Η σφουγγαρίστρα που οδήγησε στην επιτυχία

 

Σφουγγαρίστρα

Σφουγγαρίστρα

Η επιτυχημένη…σφουγγαρίστρα

Το περιβόητο Αμερικάνικο όνειρο, μια σφουγγαρίστρα και μια ιστορία όμοια με αυτή της Σταχτοπούτας. Συνδέοντας κανείς αυτά τα τρία στοιχεία θα νόμιζε, ότι πρόκειται για μυστήριο, του οποίου η επίλυση χρήζει ερευνητικών δεξιοτήτων αντάξιων του Ηρακλή Πουαρό. Παρόλα αυτά δεν πρόκειται για κάτι τόσο σύνθετο. Είναι να απορεί κανείς αναλογιζόμενος, ότι έμπνευση όλων των προαναφερθέντων υπήρξε ο καθημερινός μπελάς πολλών νοικουριών, οι οικιακές εργασίες και τα ποικίλα συνεργά τους, όπως η σιδερώστρα ή η απλώστρα. Πρόκειται για την ιστορία της γυναίκας, που με μια αλλαγή στη σφουγγαρίστρα, άλλαξε τη ζωή της, δίνοντας τροφή για ελπίδα και σε πολλούς ακόμη κοινούς θνητούς.

Σφουγγαρίστρα: Ιστορικό Πλαίσιο

Όσοι έχουν δει τη γνωστή Χολυγουντιανή παραγωγή “Joy” αναγνώρισαν αμέσως την ιστορία. Ο λόγος γίνεται για την Joy Mangano, μια Αμερικανίδα διαζευγμένη μητέρα τριών παιδιών. Όχι δεν πρόκειται για κάποιο δακρύβρεχτο δράμα, αλλά για μια ενδιαφέρουσα ιστορία στοχοπροσήλωσης και κλασσικής Αμερικανικής αισιοδοξίας, όλα βασισμένα στην ωμή πραγματικότητα. Η Joy έχοντας στην πλάτη της κάποια χρέη στην τράπεζα, ένα διαζύγιο και 3 παιδιά να μεγαλώσει, εργαζόταν σκληρά για να βιοποριστεί. Ταυτόχρονα δεν έπαψε, όπως κάθε άνθρωπος, να έχει όνειρα και προσωπικούς στόχους προς επίτευξη. Το 1992 λοιπόν σχεδίασε σε ένα κομμάτι χαρτί, αυτό που κανείς ως τότε δεν είχε σκεφτεί: Μια σφουγγαρίστρα, η οποία θα αποτελούνταν από βαμβάκι για να καθαρίζει αποτελεσματικά και θα περιστρέφονταν από τη μασκροσκοπική λαβή της για αποβάλει τα υγρά και να καθαρίζεται εύκολα. Επόμενο βήμα ήταν η υλοποίηση του σχεδιασμού. Δανείστηκε κάποια χρήματα και η εφεύρεση έγινε πραγματικότητα.

Made in USA: Σφουγγαρίστρα

Και αφού η σφουγγαρίστρα απέκτησε υπόσταση, ήρθε τώρα η ώρα να προωθηθεί το προϊόν. Αν δε διαφημίζονταν για να γίνει γνωστό, δε θα το αγόραζε κανείς. Η Joy γνώριζε καλά τη δύναμη του telemarketing στην Αμερική, οπότε δεν έμεινε άπραγη. Για μια ακόμη φορά δανείζεται χρήματα κι εμφανίζεται σε μια προωθητική εκπομπή. Αυτό ήταν. Το κοινό ξετρελάθηκε με την ιδέα μιας επαναχρησιμοποιούμενης σφουγγαρίστρας, ειδικά εφόσον έως τότε οι κεφαλές ήταν μιας χρήσης και μετά τις πετούσαν. Αυτό αύξανε αυτομάτως το κόστος καθαριότητας, ενώ χάρη στην επινόηση της Joy επιτυγχάνονταν η πολυπόθητη οικονομία για το αρκετά συνειδητοποιημένο αμερικανικό καταναλωτικό κοινό.

Από εκείνη την ημέρα τα τηλέφωνα έσπασαν και ζητούσαν όλοι τη νέα σφουγγαρίστρα. Η Joy, η μετουσίωση του Αμερικανικού ονείρου βρέθηκε καλεσμένη σε τηλεοπτικές εκπομπές. Το φιλοθεάμων κοινό της Αμερικής λατρεύει τέτοιες ιστορίες. Αποπληρώνει τα χρέη της και κατατάσσεται επισήμως στη λίστα με τις πλουσιότερες γυναίκες του κόσμου. Αυτοδημιούργητη και αυτοδύναμη, ψήγμα ελπίδας και για άλλες γυναίκες, σήμερα συνεχίζει να λανσάρει καινοτόμα προϊόντα γύρω από το νοικοκυριό, όπως ο ατμοκαθαριστής, που θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει, ότι είναι το μέλλον στην εξέλιξη του σφουγγαρίσματος.