Συμβουλές Αδυνατίσματος από τον Κλινικό Διαιτολόγο Ευθύμιο Γκότση

2ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ.

Κάθε εποχή έχει τα δικά της πλεονεκτήματα που μπορούμε να εκμεταλλευθούμε για την ρύθμιση του βάρους μας.

Το καλοκαίρι συνοδεύεται πάντα από αύξηση της θερμοκρασίας ή/και της υγρασίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των απαιτήσεων του οργανισμού για θερμίδες. Ο άνθρωπος ανήκει στα ισόθερμα ζώα διότι με τους θερμορυθμιστικούς μηχανισμούς του κρατά πάντα σταθερή την θερμοκρασία του σώματος (36,6ο C) . Για να το επιτύχει αυτό καταναλώνει ενέργεια από τον καταβολισμό (καύση) των τροφίμων.

Σκεφθείτε ότι όταν το περιβάλλον το καλοκαίρι έχει την ίδια περίπου θερμοκρασία με το σώμα μας οι ανάγκες για θερμορύθμιση μειώνονται αφού δεν χρειάζεται να σπαταληθεί ενέργεια δεδομένου ότι οι απώλειες από την διαφορά θερμοκρασίας ελαχιστοποιούνται. Έτσι εξηγείται και η μειωμένη όρεξη που αναφέρουν οι περισσότεροι με την άνοδο της θερμοκρασίας μετά τον Ιούνιο.

Πως όμως θα εκμεταλλευτούμε αυτή την εποχική αλλαγή για να ελέγξουμε  το βάρος μας;

Πρώτον, γνωρίζοντας ότι χρειαζόμαστε λιγότερες θερμίδες προσέχουμε ιδιαίτερα την κατανάλωση πλούσιων θερμιδικά τροφίμων τα οποία το σώμα δεν μπορεί να αξιοποιήσει για θερμογένεση και τα αποθηκεύει αποκλειστικά ως λίπος!!

Δεύτερον καταναλώνουμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά πλούσια σε νερό (>98%) απαραίτητα για την επαναπλήρωση απωλειών ύδατος από την εφίδρωση και την άδηλη αναπνοή (υδρατμοί που χάνονται από το στόμα).

Οι πρωτεϊνικές τροφές (κρέας/ψάρι/τυριά/αυγά/πουλερικά) φαίνεται να υποαποδίδουν λόγω της υψηλότερης θερμογένεσης σε σχέση με τα άμυλα. Γι’ αυτό και όταν καταρτίζουμε ένα διαιτολόγιο προσέχουμε ιδιαίτερα το ποσοστό πρωτεινών/ αμύλων/λίπους.

Τρίτον αποφεύγουμε την υπερ-κατανάλωση αλκοόλ διότι η αλκοόλη αποδίδει 5kcal/gr και μην μπορώντας να αξιοποιηθεί ως θερμότητα το καλοκαίρι, μετατρέπεται σε τριγλυκερίδια και αποθηκεύεται στον λιπώδη ιστό.

Τέταρτον προσέχουμε ιδιαίτερα την κατανάλωση λίπους λόγω επίσης μειωμένης θερμογένεσης μετατρέπεται στο μεγαλύτερο μέρος του σε τρυγλικερίδια με αποτέλεσμα την εναπόθεσή του στο λίπος του σώματος.

Ανεξαρτήτου εποχής η συστηματική άσκηση έχει εξαιρετική επίδραση στην ρύθμιση του βάρους , το καλοκαίρι ιδιαίτερα αυξάνει τις ενεργειακές απαιτήσεις και μπορεί να αντισταθμίσει τις μειωμένες απαιτήσεις σε θερμότητα, σε σχέση με τον Χειμώνα.

Συμπέρασμα : τους θερινούς μήνες είναι εύκολο να παχύνουμε αν δεν προσέξουμε την διατροφή μας λόγω μειωμένων θερμιδικών αναγκών.

Συμβουλή : ασκούμαστε τακτικά και ακολουθούμε διαιτολόγιο πλούσιο σε φρούτα-λαχανικά , χαμηλό σε λίπος – αλκοόλ και ισορροπημένο σε πρωτεΐνες.

Ευθύμιος Γκότσης MD, MSc, cPhD

Ιατρός – Κλινικός Διαιτολόγος

Διευθυντής Διαιτολογικού Τμήματος 401ΓΣΝΑ

Επιστημονικός Συνεργάτης Ιατρικού Αθηνών (Κλινική Περιστερίου)

Μέλος του Αμερικάνικου Κολλεγίου Ιατρικής LifeStyle

www.drgotsisdiet.gr   

gotsis-3