Τρούφα, Το πολύτιμο Μανιτάρι
Γνωρίστε το πολύτιμο αυτό μανιτάρι στο κατάστημά μας Βρασίδου 160 Σπάρτη ή στο ηλεκτρονικό κατάστημα www.greekgoods.gr
Τρούφα , Το πολύτιμο Μανιτάρι
Η Τρούφα ή το Ύδνον είναι ένα σχετικά σπάνιο είδος υπόγειου μανιταριού, που συμβιώνει και αναπτύσσεται στις ρίζες ορισμένων ειδών δένδρων ή και θάμνων. Ύδνα καλούνται γενικά όλα τα υπογείως καρποφορούμενα στρογγυλόμορφα σαρκώδη μανιτάρια – μύκητες Έχουν σχήμα κονδύλου, μεγέθους 2-7 συνήθως εκατοστών γκριζόμαυρα έως ωχρόλευκα, που παράγονται μέσα στο έδαφος σε βάθος 6-15 περίπου εκατοστών
Η τρούφα σχηματίζεται κάτω από το έδαφος πάνω στη ρίζα του συμβιούντος φυτού. Έχει μορφή στρογγυλή περισσότερο ή λιγότερο ανώμαλη, με μέγεθός που ποικίλλει από τις διαστάσεις ενός μπιζελιού σε εκείνη ενός πορτοκαλιού. Εξωτερικά καλύπτεται από φλοιό που ονομάζεται «περίδιο», το εσωτερικό, που ονομάζεται «σάρκα του καρπού ή βώλος», περιέχει εκατομμύρια «σπόρους», που εκτελούν την αναπαραγωγική λειτουργία.
. Κατά την ωριμότητα, κάθε είδος τρούφας εκπέμπει τη δική του οσμή και για το λόγο αυτό ένας εκπαιδευμένος σκύλος είναι σε θέση να προσδιορίσει την θέση της τρούφας, η οποία συλλέγεται από τον εμπειρογνώμονα τρουφών.
H γαστρονομική και θρεπτική του αξία κάνουν αυτόν τον μύκητα ένα από τα πλέον περιζήτητα εδέσματα παγκοσμίως. Του αποδίδονται, επίσης, θεραπευτικές δράσεις κατά μυϊκών και αρθριτικών πόνων και υψηλών επιπέδων χοληστερόλης. Κυρίως, όμως, του αποδίδονται ισχυρές αφροδισιακές ιδιότητες.
Τα ύδνα ήταν γνωστά από την αρχαιότητα. Πολλοί συγγραφείς μιλάνε για το ενδιαφέρον, που έδειξε ανέκαθεν ο άνθρωπος γι’αυτά τα μανιτάρια. Ο Αθηναίος αφιερώνει ολόκληρο κεφαλαίο για τα ύδνα, αλλά κι ο Γαληνός, Διοσκουρίδης, Θεόφραστος, Πλούταρχος, Πλίνιος, Κικέρωνας κ.α., συχνά τα αναφέρουν στα γραπτά τους. Πρόκειται για εκλεκτά μανιτάρια και περιζήτητα παντού για την υπέροχη γευστικότητα και το λεπτότατο άρωμά τους.
Γι’αυτό και δίκαια τραγουδήθηκαν και υμνήθηκαν, κατά καιρούς, από τους ποιητές και τους συγγραφείς. Έτσι λ.χ. ο Πλίνιος θεωρούσε τα ύδνα ως “τα θαύματα της φύσης”. Ο Πορφύριος τ’αποκαλούσε “τα παιδιά των θεών” κι ο Κικέρωνας “κόρες της γης”. Ο Νέρωνας τα εκτιμούσε ως “τροφή των θεών”. Ο Απίκιος κι ο Γιουβενάλης ύμνησαν τις αρετές των ύδνων κι έφτασαν ως το σημείο να υποδείξουν και πώς να μαγειρεύονται. Ο Αλεξ.Δουμάς τα χαρακτήρισε σαν “τ’άγια των αγίων της τραπέζης” και γενικά οι Γάλλοι τα ονόμασαν “τα μαύρα διαμάντια της κουζίνας”.
Στη χώρα μας τα ύδνα ήταν άλλοτε πολύ γνωστά και σε μεγάλη εκτίμηση, όπως προκύπτει από το διαδεδομένο
Επίσης, ανάλογα με το χρόνο που ωριμάζουν, χωρίζονται σε είδη καλοκαιρινά και χειμωνιάτικα. Γενικά από εμπορική άποψη διαιρούνται σε άσπρα και μαύρα, που αυτά τα τελευταία) είναι και τα πιο εκλεκτά.
Πολλά έχουν γραφτεί όσον αφορά στις αφροδισιακές ιδιότητες αυτού του μανιταριού.
