Ιστορικό ταξίδι από Βορρά προς Νότο

Όσες φορές κι αν το ακούσει κανείς, όσες φορές κι αν περιηγηθεί κανείς, δεν παύει να εντυπωσιάζει το πώς η χώρα μας σε κάθε χρονική περίοδο έχει πλούσια ιστορία. Κι αυτό που διαπιστώνεται αδιαμφισβήτητα, είναι ότι είτε στα νησιά είτε στην ηπειρωτική Ελλάδα, ο κόσμος έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται στις τρέχουσες συνθήκες, να ελίσσεται και να βρίσκει το μονοπάτι της άνθησης.

Η χαμένη Ατλαντίδα και ο θαλάσσιος πλούτος

Ο Ζακ Υβ Κουστώ, ο βασιλιάς της θάλασσας και πρωτοπόρος στην εξερεύνηση των ωκεανών τη λάτρευε και γι’ αυτό την επισκέφθηκε αρκετές φορές για να την εξερευνήσει ενδελεχώς. Από τη διάσημη σειρά των ντοκιμαντέρ του δύο ολόκληρα επεισόδια είναι αφιερωμένα στη Σαντορίνη, το νησί που ο μεγάλος εξερευνητής θεωρούσε, όπως και πολλοί άλλοι, πως είναι η Χαμένη Ατλαντίδα. Η άγρια υποθαλάσσια βλάστηση, τα δυναμικά τοπία, όπως διαμορφώθηκαν μετά την ισχυρή έκρηξη, που κατέστρεψε τον Μινωικό πολιτισμό, σαγηνεύουν όποιον κολυμπήσει στα νερά της. 

Οι γοητευτικοί οχυρωματικοί οικισμοί

Όμως δεν είναι μόνο ο θαλάσσιος πλούτος της, που γοητεύει. Κοιτάζοντας τους οικισμούς, εκείνος, που δε γνωρίζει εντυπωσιάζεται από τα όμορφα κυβικά σπίτια, που μοιάζουν λαξευμένα στον βράχο. Εκείνοι που γνωρίζουν όμως, βλέπουν μια πτυχή της ιστορίας σε αυτά. Από τα αρχαία ήδη χρόνια οι πειρατές λυμαίνονταν τα νησιά του Αιγαίου. Ο τόπος ερήμωσε σχεδόν και οι εναπομείναντες κάτοικοι προκειμένου να προστατευθούν μαζεύτηκαν στα πιο ορεινά και αφανή από πειρατές σημεία χτίζοντας σπίτια με υψωμένους εξωτερικούς τοίχους, που δημιουργούν το τείχος του Καστελιού του Πύργου καθώς και παρατηρητήρια. Προκειμένου να περιηγηθεί ο φιλομαθής επισκέπτης του νησιού και στο κάστρο και στους οχυρωματικούς οικισμούς του, αρκεί να αναζητήσει «ενοικίαση αυτοκινήτου Σαντορίνη» και οδηγηθεί στην ανακάλυψη της ιστορίας και της ομορφιάς του νησιού.

Η Μασσαλία του Μοριά

Η ιστορία είναι διάσπαρτη στην πόλη, που κάποτε μάλιστα χαρακτηρίστηκε ως η Μασσαλία του Μοριά. Η Καλαμάτα έχει παρουσιάσει κατά καιρούς περιόδους ιδιαίτερης άνθησης, αλλά και ύφεσης, όπως ακριβώς είναι και ο κύκλος της ζωής. Η ρευστότητα, που χαρακτηρίζει το στοιχείο από το οποίο η Καλαμάτα περιβάλλεται, τη θάλασσα, αποτυπώνεται και στην πορεία, που ακολούθησε η πόλη αποδεικνύοντας, πως ο άνθρωπος μπορεί να ελίσσεται. 

