325 ο τελικός αριθμός των δήμων….

 

Σε 325 διαμορφώνεται τελικά ο αριθμός των δήμων της Ελλάδας (από 333 με 343 που αρχικά είχε ανακοινωθεί), όπως προβλέπει το νομοσχέδιο του «Καλλικράτη», το οποίο κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή. Την ίδια, πάντως, στιγμή δεν λείπουν και οι αντιδράσεις σε αρκετές τοπικές κοινωνίες για τις συνενώσεις αλλά και την ονομασία των δήμων.

Εξοικονόμηση δαπανών

Βάσει του ν/σ, ο «Καλλικράτης» θα επιφέρει ετήσια εξοικονόμηση ύψους 1,185 δισ. ευρώ από τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών και την ορθολογική αξιοποίηση υπαρχόντων πόρων, ενώ θα εξοικονομηθούν άλλα 75 εκατομμύρια ευρώ ανά εκλογική περίοδο, λόγω της σύμπτωσης με τις ευρωεκλογές. Σημειώνεται πως οι εκλογές στην αυτοδιοίκηση θα γίνονται πλέον κάθε πέντε χρόνια, μαζί με τις ευρωεκλογές. Από τα 6.000 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και δημοτικές επιχειρήσεις θα μείνουν λιγότερα από 2.000, ενώ κατά 40.000 μειώνονται τα μέλη (περίπου 60.000) των διοικήσεων των Δ.Σ. των δημοτικών επιχειρήσεων.

Πρόγραμμα εξυγίανσης

Οι δήμοι αποκτούν αρμοδιότητες που σχετίζονται με τοπικά ζητήματα, π.χ., έκδοση οικοδομικών αδειών, κοινωνική πρόνοια, ενώ οι Περιφέρειες αποκτούν ευρύτατες αρμοδιότητες που αποκεντρώνονται από υπουργεία, όπως ο αναπτυξιακός σχεδιασμός, η δημόσια υγεία κ.ο.κ. Επιπλέον, προωθείται ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης, στο οποίο υπάγονται οι υπερχρεωμένοι δήμοι, καθιερώνονται αυστηρά όρια και κριτήρια δανεισμού, ενώ οι δαπάνες όλων των δήμων και των Περιφερειών (και όλων των νομικών προσώπων και επιχειρήσεών τους) υπάγονται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Στις καινοτομίες του «Καλλικράτη» είναι η δημιουργία 1.200 «δημοτικών e-ΚΕΠ» για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, η σύσταση αρμόδιας υπηρεσίας υπεύθυνης για την παροχή διοικητικής βοήθειας σε άτομα που έχουν αντικειμενική αδυναμία προσπέλασης στους δήμους ή στα ΚΕΠ, ενώ εισάγεται η «κάρτα του Δημότη» για την άμεση ηλεκτρονική εξυπηρέτηση του πολίτη και την έκδοση πιστοποιητικών αλλά και για τη συμμετοχή σε τοπικά δημοψηφίσματα.

Αντιδράσεις

Πάντως, οι αντιδράσεις για τον «Καλλικράτη» συνεχίστηκαν με ιδιαίτερη ένταση και αυτό το Σαββατοκύριακο σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. Κάτοικοι του Δήμου Σιάτιστας προχώρησαν στον αποκλεισμό της Εγνατίας Οδού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, διαμαρτυρόμενοι για το ότι η έδρα του νέου Δήμου Βοΐου θα είναι η Νεάπολη και όχι η Σιάτιστα, ενώ σε αποκλεισμό της γέφυρας του Στρυμόνα, επί της παλιάς εθνικής Καβάλας-Θεσσαλονίκης, προχώρησαν κάτοικοι των Δήμων Τραγίλου και Αχινού, με κύριο αίτημα τη συνένωση των δύο δήμων.

Έντονες αντιδράσεις, όμως, υπάρχουν και στο Νομό Ηρακλείου Κρήτης για το νέο χωροταξικό σχεδιασμό, όπου οι δημοτικές Αρχές και οι κάτοικοι του Καστελίου και της Αλικαρνασσού έχουν προαναγγείλει ήδη δυναμικές κινητοποιήσεις αλλά και λαϊκές συνελεύσεις για τη λήψη αποφάσεων.

48ωρη στα ΚΕΠ

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν από σήμερα οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ, οι οποίοι κάνουν λόγο για προσπάθεια υποβάθμισης του θεσμού των ΚΕΠ και για «ανάλγητη συμπεριφορά της κυβέρνησης έναντι των συμβασιούχων». Οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ προειδοποιούν ότι η 48ωρη απεργία είναι μόνο η αρχή και ότι οι κινητοποιήσεις τους θα κλιμακωθούν.