Αρχαιολογικό θρίλερ στις ανασκαφές της Αμφίπολης και του Βασιλικού Τάφου..
Με την ανακάλυψη της λαμπρής εισόδου του ταφικού μνημείου στην Αμφίπολη, οι εξελίξεις διαδέχονται ραγδαία η μία την άλλη και ανατρέπουν τα δεδομένα αλλά και την ιστορία.
Στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης Σερρών (και συγκεκριμένα στον Τύμβο Καστά), τα τελευταία 24ωρα υπάρχει ισχυρή αστυνομική δύναμη και περιφρουρεί τον χώρο της ανασκαφής.
Ύστερα από πολυετή ανασκαφή στον Τύμβο Καστά, στην αρχαία Αμφίπολη, η αρχαιολογική σκαπάνη εντόπισε την είσοδο του τύμβου, γεγονός που αποδεικνύει ότι πρόκειται για ταφικό μνημείο.
Σύμφωνα με το thestival.gr, η προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Περιστέρη, ενημερώνει διαρκώς την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού για την πορεία της έρευνας.
Για τις εξελίξεις έχει ενημερωθεί και ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς ο οποίος την Τρίτη επισκέφθηκε τον χώρο.
Ο περίβολος του ταφικού μνημείου έχει συνολικό μήκος 497 μέτρα. Το τοίχος που τον περιβάλλει έχει ύψος τρία μέτρα.
Οι εκτιμήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο για μεγάλη πιθανότητα να πρόκειται για τους τάφους της Ρωξάνης και του γιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Το υλικό που έχει βρεθεί είναι μάρμαρο Θάσου, ενώ έχουν βρεθεί ίχνη μεγάλων ειδικών γερανών από ξύλο, σίδηρο και μολύβι, που φαίνεται ότι είχαν συμβάλει στην τοποθέτηση μαρμάρινων δόμων που προέρχονταν από την Αλυκή Θάσου. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ένα μεγάλο μέρος του περιβόλου πρέπει να είχε αποξηλωθεί κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, κι έτσι αρκετά μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη του δεν βρίσκονται στη θέση τους. Οι αρχαιολόγοι στην προσπάθειά τους να τα εντοπίσουν οδηγήθηκαν στην περιοχή όπου βρίσκεται ο Λέων της Αμφίπολης, όπου κάποια από τα χαμένα μέλη του περιβόλου βρέθηκαν είτε διάσπαρτα είτε εντοιχισμένα στη βάση του Λέοντος. Να σημειωθεί εδώ ότι τόσο η χρονολόγηση του ταφικού περιβόλου όσο και του Λέοντος συμπίπτουν (τελευταίο τέταρτο του 4ου αι. π.Χ.).
Σύμφωνα, πάντως, με τις πληροφορίες που συγκεντρώνονται μετά δυσκολίας, ο τάφος ενδεχομένως να είναι ασύλητος. Θα χρειαστεί ασφαλώς μεγάλη προσοχή για τη συνέχιση των ερευνών για να μην κινδυνεύσει το οικοδόμημα κατά την ανασκαφή. Ετσι δεν είναι γνωστό πότε θα έχουμε περισσότερα ανασκαφικά (και κυρίως ανακοινώσιμα) αποτελέσματα.
(Με πληροφορίες από thestival.gr, Καθημερινή)
Αντώνης Σαμαράς από Αμφίπολη: “Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα”
«Είναι βέβαιο ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, από τον Τύμβο Καστά, στην Αρχαία Αμφίπολη, όπου βρέθηκε το πρωί συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Γεωργία, και τον υπουργό Πολιτισμού, Κώστα Τασούλα, προκειμένου να ξεναγηθεί στον χώρο του ανασκαφικού έργου.
Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε: «Η γη της Μακεδονίας μας εξακολουθεί να μας συγκινεί και να μας εκπλήσσει αποκαλύπτοντας από τα σπλάχνα της μοναδικούς θησαυρούς, που συνθέτουν, υφαίνουν όλοι μαζί αυτό το μοναδικό μωσαϊκό της ελληνικής μας Ιστορίας, για το οποίο όλοι οι Έλληνες είναι πολύ υπερήφανοι. Πρόκειται εδώ για ένα μνημείο με μοναδικά χαρακτηριστικά: Ένας περίβολος γύρω-γύρω 497 μέτρα, σχεδόν ένας τέλειος κύκλος σμιλεμένος σε μάρμαρο Θάσου. Το λιοντάρι της Αμφίπολης πάνω από 5 μέτρα, 5,20 μέτρα, ας το σκεφτούμε στην κορυφή του τύμβου. Δύο ολόγλυφες Σφίγγες που βλέπετε, που είναι εκεί σαν να φυλάσσουν- και πράγματι είναι εκεί για να προφυλάξουν την είσοδο του τάφου. Ένας δρόμος πλατύς, με πλάτος 4,5 μέτρα, που οδηγεί στην είσοδο με τοίχους που μιμούνται σε φρέσκο τον τρόπο δόμησης του περίβολου. Πιστεύω ότι όλα αυτά τα στοιχεία έχουν επιτρέψει στην κ. Περιστέρη, την ανασκαφέα, την αρχαιολόγο, να είναι αισιόδοξη ότι πρόκειται για ένα μοναδικό ταφικό μνημείο, που- όπως μας είπε- χρονολογείται μεταξύ του 325 και του 300 π.Χ.. Βέβαια, στο καίριο ερώτημα η ανασκαφή είναι αυτή η οποία θα αποκαλύψει την ταυτότητα του νεκρού. Η ανασκαφή θα συνεχιστεί με ρυθμούς που υπαγορεύει τόσο το εύρημα όσο, βέβαια, και η επιστημονική δεοντολογία. Για άλλη μια φορά συγχαρητήρια στην κ. Περιστέρη και τους συνεργάτες της».
Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Γεωργία και τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, έφτασε στην Αρχαία Αμφίπολη γύρω στις 10 παρά 15 το πρωί, ξεναγήθηκε στον χώρο της εξελισσόμενης ανασκαφής από την υπεύθυνη αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη και ενημερώθηκε για τα ευρήματα.
Με τη σύσταση “κάντε υπομονή λίγες μέρες”, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς απευθύνθηκε στους κατοίκους της Αρχαίας Αμφίπολης, με τους οποίους είχε σύντομη συνάντηση στο δημοτικό αναψυκτήριο λίγο προτού μεταβεί στον χώρο της αρχαιολογικής ανασκαφής.
Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αμφίπολης Κωνσταντίνος Μελίτος σημείωσε ότι “η επίσκεψη του πρωθυπουργού της χώρας σημαίνει πως κάτι πολύ μεγάλο και σημαντικό έχει δώσει η ανασκαφή” και πρόσθεσε ότι “η περιοχή και όλη η Ελλάδα πρόκειται να γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο”.
Σημειώνεται ότι, οι ανασκαφές που διεξάγονται στον μοναδικό μνημειακό περίβολο του Τύμβου Καστά, στην Αρχαία Αμφίπολη, εικάζεται ότι βρίσκονται κοντά στην αποκάλυψη ενός σημαντικού τάφου.
Στον χώρο γύρω από την αρχαιολογική ανασκαφή παραμένει ισχυρή αστυνομική δύναμη.
Σημειώνεται ότι, οι ανασκαφές που διεξάγονται στον μοναδικό μνημειακό περίβολο του Τύμβου Καστά, στην Αρχαία Αμφίπολη, εικάζεται ότι βρίσκονται κοντά στην αποκάλυψη ενός σημαντικού τάφου.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία -που παρουσιάστηκαν από την προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη, τον περασμένο Μάρτιο, στην 27η αρχαιολογική επιστημονική συνάντηση- τα δύο τελευταία έτη, κατά τη διεξαγωγή των ανασκαφών στον λόφο Καστά, αποκαλύπτεται ένας μοναδικός ταφικός περίβολος στον κόσμο, λόγω του μεγέθους του που αγγίζει τα πεντακόσια περίπου μέτρα, με ακριβείς αναλογίες ύψους τριών μέτρων και συνολικού μήκους 497 μέτρων, που χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αι. π.Χ.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Βρείτε τα ιδανικά τραπέζια σαλονιού με βάση το υλικό
Τα τραπέζια σαλονιού σε πρώτο πλάνο
Πρακτικές λύσεις για την τέλεια κρεβατοκάμαρα
Τύποι λιπαντικών που χρησιμοποιούνται στα οχήματα
Αλλάζει από σήμερα η ζωή των ανεμβολίαστων – Όλα τα μέτρα
Ολόκληρη η Ομιλία Μητσοτάκη στην 83η ΔΕΘ
Εθνικό Πένθος – Τι είναι και πότε κηρύσσεται
Κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη
Νεκρός σε τροχαίο ο Mad Clip – Βίντεο
Έφυγε ο κορυφαίος δημιουργός Μίκης Θεοδωράκης σε ηλικία 96 ετών
Μυστηριώδης πυρετός σκοτώνει παιδιά στην Ινδία – 50 θάνατοι και πολλά παιδιά σοβαρά στο νοσοκομείο
Η κατάθεση της 17χρονης..Τι αναφέρει για το βράδυ με Σεμέδο και τον Μάνατζερ
Αρνείται τελικά την Υπουργοποίηση ο Αποστολάκης μετά τις αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ
Ποινική δίωξη για το αδίκημα του ομαδικού βιασμού σε βάρος του Σεμέδο
Σε μίνι ανασχηματισμό προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Δηλώσεις Μητσοτάκη το απόγευμα και συνέντευξη Τύπου εντός της εβδομάδας
Εικόνες από τη NASA – Στις φλόγες η υφήλιος
Νέο Σοκ…Πυροβόλησε και σκότωσε την 43χρονη σύζυγό του.
Κικίλιας σε ανεμβολίαστους: Εμβολιαστείτε, σκεφτείτε τις οικογένειές σας και τις ευπαθείς ομάδες
Στην Ελλάδα καύσωνας στην Ιταλία ισχυρές χαλαζοπτώσεις! 




