Η συναισθηματική εκλογίκευση στα ζωγραφικά έργα Τσαρούχη

Η συναισθηματική εκλογίκευση στα ζωγραφικά έργα Τσαρούχη

Δε χρειάζεται κριτική ματιά από πλευράς παρατηρητή για να ξεχωρίσει τα ζωγραφικά έργα Τσαρούχη. Γνωρίζοντας ελάχιστα από τη βιογραφία του, ξέρουν οι περισσότεροι πως ο καλλιτέχνης είχε μια εμμονή με το ευτελές, το λίγο. Ίσως γιατί έτσι μόνο μπορούσε να πιάσει το πιο απλό θέμα, το πιο ανάξιο υλικό και να το απογειώσει.

Αφοσιώνονταν πιστά στην αποστολή του, που δεν ήταν άλλη από το να αναδείξει εκείνο που γι’ αυτόν ήταν σημαντικό. Είναι χαρακτηριστικό πως τα εξαίρετα ζωγραφικά έργα Τσαρούχη έχουν τη δύναμη να ξυπνήσουν συναισθήματα στον θεατή σε ένα βαθύτερο, άδηλο επίπεδο.

Η πρωτοτυπία στα ζωγραφικά έργα Τσαρούχη

Όσο κι αν ψάξει κανείς θα βρει μιμητές, όμως δε θα βρει έργα όμοια με τα ζωγραφικά έργα Τσαρούχη. Και αυτό γιατί ήταν ο μόνος, που μπόρεσε στα αγαπημένα του θέματα, να δώσει μια μοναδική οπτική. Τέτοια που κανείς δεν συγχέει με άλλου δημιουργού. Την οπτική που αντικατοπτρίζει τη μοναδικότητα του ίδιου του καλλιτέχνη.

Κοιτάζοντας κανείς τα έργα του Τσαρούχη μπορεί να τα κατατάξει πια στα κλασικά αριστουργήματα. Σε κάθε ματιά τα έργα αυτά υπενθυμίζουν, ότι η τέχνη είναι μια διεθνής γλώσσα. Η μετάφρασή της είναι καθαρά υποκειμενική υπόθεση και μοναδική όσο και κάθε έργο. Αγκαλιάζοντας την ομορφιά του αγνώστου ο πίνακας ζωγραφικής, που βρίσκεται μπροστά μας, γίνεται οδηγός σε έναν κόσμο θαυμάτων.