας-Βλαχιώτη. Σε εκκρεμότητα ωστόσο βρίσκεται η υλοποίηση του Λυκείου Σκάλας και Βρονταμά. Σε καλή φάση, βρίσκονται εξάλλου και το αποχετευτικό-βιολογικός Νεάπολης, η μαρίνα Μονεμβασιάς, όπως επίσης και ο δρόμος Παλαιοκάστρου στο Δ. Μονεμβασιάς.

Ημερίδα για την Κλιματική Αλλαγή πραγματοποιήθηκε στον Μυστρά
Συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στην Τρίπολη
Με Τσαλίκη η Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στη Σπάρτη
Με επιτυχία η εκδήλωση της Νέας Κίνησης Γυναικών Λακωνίας οι “Σπαρτιάτισσες”
Σαββατοκύριακο 7 & 8 Δεκεμβρίου ανοίγει η αυλαία των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Ανατολικής Μάνης
Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση σχολικών μονάδων για την πρόληψη και αντιμετώπιση του παρασίτου της ψώρας
Ανοικτή πρόσκληση-ενημέρωση για την πορεία του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
ΚΚΕ Λακωνίας – κεντρική εκδήλωση για τα 80χρονα της Απελευθέρωσης
«Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελώνων περιόδου 2024-2025.»
Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης ευλόγησε με την παρουσία Του τον νεόδμητο Ι. Ναό του Αγίου Ανανίου
Εγκαίνια επιχειρησιακού κέντρου πολιτικής προστασίας Σπάρτης
Ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις από το σύλλογο Μονεμβασίας «Οι Ρίζες»
Εμπορικός Σύλλογος Σπάρτης “Στηρίζουμε την πόλη μας στηρίζουμε τις επιχειρήσεις μας”
Ανακήρυξη της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη σε Επίτιμο Δημότη του Δ. Σπάρτης
Ιστορικό ορόσημο για την Λακεδαίμονα ο εορτασμός του Οσίου Νίκωνος παρουσία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη
Θλίψη και στην Σπάρτη… Από λευχαιμία έφυγε ο Μανούσος Μανουσάκης από τη ζωή
Το Εορταστικό Ωράριο από τον Εμπορικό Σύλλογο Σπάρτης
Ανακοίνωση από τον Σύλλογο Εστίασης Σπάρτης για τις κλοπές
Δωρεάν Νομική Πληροφόρηση από το Εργατικό Κέντρο Λακωνίας
Αποζημίωση στα αλιευτικά σκάφη της παράκτιας αλιείας 