Μία εξήγηση που πολύ έχουν δώσει είναι η παρουσία μία φερορμόνης στη χημική σύσταση των τρουφών που ευθύνεται για την διέγερση των θηλυκών χοίρων προςαναπαραγωγή.
Κάποιοι πιθανολογούν ότι το ανθρώπινο ενδιαφέρον για τις τρούφες έχει επίσης να κάνει με αυτήν την ορμόνη.
Οι τρούφες είναι επίσης πλούσιες σε ανδροστενοδιόνη, μία ορμόνη που μειώνει την παραγωγή της σεροτονίνης, μίας άλλης ορμόνης που αδρανοποιεί ορισμένες αισθήσεις με αποτέλεσμα μία αντιληπτή διέγερση.
Η πλούσια, ξεχωριστή γεύση του μανιταριού αυτού, που έχει την ιδιότητα να ενισχύει τη γεύση των υπόλοιπων συστατικών του πιάτου αποδίδεται κυρίως στις εξαιρετικά μεγάλες συγκεντρώσεις γλουταμινικού οξέος, μίας φυσικής εκδοχής του γλουταμινικού μονονατρίου. Τα μανιτάρια, γενικώς, “αναπνέουν” εντονότατα και μετά τη συγκομιδή τους και με το πέρας τεσσάρων ημερών χάνουν περίπου το μισό ποσοστό των σακχάρων τους, ενώ το άμυλό τους μετατρέπεται σε χιτίνη. Οι παραγόμενες αυτές ενώσεις κατά τη βρώση πιθανολογείται επίσης ότι μπορεί να έχουν διεγερτικές ιδιότητες.
Είναι όμως οι τρούφες πράγματι αφροδισιακές;
Κατά γενική ομολογία θα λέγαμε πως η απάντηση είναι θετική παρά τις πολλές αδιευκρίνιστες παραδοχές.
Όπως και να έχει ένα δείπνο υπό το φως των κεριών, με ξύσμα λευκής τρούφας να στολίζει το τέλεια κρεμώδες ριζότο, ένα τρυφερό, ελαφρώς ψημένο φιλέτο με σάλτσα από άγρια μανιτάρια και μαύρη τρούφα και γαλλικό Borbeaux σίγουρα είναι πολύ κοντά σε αυτό που κάποιος θα έλεγε ρομαντική και πολλά υποσχόμενη ατμόσφαιρα.
Γνωρίστε το πολύτιμο αυτό μανιτάρι στο κατάστημά μας Βρασίδου 160 Σπάρτη ή στο ηλεκτρονικό κατάστημα www.greekgoods.gr


Ημερίδα για την Κλιματική Αλλαγή πραγματοποιήθηκε στον Μυστρά
Συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στην Τρίπολη
Με Τσαλίκη η Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στη Σπάρτη
Με επιτυχία η εκδήλωση της Νέας Κίνησης Γυναικών Λακωνίας οι “Σπαρτιάτισσες”
Σαββατοκύριακο 7 & 8 Δεκεμβρίου ανοίγει η αυλαία των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Ανατολικής Μάνης
Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση σχολικών μονάδων για την πρόληψη και αντιμετώπιση του παρασίτου της ψώρας
Ανοικτή πρόσκληση-ενημέρωση για την πορεία του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
ΚΚΕ Λακωνίας – κεντρική εκδήλωση για τα 80χρονα της Απελευθέρωσης
«Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελώνων περιόδου 2024-2025.»
Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης ευλόγησε με την παρουσία Του τον νεόδμητο Ι. Ναό του Αγίου Ανανίου
Εγκαίνια επιχειρησιακού κέντρου πολιτικής προστασίας Σπάρτης
Ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις από το σύλλογο Μονεμβασίας «Οι Ρίζες»
Εμπορικός Σύλλογος Σπάρτης “Στηρίζουμε την πόλη μας στηρίζουμε τις επιχειρήσεις μας”
Ανακήρυξη της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη σε Επίτιμο Δημότη του Δ. Σπάρτης
Ιστορικό ορόσημο για την Λακεδαίμονα ο εορτασμός του Οσίου Νίκωνος παρουσία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη
Θλίψη και στην Σπάρτη… Από λευχαιμία έφυγε ο Μανούσος Μανουσάκης από τη ζωή
Το Εορταστικό Ωράριο από τον Εμπορικό Σύλλογο Σπάρτης
Ανακοίνωση από τον Σύλλογο Εστίασης Σπάρτης για τις κλοπές
Δωρεάν Νομική Πληροφόρηση από το Εργατικό Κέντρο Λακωνίας
Αποζημίωση στα αλιευτικά σκάφη της παράκτιας αλιείας 




