Συμβουλές για το κατάλληλο παιδικό κρεβάτι

 

Το μωράκι σας μεγάλωσε, από βρέφος έγινε πια νήπιο και πέραν των αλλαγών στην παιδαγωγική σας και την εξέλιξή του, πρέπει να μεριμνήσετε και για την μετάβαση από την κούνια στο κρεβάτι. Αυτή η μετάβαση ενέχει αρκετές δυσκολίες, αφενός γιατί πρέπει να γίνει η σχετική συζήτηση, ώστε η αλλαγή να είναι ομαλή και χωρίς πίεση για το παιδί, αφετέρου ως γονείς πρέπει να μεριμνήσετε για την ιδανική επιλογή, που θα βοηθήσει το παιδί στην ανάπτυξή του. Ακολούθως θα δούμε μερικές συμβουλές, ώστε να επιλέξετε το καλύτερο δυνατό για το παιδί σας.

Ασφάλεια στα παιδικά κρεβάτια

Όπως οτιδήποτε αφορά στα παιδιά, έτσι και στα κρεβάτια πρώτο μέλημα κάθε γονέα είναι η ασφάλεια. Όλοι έχουν έρθει αντιμέτωποι με γρατζουνιές στα γόνατα ή με καρούμπαλο στο μέτωπο μετά από πτώση του παιδιού. Λόγω αυτών και άλλων παρεμφερών περιστατικών κάθε κρεβάτι θα πρέπει να έχει κάποια στάνταρ ασφαλείας. Αρχικά όλες οι γωνίες του κρεβατιού, θα πρέπει να είναι στρογγυλεμένες, να είναι ελαφρώς υπερυψωμένο και να έχει κεφαλάρι και στο κεφάλι και στο κάτω μέρος. Ειδικά στο μεταβρεφικό στάδιο είναι χρήσιμο να υπάρχει είτε κάποιο καγκελάκι είτε μπάρα, που θα αποτρέπει πιθανούς τραυματισμούς και πτώσεις. Ιδίως ένα μικρό ξύλινο κάγκελο συνιστάται, καθώς αφαιρείται εύκολα, όσο το παιδί μεγαλώνει, οπότε και δε θα το ενοχλεί.

Το στρώμα σύμμαχος στην ανάπτυξή του

Είτε μιλάμε για ενήλικες είτε για παιδιά τα στρώματα είναι το Α και το Ω στον ύπνο. Πολύ περισσότερο όταν αναφερόμαστε σε παιδικά κρεβάτια, καθώς επηρεάζουν την ανάπτυξή των παιδιών, κάτι στο οποίο όλοι οι παιδίατροι και ορθοπεδικοί συγκλίνουν. Για να αποφύγετε οποιασδήποτε φύσης παραμόρφωση ή τη σκολίωση πρέπει να επιλέξετε ένα στρώμα ελαφρώς αυξημένης σκληρότητας. Πολλοί γονείς υποκλίνονται στα πολλαπλά οφέλη των στρωμάτων 2 όψεων. Χάρη σε αυτές το απόγευμα θα το γυρίσετε στην ορθοπεδική πλευρά για να κοιμηθεί, ενώ το πρωί θα το γυρίσετε από τη μαλακή πλευρά για να παίξει.

Οι γονείς είναι εξοικειωμένοι με εκάστοτε ατυχήματα, που συμβαίνουν στο κρεβάτι του παιδιού. Ένα ενδεχόμενο είναι το μικρό σας βρέξει το κρεβάτι του κατά τη νύχτα είτε να το λερώσει από φαγητό, που πήρε κρυφά μαζί του στο κρεβάτι. Όσον αφορά στην προστασία του στρώματος, τα πράγματα είναι απλά. Επιλέξτε κάποιο κάλυμμα, το οποίο μπορείτε να αφαιρέσετε ανά πάσα στιγμή και να το πλύνετε στο πλυντήριο ακόμη και σε μεγάλη θερμοκρασία.

