Μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα με σφραγίδα Τσίπρα στα Σκόπια.

Η κυβέρνηση έχει ήδη κλείσει συμφωνία για το Σκοπιανό η οποία για ανεξήγητους λόγους είναι ετεροβαρής και υπέρ των Σκοπίων και αυτήν την ώρα μετρά αντιδράσεις στο εσωτερικό , όπως όλα δείχνουν, σύμφωνα με επιτελείς της ΝΔ.

Ο Τσίπρας παίρνει ένα σύνθετο όνομα – μάλλον Βόρεια Μακεδονία – που στο μέλλον είναι πιθανόν να χάσει τον επιθετικό- γεωγραφικό προσδιορισμό και δίνει τα πάντα και μάλιστα μεταχρονολογημένα ενώ και η ελληνικότητα της  μακεδονικής ταυτότητας δείχνει να τίθεται σε αμφισβήτηση, εκτιμά κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ.

Ο Ζάεφ ξεκάθαρα ανακοίνωσε ότι πρόκειται για το 4ο Ίλιντεν της χώρας του και έτσι έδειξε τις πραγματικές προθέσεις του και πως ο αλυτρωτισμός παραμένει στο υπόβαθρο της λογικής τους, σημείωνε βουλευτής που παρακολουθεί στενά το θέμα.

Ουσιαστικά, η Ελλάδα θα χάσει όλα τα διαπραγματευτικά όπλα της, τα Σκόπια θα εκκινήσουν διαδικασίες με την ΕΕ και θα μπουν στο ΝΑΤΟ ενώ “η Μακεδονική ταυτότητα και η  Μακεδονική γλώσσα επιβεβαιώνονται” δήλωσε ο Ζάεφ. “Επιλύουμε τη διαφορά, δημιουργούμε ταυτότητα”, είπε χαρακτηριστικά και παρέπεμψε σε δημοψήφισμα για την τελική λύση ώστε να γίνει η χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Μάλιστα, αναφέρθηκε στην άνευ όρων πρόσκληση από την Κομισσιόν για να αρχίσουν διαπραγματεύσεις και να συνταχθεί με το άρμα της ΕΕ.

Ο κ. Τσίπρας πιεζόμενος από ξένους παράγοντες, όπως η Γερμανία που διαδραμάτισε παρασκηνιακά ρόλο και άσκησε πίεση κάτι που διεφάνη από την επίσκεψη Κοτζιά και την αναγγελία της συμφωνίας εκεί, φαίνεται πως υποχωρεί από πάγιες θέσεις για τον αλυτρωτισμό στο εθνικό θέμα και επιδιώκει να διασωθεί με μετάθεση των μέτρων που έχει υπογράψει, ανέφεραν στους διαδρόμους της Βουλής στελέχη της ΝΔ, επιχειρώντας να ερμηνεύσουν γιατί ο κ. Τσίπρας δίνει μακεδονική ταυτότητα σε προϊόντα και ανθρώπους καθώς και την μακεδονική γλώσσα.

Στην Πειραιώς, αναμένουν να δουν τα τελικά κείμενα ώστε να διατυπώσουν σημείο προς σημείο τις θέσεις τους και τις ενστάσεις τους αλλά είναι προφανές πως με βάση τα λεγόμενα του Σκοπιανού πρωθυπουργού εθνικότητα, ταυτότητα και γλώσσα παραμένουν ως Μακεδονικά.

Εκτιμούν δε, πως,  το  ότι δεν γίνεται αναφορά έως τώρα σε συνταγματική αναθεώρηση,  είναι πιθανόν να έχει βρεθεί η φόρμουλα της κατοχύρωσης μέσα από ένα άρθρο που θα προβλέπει ότι υπερισχύουν οι διεθνείς συμφωνίες του Συντάγματος.

Στη ΝΔ αναμένουν με ενδιαφέρον την τοποθέτηση του κυβερνητικού εταίρου, του Π. Καμμένου και των ΑΝΕΛ, καθώς είναι πιθανόν να τεθεί ζήτημα βιωσιμότητας για την κυβέρνηση ενώ εκτιμούν ότι θα δοκιμαστεί το ΚΙΝΑΛ καθώς στις τάξεις του κορυφαία στελέχη όπως ο Γ Παπανδρέου, ο Στ Θεοδωράκης, ο Γ. Καμίνης και 3-4 βουλευτές του Ποταμιού αλλά και ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ  έχουν δείξει πρόθυμοι να στηρίξουν μια τέτοια λύση, και ως εκ τούτου την κυβέρνηση,  παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε αποδρομή. Στη ΝΔ μετρούν συνολικά και 2-3 βουλευτές από την Ένωση Κεντρώων και τους ΑΝΕΛ που διάκεινται θετικά με στόχο την ένταξη τους στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και την επανεκλογή τους.