Επανεμφάνιση κρουσμάτων Ιλαράς – Ανακοίνωση ΤΟΜΥ Σπάρτης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ (π. ΚΕΕΛΠΝΟ), επικρατεί επανεμφάνιση κρουσμάτων Ιλαράς στην χώρα μας.

Την χρονική περίοδο 2017-2018 δηλώθηκαν 3258 κρούσματα και 4 θάνατοι, ενώ στις αρχές του 2019 έχουν δηλωθεί 6 νέα κρούσματα. Υψηλότερα ποσοστά κρουασμάτων εμφανίζονται σε ανεμβολίαστους πληθυσμούς.

Υπενθυμίζεται ότι η ιλαρά μεταδίδεται εξαιρετικά εύκολα σε κλειστούς χώρους υπό συνθήκες συγχρωτισμού. Στην χώρα μας , η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας συστήνει τον εμβολιασμό με 2 δόσεις του εμβολίου έναντι Ιλαράς- Παρωτίτιδας- Ερυθράς. Άνοσοι έναντι του ιού θεωρούνται όσοι έχουν κάνει δύο δόσεις εμβολίου ή έχουν ιστορικό νόσησης. Στα παιδία το εμβόλιο συστήνεται σε δύο δόσεις (1η 12- 15 μηνών και 2η 4 ετών). Επιπλέον, άνοσα θεωρούνται τα άτομα που γεννήθηκαν πρίν το 1970, ενώ ενήλικες που γεννήθηκαν μετά το 1970 πρέπει να εμβολιαστούν με μία ή περισσότερες δόσεις, εκτός και αν υπάρχει αντένδειξη.

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε με την 1η ΤΟΜΥ Σπάρτης στην οδό Όθωνος Αμαλίας 93 και στο 2731021739.

*Σημ. Η ανοσία (α- στερητικό + νόσος) είναι η ικανότητα ενός οργανισμού να αμύνεται ενάντια σε κάποιον εξωτερικό βλαπτικό παράγοντα και να μην υφίσταται τις συνέπειές του.