Η Ηλεία με 4 βουλευτές αντί 6 από τις προσεχείς εκλογές!
Τα αποτελέσματα της περυσινής γενικής απογραφής του πληθυσμού, αναμένεται να οδηγήσουν σε ανακατανομή των εδρών μεταξύ των εκλογικών περιφερειών της χώρας, ειδικά εφόσον ξαναγίνουν εκλογές από τις 27 Μαίου και μετά! Δυο βουλευτές λιγότερους θα βγάζει η Ηλεία!
Καθώς λοιπόν προβάλλει πολύ πιθανό στον ορίζοντα το ενδεχόμενο των επαναληπτικών εκλογών ή στις 10 ή στις 17 Ιουνίου, ανακατατάξεις και περιπλοκές προκύπτουν όχι μόνο από πολιτικής αλλά και από νομικής πλευράς σχετικά με τον νέο πολιτικό χάρτη της χώρας.
Ενώ υπενθυμίζεται ότι η ισχύουσα εκλογική νομοθεσία προβλέπει ότι εφόσον διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές, θα γίνουν χωρίς σταυρό προτίμησης και με βάση το νόμιμο πληθυσμό που προκύπτει από την τελευταία απογραφή.
Το ζήτημα της απογραφής του 2011 αναδεικνύεται μείζον πολιτικά και νομικά, και φαίνεται να πλήττει την Ηλεία που θα εκπροσωπείται με 4 βουλευτές πλέον στη Βουλή (αντί 6 ως τώρα) από τις επόμενες εκλογές και στο εξής.
Αν μάλιστα οι εκλογές διεξαχθούν από τον Ιούνιο και έπειτα τότε η ανακατανομή των εδρών θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη νομικά.
Τι προβλέπεται
Οι εκλογές της 6ης Μαΐου διεξήχθησαν με βάση την απογραφή του 2001 λόγω καθυστέρησης στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εκείνης του 2011, παρότι το θέμα είχε επισημανθεί και είχε αναδειχθεί από πολλές πλευρές. Όμως οι νέες εκλογές του Ιουνίου και για την ακρίβεια οι επόμενες εκλογές όποτε κι αν διεξαχθούν, πρέπει να γίνουν με τα δεδομένα της απογραφής του 2011 καθώς το Σύνταγμα προβλέπει ότι μετά την πάροδο ενός έτους από την τελευταία ημέρας διεξαγωγής της απογραφής – που στην περίπτωσή μας συμπληρώνεται στις 27 Μαΐου 2012 – τα αποτελέσματα θεωρούνται δημοσιευμένα.
Ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών Ανδρέας Δημητρόπουλος γράφει σχετικά: «Σε περίπτωση νέων εκλογών αυτές θα είναι χωρίς σταυρό προτίμησης, δηλαδή με λίστα, όπως ορίζει η εκλογική νομοθεσία. Θα γίνουν επίσης οπωσδήποτε με την τελευταία απογραφή με βάση το Σύνταγμα. Οφείλεται σε ολιγωρία της υπηρεσίας ότι δεν έχει δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της απογραφής του 2011 μέχρι σήμερα. Κατά την προσωπική μου άποψη και οι εκλογές που πέρασαν θα έπρεπε να γίνουν με βάση την τελευταία απογραφή, αν η υπηρεσία τα είχε δημοσιεύσει εγκαίρως. Όπως και να έχει το Σύνταγμα προβλέπει ότι μετά την πάροδο ενός έτους από την τελευταία ημέρας διεξαγωγής της απογραφής τα αποτελέσματα θεωρούνται δημοσιευμένα. Η διενέργεια νέων εκλογών με βάση την τελευταία απογραφή θα αλλάξει όλη την γεωγραφία των εκλογών, όσον αφορά την κατανομή των εδρών και τις εκλογικές περιφέρειες». Για το πλήρες άρθρο κάντε κλικ εδώ.
Διαφορετική είναι η άποψη του καθηγητή συνταγματολόγου Αντώνη Μανιτάκη, ο οποίος δέχεται ενδεχόμενο διεξαγωγής των επαναληπτικών εκλογών βάσει της απογραφής του 2001 λόγω μη έκδοσης του απαραίτητου Π.Δ. Δείτε τι υποστηρίζει κι ο Αντ. Μανιτάκης. «Κατ’ αρχάς οι επαναληπτικές εκλογές θα γίνουν χωρίς σταυρό προτίμησης, αυτό είναι σαφές από την εκλογική νομοθεσία. Όσον αφορά την τελευταία απογραφή, νομίζω ότι τα αποτελέσματα δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμα. Αν είχαν δημοσιευθεί θα έπρεπε να γίνει ανακατανομή των εδρών με βάση τα στοιχεία της απογραφής. Αυτό όμως προϋποθέτει ένα προεδρικό διάταγμα. Αν οι εκλογές γίνουν άμεσα και διαλυθεί η Βουλή για παράδειγμα την επόμενη Πέμπτη, δεν θα έχει εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα, άρα θα γίνουν εκλογές βάσει της απογραφής του 2001».
Πάντως το άρθρο 54 του Συντάγματος είναι απολύτως σαφές: “Ο αριθμός των βουλευτών κάθε εκλογικής περιφέρειας ορίζεται με προεδρικό διάταγμα με βάση τον νόμιμο πληθυσμό της περιφέρειας που προκύπτει σύμφωνα με την τελευταία απογραφή. Τα αποτελέσματα της απογραφής θεωρείται ότι έχουν δημοσιευθεί με βάση τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας μετά την πάροδο ενός έτους από την τελευταία ημέρα διεξαγωγής της”.»