Υποαλλεργικά στρώματα ύπνου

Πολλά παιδιά μπορεί να έχουν αλλεργία σε ορισμένες συνθετικές ουσίες, από τις οποίες απαρτίζονται τα στρώματα ύπνου. Τα συνθετικά στρώματα, μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό της επιδερμίδας ή αυξημένη εφίδρωση. Για τον σκοπό αυτό κρίνεται σκόπιμο να επιλέξετε κάποιο υποαλλεργικό στρώμα. Αυτά τα στρώματα είναι φτιαγμένα από αγνά υλικά, όπως φυσικό λατεξ, μετάξι, βαμβάκι, μαλλί και μπαμπού. Μάλιστα υπάρχουν και κάποια, που περιέχουν και διαφόρων ειδών εκχυλίσματα, όπως Αλόης, που είναι αντιβακτηριδιακά ή Λεβάντας, που απαλύνει και ηρεμεί. Χάρη σε αυτά το παιδί σας θα μπορεί να κοιμηθεί απαλλαγμένο από ακάρεα και μούχλα. Προκειμένου να είστε βέβαιοι, ότι κάνατε την κατάλληλη επιλογή, αφιερώστε λίγο χρόνο για να διαβάσετε τις οδηγίες του κατασκευαστή για να είστε σίγουροι, ότι το στρώμα της προτίμησής σας δεν περιέχει βλαβερά χημικά.

Σκληρότητα ανάλογα με τη στάση ύπνου

Είναι κοινός τόπος για μικρούς και μεγάλους, ότι στο πόσο σκληρό ή μαλακό θα πρέπει να είναι ένα στρώμα, πρέπει να συνυπολογιστεί και η στάση του σώματος κατά τη διάρκεια του ύπνου. Έτσι αν και για τα μικρά παιδιά, τα σκληρά στρώματα ενδείκνυνται, ένα μαλακό στρώμα θα ήταν καταλληλότερη επιλογή για ένα παιδί, που κοιμάται στο πλάι. Οι κατασκευαστές στρωμάτων έχουν δημιουργήσει μια κλίμακα σκληρότητας του στρώματος. Ένα μαλακό στρώμα (βαθμίδα 1 έως 3) συνίσταται για αυτές τις περιπτώσεις, καθώς ασκούνται πιέσεις σε διαφορετικά σημεία του σώματος, όπως οι ώμοι και τα ισχία.

Πότε έφτασε η ώρα για μαξιλάρι και ποιο είναι κατάλληλο

Μπορείτε να είστε βέβαιοι, ότι έφτασε η κατάλληλη ώρα για μαξιλάρι, όταν το παιδί σας βάζει το χέρι του κάτω από το κεφάλι του κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ασυνείδητα παρέχει στον εαυτό του τη στήριξη, που χρειάζεται. Ωστόσο αν μείνει για καιρό έτσι, μπορεί να του δημιουργηθούν προβλήματα στον ώμο και τον λαιμό. Χρειάζεται επομένως ένα μαξιλάρι, που θα του παρέχει στήριξη στον λαιμό και θα κρατά το κεφάλι ευθυγραμμισμένο με τη σπονδυλική στήλη.

Στην αγορά υπάρχει μια ευρεία γκάμα από μαξιλάρια ύπνου. Ποιο από όλα είναι κατάλληλο για το παιδί σας; Αυτό θα το γνωρίζετε μόνο δοκιμάζοντας. Κάποιες κατευθυντήριες γραμμές έχουν να κάνουν με τη στάση ύπνου και τη σκληρότητα, όπου αν κοιμάται ανάσκελα ή στο πλάι πρέπει να είναι μέτριας σκληρότητας, ενώ αν κοιμάται μπρούμυτα, πρέπει να είναι μαλακό. Σε κάθε περίπτωση κι εφόσον μιλάμε για παιδιά είναι απαραίτητο να είναι υποαλλεργικό.