Τύποι λιπαντικών που χρησιμοποιούνται στα οχήματα

Πριν ξεκινήσουμε να αναλύουμε τα λιπαντικά αυτοκινήτων είναι χρήσιμο να δούμε ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος τους στην αυτοκινητοβιομηχανία, ώστε να έχουμε μια ιδέα του αντικειμένου. Η λίπανση είναι καίριας σημασίας για τον περιορισμό της τριβής και της φθοράς, καθώς προσθέτει ένα προστατευτικό φίλμ κατά της τριβής μεταξύ των κινούμενων μερών.

Το λιπαντικό που χρησιμοποιείται μπορεί να είναι είτε υγρής είτε στέρεης υπόστασης. Οι ουσίες, που εν γένει χρησιμοποιούνται για τη λίπανση μιας επιφάνειας είναι είτε λιπαντικά έλαια ή γράσα, που είναι και οι δημοφιλέστερες διαθέσιμες εκδοχές. Ο τύπος του λαδιού εξαρτάται από τη χρήση του. Υπάρχουν διάφοροι τύποι λαδιών ανάλογα με το αν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σε κινητήρα αυτοκινήτου, μοτοσυκλέτας, σε βιομηχανική μηχανή ή στον χώρο της ναυτιλίας.

Ο ρόλος των λαδιών αυτοκινήτου

Ακολούθως θα δούμε εν συντομία τον ρόλο των λιπαντικών:

1)Μειώνουν την τριβή

2)Διαχέουν τη θερμότητα

3)Αποτρέπουν την οξείδωση

4)Προστατεύουν κατά της φθοράς

5)Απομακρύνουν τους ρύπους

6)Μεταδίδουν την ισχύ

7)Λειτουργούν ως σφραγίδα

 

Και τώρα μπορούμε να δούμε τα κυριότερα λάδια αυτοκινήτου που χρησιμοποιούνται στα αυτοκίνητα.

Λιπαντικά Γραναζιών

Αυτά τα λιπαντικά χρησιμοποιούνται κυρίως για κιβώτια ταχυτήτων και κιβώτια μεταφορών, για τα διαφορικά των οχημάτων, των φορτηγών και άλλων μηχανημάτων. Έχουν συνήθως υψηλό ιξώδες και περιέχουν υψηλής συμπίεσης πρόσθετα, που αποτελούνται από ενώσεις θειικού φωσφόρου, για να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες ολίσθησης και να καταπολεμήσουν τη φθορά.

Υγρά φρένων

Τα υγρά των φρένων χρησιμοποιούνται στην αυτοκινητοβιομηχανία για να διατηρήσουν και να βελτιώσουν την απόδοση του συστήματος φρεναρίσματος, ο ρόλος του οποίου είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια του οχήματος και των φορτηγών. Ως εκ τούτου πρώτιστης σημασίας είναι η συντήρηση των φρένων σε εξαιρετική κατάσταση για να διατηρούν την υψηλή τους απόδοση. Τα υγρά των φρένων δεν είναι απλά λάδια. Παράγονται από αιθυλενογλυκόλη και αντιοξειδωτικά πρόσθετα. Με αυτόν τον τρόπο αντιστέκονται στις υψηλές θερμοκρασίες, που αναπτύσσονται σε αυτό το σύστημα διατηρώντας την απόδοσή του.

Λιπαντικά Κινητήρα

Αυτός είναι και ο πιο κοινός τύπος αυτοκινητιστικών λιπαντικών, που θα δείτε να χρησιμοποιούνται. Ένα παράδειγμα τέτοιου λιπαντικού είναι το Mobil. Αποτελείται από λιπαντικό βάσης εμπλουτισμένο με διάφορα πρόσθετα, όπως πρόσθετα κατά της φθοράς, πρόσθετα καθαρισμού, διασπορείς και στα λιπαντικά πολλαπλής ποιότητας περιλαμβάνονται πρόσθετα βελτίωσης των δεικτών του ιξώδους. Χρησιμοποιείται για μηχανές εσωτερικής καύσης. Η κύρια λειτουργία των λαδιών μηχανής είναι η προστασία από τη φθορά και την τριβή μεταξύ των κινούμενων μερών, αλλά και η αποτροπή της δημιουργίας λάσπης και επικαθίσεων. Επιπρόσθετα εξουδετερώνει τα οξέα, που προέρχονται από τον κινητήρα και την οξείδωση του λιπαντικού, βελτιώνει το σφράγισμα των δακτυλίων του πιστονιού και ψύχει τη μηχανή απομακρύνοντας τη θερμότητα από τα κινούμενα μέρη.

Λιπαντικά υδραυλικών

Ένα υδραυλικό σύστημα είναι οποιοδήποτε σύστημα απαιτεί τη δυνατή κινητοποίηση από το ένα σημείο στο άλλο. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι το υδραυλικό τιμόνι. Συνήθως παρασκευάζονται από έλαια βάσης και πρόσθετα για να καταπολεμήσουν τη φθορά και την οξείδωση.

Αυτά ήταν κατά βάση τα κύρια λιπαντικά που χρησιμοποιούνται στην αυτοκινητοβιομηχανία. Είναι πολύ σημαντικό να ελέγχετε τη γνησιότητα και την ποιότητα των λιπαντικών, που προμηθεύεστε, όπως το Mobil 1, προτού τα αγοράσετε, καθώς αυτά είναι που εξασφαλίζουν την καλύτερη απόδοση και τη μακροζωία του κινητήρα σας.