Πυλώνας ιστορίας και γέφυρα επικοινωνίας με τη δύση

Το λιμάνι, που χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και λειτουργεί ως και σήμερα, ήταν εκείνο που οδήγησε σε ανάπτυξη την πόλη και την έκανε γνωστή για το εμπόριό της. Αυτό αποτέλεσε το έρεισμα για την επαφή των ανθρώπων της πόλης με τη δύση διευρύνοντας τους ορίζοντες τους. Λογικό κι επόμενο η δημιουργηθείσα αστική τάξη να συντελέσει στην πολιτιστική κληρονομιά διάχυτη σε όλη την πόλη. Για να μπορέσει να περιηγηθεί κανείς και να δει πολιτισμό αιώνων να ξεδιπλώνεται, δεν έχει παρά να κάνει μια κράτηση για ενοικίαση αυτοκινήτου Καλαμάτα, ώστε να μπορέσει να κινηθεί και στους ιστορικούς οικισμούς πέριξ της πόλης. Φυσικά σημείο εκκίνησης θα πρέπει να είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης, ο ναός των Αγίων Αποστόλων, κτίσμα του 10ου αιώνα που σώζεται ως σήμερα, όπου στις 23 Μαρτίου το 1821 μετά την τέλεση της δοξολογίας ο Κολοκοτρώνης, ο Νικηταράς, ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και ο Παπαφλέσσας απελευθέρωσαν την πόλη από τους Τούρκους.

Μια ισχυρή ναυτιλιακή δύναμη

Η Μύκονος σήμερα είναι γνωστή για την νυχτερινή της ζωή, τους κοσμικούς που συρρέουν κάθε καλοκαίρι στα σοκάκια της και κυρίως τους ανέμους. Αυτό όμως που από την αρχαιότητα έως τουλάχιστον τα πρώτα μετεπαναστατικά έτη τη χαρακτήριζε, ήταν η δεινότητα των κατοίκων της στη ναυτιλία. Η πλεονεκτική γεωγραφική θέση του νησιού την κατέστησε στα τέλη 18ου και αρχές 19ου αιώνα ιδανικό σταθμό ανεφοδιασμού εμπορικών πλοίων. Αυτό έδωσε ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού. Ταυτόχρονα οι σφυρηλατημένοι από τις επιθέσεις πειρατών κάτοικοι, εξελίχθηκαν σε δεινούς ναυτικούς και δαιμόνιους εμπόρους. 

Κάπως έτσι εξηγείται πώς το νησί υπήρξε κατά την Επανάσταση του 1821 ηγέτιδα ναυτική δύναμη υπό την ηγεσία της Μαντούς Μαυρογένους. Το 1822 οι Μυκονιάτες απέκρουσαν με επιτυχία μια μοίρα του Τουρκικού στόλου με 4 εξοπλισμένα πλοία, δύο εκ των οποίων ανήκαν και συντηρούνταν από τη Μαντώ Μαυρογένους. Εάν κάποιος κάνει έγκαιρα κράτηση σε κάποια υπηρεσία για ενοικίαση αυτοκινήτου Μύκονος, θα έχει τη δυνατότητα να γυρίσει το νησί και να επισκεφθεί το Ναυτικό, το Λαογραφικό και το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού και τα τρία μάρτυρες της μεγάλης ιστορικής πορείας του νησιού.  

Η αριστοτεχνικά σμιλεμένη Τήνος

Μπορεί η Τήνος να είναι διάσημη για το λαϊκό προσκύνημα στην Παναγία την Ευαγγελίστρια, παρόλα αυτά οι Τήνιοι δεξιοτέχνες της σμίλης φρόντισαν να διαδώσουν και να χαράξουν αφήνοντας ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στα καλλιτεχνικά μονοπάτια του νησιού εις το διηνεκές. Τά ονόματα των Χαλεπά, Γύζη, Τσόκλη, Λύτρα και τόσων ακόμη ένδοξων εικαστικών-μαρμαροτεχνιτών, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία του νησιού. Αρκεί να προχωρήσει κανείς στην ενοικίαση αυτοκινήτου Τήνος για να περιηγηθεί στα χωριά Μαρλάς, Καρδιανή, Υστέρνια και φυσικά στον διάσημο Πύργο για να θαυμάσει την παράδοση, που οι παλιοί κληροδότησαν στους νέους. Εκείνοι με τη σειρά τους την εξελίσσουν αποδεικνύοντας εαυτούς αντάξιους συνεχιστές των προπατόρων τους.