Τα οφέλη των συνθετικών λαδιών

 Τα οφέλη των συνθετικών λαδιών

Τα λάδια αυτοκινήτου που χρησιμοποιούνται για τη λίπανση του κινητήρα είναι πολύτιμα για την ασφαλή λειτουργία του και χωρίζονται σε 2 κατηγορίες: Τα συνθετικά και τα συμβατικά. Ενώ τα συμβατικά λάδια έχουν υποστεί επεξεργασία και αποτελούν το ραφιναρισμένο τμήμα του ακατέργαστου πετρελαίου, τα συνθετικά παράγονται τεχνητά στο εργαστήριο με τη χρήση χημικών σύνθετων μερών. Μάλιστα θεωρούνται ανώτερης ποιότητας από τα συμβατικά. Περιέχουν λιγότερες ουσίες, που μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση και να προκαλέσουν γλίτσα στη μηχανή. Αυτός είναι και ο λόγος που κοστίζουν περισσότερο συγκριτικά με τα συμβατικά λάδια, και γι΄ αυτό ακόλουθα θα εξηγήσουμε τους λόγους για τους οποίους είναι πραγματικά επωφελές για το όχημά σας να χρησιμοποιείτε τα συνθετικά λάδια.

Συνθετικά vs Συμβατικά λάδια αυτοκινήτου

Με την έλευση των κινητήρων νέας τεχνολογίας η αγορά των συνθετικών λαδιών ανέβηκε πολύ περισσότερο συγκριτικά με τα συμβατικά λάδια. Παρόλα αυτά και για να επανέλθουμε στο θέμα του κόστους, γεγονός είναι πως κοστίζουν πολύ περισσότερο. Αξίζει βέβαια τον κόπο να επενδύσει κανείς σε αυτά, αν αναλογιστεί ότι:

  •       Τα συνθετικά λάδια ζουν περισσότερο από τα συμβατικά, το ίδιο και τα μέρη στα οποία χρησιμοποιούνται.
  •       Η τάση να εμφανίζεται γλίτσα στα κινούμενα μέρη περιορίζεται δραστικά χρησιμοποιώντας συνθετικά λιπαντικά αυτοκινήτων.
  •       Τα συνθετικά λάδια αποδίδουν καλύτερα σε ακραίες θερμοκρασίες- είτε μιλάμε για καύσωνα είτε για ψύχος- σε σύγκριση με τα συμβατικά.

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του οχήματος στα κινούμενα μέρη συγκεντρώνεται βρωμιά. Όταν λιπαίνονται σωστά τα κινούμενα μέρη σχηματίζεται πάνω τους μια επίστρωση, που κατά τη διάρκεια της συνεχούς κίνησης, περιορίζει την τριβή και τα κρατά καθαρά από πιθανά κατάλοιπα. Τα συνθετικά λιπαντικά είναι πιο παχύρρευστα, κάτι που τους δίνει την ιδιότητα να διαχέονται με ευκολία σε διάφορες θερμοκρασίες σχηματίζοντας λιγότερη γλίτσα και λοιπά κατάλοιπα μέσα στον κινητήρα μειώνοντας ταυτόχρονα το ενδεχόμενο οξείδωσης των μεταλλικών μερών του κινητήρα. Αυτό περιορίζει επίσης την τριβή συνεισφέροντας στην επιμήκυνση της ζωής του κινητήρα.

Η ανθεκτικότητα στις χαμηλές θερμοκρασίες

Ταυτόχρονα καθώς αυξάνεται η βιωσιμότητα των συνθετικών λαδιών σε υψηλές θερμοκρασίες, δεν αλλάζει η σύστασή τους σε λεπτόρρευστα και άρα δε γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά σε θερμοκρασίες ψύχους. Ακόμη και σε παγετούς το ιξώδες των συνθετικών λαδιών παραμένει υψηλό συγκριτικά με αυτό των συμβατικών, και άρα μειώνεται η πιθανότητα να παγώσει το λιπαντικό είτε μέσα στο κάρτερ είτε στον κινητήρα. Αυτή ακριβώς η ιδιότητά τους εξασφαλίζει καλύτερα «κρύα» ξεκινήματα της μηχανής, ακόμη και σε φαινόμενα παγωνιάς και άρα μεγαλύτερη ανθεκτικότητα του οχήματος.

Στο σημείο αυτό αξίζει να γίνει μια σύντομη αναφορά στους λόγους για τους οποίους τα συνθετικά λάδια, όπως αυτά της Mobil, κοστίζουν περισσότερο συγκριτικά με τα συμβατικά. Αρχικά σε αντίθεση με τη διαδικασία της διύλισης, οι χημικές αντιδράσεις και διαδικασίες χρειάζονται περισσότερα βήματα για να ολοκληρωθούν και είναι πιο κοστοβόρα ως διαδικασία. Αυτός ακριβώς ο συνδυασμός διαδικασιών είναι που δίνει το καλύτερο ιξώδες στα συνθετικά λιπαντικά, κάνοντας τα να ρέουν ομαλά και με συνέπεια. Την ίδια στιγμή το κόστος συντήρησης και αλλαγής των συνθετικών λαδιών δεν ξεπερνά κατά πολύ αυτό των συμβατικών. Αυτό γιατί τα συμβατικά λάδια πρέπει να τα αλλάζει κανείς τακτικότερα σε αντίθεση με τα συνθετικά. Με δυο λόγια τα συνθετικά λάδια χρησιμοποιούνται για περισσότερα χιλιόμετρα συγκριτικά με τα συμβατικά.

Σε κάθε περίπτωση είτε συνθετικά, όπως το Mobil 1, είτε συμβατικά πρέπει να συμβουλεύεστε πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή σχετικά με τις οδηγίες αλλαγής των λαδιών.