Σκοπιανή μεταχρονολογημένη (ακάλυπτη) επιταγή συζητά η κυβέρνηση και εκλογικές ρυθμίσεις μόνο με γνώμονα το κομματικό της συμφέρον

Παραδίδει το βέτο για το ΝΑΤΟ  και τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την ΕΕ τοις μετρητοίς η κυβέρνηση, για να λάβει μεταχρονολογημένη επιταγή για το όνομα των Σκοπίων, χωρίς εξασφαλίσεις. Με αυτή την περιγραφή η ΝΔ κρατά αποστάσεις από τις διαρροές για το περιεχόμενο της συμφωνίας που κυοφορείται με το γειτονικό κρατίδιο. Η ουσία είναι ότι η ονομασία erga omnes (ένα όνομα για όλες τις χρήσεις) δεν διασφαλίζεται χωρίς τη συνταγματική αλλαγή στα Σκόπια και έτσι το ερώτημα είναι πως θα απενταχθούν από τις ευρω-ατλαντικές δομές εάν δεν ψηφιστεί το νέο Σύνταγμα.

Η εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Μ. Σπυράκη ήταν επιφυλακτική για τα όσα δημοσιεύονται καθώς υπάρχουν ασάφειες για το πλαίσιο της συμφωνίας και είπε χαρακτηριστικά στο ραδιοσταθμό real “ Η Ν.Δ. έχει προτείνει ως προϋπόθεση για τη συζήτηση, για την εύρεση κοινού τόπου για το όνομα, την αλλαγή του Συντάγματος, τόσο στην απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών, όσο και στην αποδοχή της ονομασίας  η οποία θα συμφωνηθεί για όλες τις χρήσεις. Είμαστε λοιπόν, σε τελείως άλλο μήκος κύματος, μένει να δούμε τη συμφωνία ωστόσο, από τα στοιχεία που μέχρι τώρα έχουν διαρρεύσει  φαίνεται ότι η Ελλάδα, δίνει προκαταβολή τα όπλα της, δηλαδή με το να επιτρέψει στην ΠΓΔΜ να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην Ε.Ε. να πάρει ημερομηνία, και να της δώσει το πράσινο φως να μπει στο ΝΑΤΟ, και περιμένει να πάρει με δόσεις, τη συμμόρφωση, άγνωστο αν αυτό θα συμβεί”.

Απέδωσε τα δημοσιεύματα περί αυξημένης πλειοψηφίας σε πυροτεχνήματα της κυβερνητικής γραμμής καθώς ο κ. Γιούνγκερ δεν έχει διατυπώσει δημοσίως, ούτε καν υπαινίχθηκε κάποια ανάλογη θέση για 180 ψήφους στο Κοινοβούλιο και είπε πως “μπαμ, ηκούσθη στον αέρα”

Στη ΝΔ επιμένουν ότι λόγω της θέσης που έχουν διατυπώσει οι ΑΝΕΛ και ο κ. Καμμένος, η κυβέρνηση δεν διαθέτει την εντολή να διαπραγματευτεί και θεωρεί πως αντ’ αυτού , όπως σημείωσε η κ. Σπυράκη αναβαθμίζει το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης σε πείπεδο πρωθυπουργών. Όπως , όλα δείχνουν ο κ. Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση και μετρά τις αντιδράσεις.

Το πλαίσιο αυτό, ίσως στρώνει το παιχνίδι και για πρόωρες εκλογές, σημειώνουν στη ΝΔ βλέποντας πως η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να διαμορφώσει ένα αφήγημα ότι λύνει τις εκκρεμότητες – παραγνωρίζοντας τα εθνικά συμφέροντα – σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Έτσι, θέτουν, από την Πειραιώς, όρους στον ΣΥΡΙΖΑ για να υπερψηφίσουν την κατάτμηση της Β Αθηνών.  Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές πως θα πρέπει να δεχθεί η κυβέρνηση την ψήφο των ομογενών. Συγκεκριμένα μιλώντας στο Βήμα διαμήνυσε ότι η ΝΔ δεν μπαίνει στη συζήτηση του θέματος εάν δεν απαντήσει συγκεκριμένα και επισήμως ο κ. Σκουρλέτης για τους ομογενείς. Η πρόταση είναι συγκεκριμένη και προβλέπει πως δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.   Στην Πειραιώς υπογραμμίζουν πως “με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για από κοινού ψήφιση των δύο αυτών αλλαγών στον εκλογικό νόμο αντιμετωπίζονται όλες οι παθογένειες που δημιουργεί η ύπαρξη πολύ μεγάλων εκλογικών περιφερειών και παράλληλα δίδεται στους Έλληνες τους εξωτερικού η δυνατότητα να ασκήσουν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα, όπως συμβαίνει με όλους σχεδόν τους πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών”. Άλλωστε,όπως σημειώνουν, η ΝΔ έχει καταθέσει την συγκεκριμένη πρόταση στη Βουλή από το 2016.