Άλλες αλλαγές
Στον Νομό Ηλείας λοιπόν, λόγω της πληθυσμιακής συρρίκνωσης οι βουλευτικές έδρες από έξι (6) γίνονται τέσσερις (4).
Αλλά και στους άλλους Νομούς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, για τον ίδιο λόγο μειώνονται οι έδρες.
Στην Αιτωλοακαρνανία από 8 έδρες τώρα θα γίνουν 6.
Στην Αχαία από 9 γίνονται 8.
Άλλοι επίσης Νομοί που μειώνονται οι βουλευτικές έδρες είναι:
Στην Αρκαδία από 3 γίνονται 2.
Στον Νομό Μεσσηνίας από 5 γίνονται 4.
Στην Λακωνία από 3 γίνονται 2.
O Νομός Πρέβεζας γίνεται μονοεδρικός, το ίδιο Θεσπρωτία, Καστοριά και Χίος.
Μεγάλη κερδισμένη η Β΄ Αθήνας που από 42 έδρες που είχε μέχρι τώρα, με την νέα απογραφή θα “βγάζει” 53 βουλευτές!!!
Κερδισμένες και η Α΄και Β΄ Θεσσαλονίκης που από 16 και 7 έδρες αντίστοιχα θα έχουν 20 και 10.
Χαρακτηριστικό είναι ότι Αθήνα, Πειραιάς και Θεσσαλονίκη θα εκλέγουν 133 βουλευτές! Σχεδόν τους μισούς του Κοινοβουλίου.
Σταθερές παραμένουν οι έδρες σε όλη την Κρήτη.
Ζακυνθος, Κεφαλλονιά και Λευκάδα παραμένουν μονοεδρικές.
Είναι φανερό ότι στην Ηλεία, και στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί άμεσα η απώλεια των δυο βουλευτικών εδρών λόγω της απογραφής του 2011, προκαλείται “σεισμός” στην πολιτική γεωγραφία του Νομού, όπου υπήρχε είτε κάποια ισορροπία των παλαιών επαρχιών, είτε στους σχεδιασμούς των κομμάτων, αλλά και στις φιλοδοξίες των υποψηφίων.
Σε όλες τις περιπτώσεις η υπόθεση παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον καθώς η Ηλεία, εκτός από ζήτημα με την ποιότητα των εκπροσώπων της – που σχεδόν πάντα υπήρχε, ειδικά τα τελευταία χρόνια – θα έχει από εδώ στο εξής να αντιμετωπίσει και το θέμα της ποσότητας των βουλευτών!
ΗΛΕΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (Με αριθμητικές πληροφορίες κι από την εφ. Καθημερινή)

Σεμινάριο: Βασικές Αρχές Γευσιγνωσίας και Οινοχοΐας
Σοκ στην Κυπαρισσία…Εδώ βρήκαν “τσιμεντωμένη” την άτυχη γυναίκα.
Συνελήφθησαν οι 13 μουσουλμάνοι στην Μεσσηνία για παραβίαση μέτρου εισόδου στη χώρα
Κατέληξε η 48χρονη από την Καλαμάτα που νοσηλευόταν εγκεφαλικά νεκρή
«Μίνι» lockdown – Αυτά είναι τα μέτρα για την «κόκκινη» Μεσσηνία
Κλειστή η παλιά και νέα Ε.Ο Τρίπολη – Καλαμάτα. Όλα σε κίνδυνο!
Η Μεγαλόπολη ανέδειξε τους junior πρωταθλητές Motocross του 2021 – Νικήτρια ομάδα η Ιταλία στην αυλαία του αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος (video+ photos)
Σύλληψη 34χρονου πυροσβέστη με κοκαΐνη στον Νέο Αυτοκινητόδρομο
Μεγάλη πυρκαγιά στην Αχαΐα. Εντολή να κλείσει η Εθνική οδός στο Δρέπανο
Παγκόσμιο Junior Motocross με 16 Έλληνες στη Μεγαλόπολη – Βίντεο Trailer
Νεκρή 77χρονη σε τροχαίο στο Νέο Αυτοκινητόδρομο Τρίπολης – Καλαμάτας
Μητσοτάκης στην συνδιάσκεψη για τη νέα ΚΑΠ: Να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη του παρελθόντος -Ο σχεδιασμός και η συνδιαμόρφωση (video)
Μητσοτάκης: Θα ανοίξει η πλατφόρμα των εμβολιασμών και για ηλικίες από 12 και άνω
Το τελευταίο αντίο στη Γαρυφαλλιά το σήμερα το απόγευμα στο Βέλο Κορινθίας
Κοινή Επερώτηση Δημητρακοπουλου-Νικολάκου-Σπυριδακου
Βίντεο – Ξύλο και καρέκλες με γονείς και μαθητές στο 6ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας
Θετικός στον κορωνοϊό νεαρός Γερμανός στη Δυτική Μάνη
Θετική σε Κορονοϊό γυναίκα από την Μεσσηνία.
Ζημιά και στη Λακωνία κάνει η απόφαση της Aegean να μην “πετάει” από το Αεροδρόμιο Καλαμάτας!
Την Κυριακή “βγάζει” πρόεδρο το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου 




