Θέλετε την ψυχική ηρεμία σας; Δημιουργήστε τέχνη!

Θέλετε την ψυχική ηρεμία σας; Δημιουργήστε τέχνη!

Η παρατήρηση έργων τέχνης, όπως μεταξοτυπίες Φασιανού, πολλώ δε μάλλον η δημιουργία καλλιτεχνημάτων έχει ευεργετικά οφέλη στον άνθρωπο. Αλήθεια, έχετε αναλογιστεί, πότε ήταν η τελευταία φορά που παρατηρήσατε έναν πίνακα και νιώσατε χαλαροί και ήρεμοι; Σωρεία ερευνών έχει καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι η τέχνη όχι μόνο καταπολεμά την άνοια και άλλες εκφυλιστικές ασθένειες, αλλά μειώνει το άγχος και ηρεμεί τον νου. 

Οι κατευναστικές ιδιότητες της δημιουργίες έργων τέχνης

Οι ερευνητές μελέτησαν τον αντίκτυπο της δημιουργίας έργων τέχνης στα επίπεδα στρες των ενηλίκων. Το εύρημα; Τα επίπεδα της κορτιζόλης μειώθηκαν σημαντικά μετά από μια 45λεπτη συνεδρία ενασχόλησης με την τέχνη. Η δημιουργικότητα που διοχετεύεται στην τέχνη ενισχύει την αίσθηση ευεξίας, έστω και βραχυπρόθεσμα, μειώνει το άγχος, την ανησυχία και αυξάνει τα θετικά συναισθήματα. 

Μάλιστα η ίδια έρευνα βρήκε, ότι η δημιουργία τέχνης μπορεί να μας ηρεμήσει και να μας χαλαρώσει. Γενικά η δέσμευση στη δημιουργική διαδικασία μας βοηθά να ηρεμήσουμε έχοντας σχεδόν την ίδια επίδραση, που ο διαλογισμός έχει στην ψυχοσύνθεσή μας. Στο σημείο αυτό να διευκρινίσουμε, ότι δε χρειάζεται να δημιουργήσει κανείς έργα Φασιανού ή αντάξια για να έχει αυτή τη θετική επίδραση η τέχνη. Αρκεί απλώς και μόνο η ενασχόληση, γι’ αυτό και η art therapy απευθύνεται σε όλους, έμπειρους και άπειρους δημιουργούς. 

Έργα Μυταρά: Αυξήστε την κοινωνικότητά σας!

Κι αν όχι απλώς παρατηρώντας τις μεταξοτυπίες Μυταρά, δημιουργήστε τα δικά σας καλλιτεχνήματα και βελτιώστε τις επικοινωνιακές σας δεξιότητες. Μπείτε σε ένα γκρουπ ή ενταχθείτε σε ένα καλλιτεχνικό project και διευρύνετε τον κοινωνικό σας κύκλο. Έτσι θα μειώσετε το αίσθημα μοναξιάς και απομόνωσης. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την τέχνη για να εκφράσετε τα συναισθήματα σας, άλλωστε είναι το πιο εκφραστικό μέσο. Δεν είναι τυχαία η ρήση, ότι η τέχνη δεν έχει γλωσσικά ή πολιτισμικά εμπόδια. 

Δημιουργώντας τέχνη μας βοηθά να βελτιώσουμε τις διαπροσωπικές μας επικοινωνιακές δεξιότητες. Το να συμμετέχετε σε κάποιο project της τοπικής κοινωνίας, όπου ζείτε σας βοηθά να παραμείνετε συνδεδεμένοι με τους άλλους. Αυτό ήταν κι ένα από τα μεγάλα οφέλη της ενασχόλησης με την τέχνη κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας.

Βελτιώστε την αυτοπεποίθησή σας

Ύστερα από παρατήρηση αρκετών έργων ενός καλλιτέχνη, όπως παράδειγμα τα έργα Μυταρά, ξεκινά κάποιος να αναγνωρίζει κανείς την ιδιαίτερη τεχνική του καλλιτέχνη. Εξοικειώνεται με τα σχέδια, τα χρώματα και τα νοήματα, ακόμη κι αν δε δημιουργεί έργα όπως οι μεταξοτυπίες Σταθόπουλου. Αυτό είναι μια γνώση που κατακτάτε. Αυτή η γνώση είναι κάτι που δίνει αυτοπεποίθηση σε έναν άνθρωπο.

Το ίδιο και το να μπορεί κανείς να δημιουργεί έργα χωρίς επικρίσεις. Έτσι υπάρχει η αίσθηση του επιτεύγματος. Αυτή που έρχεται κάθε φορά που ένας στόχος ολοκληρώνεται και αυτή ακριβώς είναι που τονώνει την αυτοπεποίθησή μας. 

Είτε είστε καλλιτέχνες είτε δεν είχατε την παραμικρή επαφή με την καλλιτεχνική δημιουργία ως τώρα, δεν είναι ποτέ αργά για να ξεκινήσετε. Σημασία έχει απλώς να γίνει η αρχή.