Γαστρονομικό ταξίδι στις Κυκλάδες

Γαστρονομικό ταξίδι στις Κυκλάδες

 

 

Αναλογιζόμενος κανείς το ταξίδι Πειραιάς Ίος φαντάζεται, ότι τα όμορφα τοπία και το ξέφρενο γλέντι, είναι ο κύριος λόγος να επισκεφθεί κανείς το νησί. Παρόλα αυτά υπάρχει ένα πολύ σημαντικό κίνητρο να επισκεφθεί κανείς όλες τις Κυκλάδες και δεν είναι άλλος από την πλούσια γαστρονομία του συμπλέγματος. Τριαντατρία νησιά στην καρδιά του Αιγαίου, το καθένα με τα δικά του ξεχωριστά γνωρίσματα, που αποτυπώνονται και στη γαστρονομική τους παράδοση. Η μορφολογία του εδάφους, η μακρόχρονη ναυτική πορεία με τις εμπορικές επιρροές από Φράγκους και Βενετούς άφησαν το στίγμα τους και στην κουζίνα των Κυκλάδων. 

Οι Αιγαιοπελαγίτικες ηλιαχτίδες διαχέονται κι ευνοούν την καλλιέργεια συγκεκριμένων ποικιλιών αμπελιού. Αυτές δημιουργούν το ξεχωριστό λιαστό vinsanto της Σαντορίνης, στεγνώνουν τα χταπόδια, ξηραίνουν τα τοματάκια και είναι υπεύθυνα για τόσες τοπικές λιχουδιές. Γι’ αυτό ευδοκιμούν εδώ πληθώρα φρούτων (κυρίως καλοκαιρινών) και λαχανικών, βασικών συστατικών των πιο διαδεδομένων συνταγών.

Γεγονός είναι, ότι σε κάθε μέρος της Ελλάδας μπορεί να φάει κανείς μουσακά και παστίτσιο, όταν βρεθεί κανείς στις Κυκλάδες είναι χρησιμότερο να μυηθεί στις τοπικές συνταγές. Θαλασσινά, πιάτα με λαχανικά που ευδοκιμούν εδώ ή συνταγές με κρέας και όσπρια, όπως μαγειρεύονται ειδικά εδώ.

Πειραιάς Σαντορίνη: Γαστρονομική Σαγήνη

Ονειρεμένα ηλιοβασιλέματα, που κόβουν την ανάσα είναι το κίνητρο του επισκέπτη, που θα ακολουθήσει το δρομολόγιο Πειραιάς Σαντορίνη. Παρόλα αυτά το ηφαιστειογενές νησί των Κυκλάδων με τους γραφικούς οικισμούς, έχει πλήθος τοπικών προϊόντων ξακουστών ανά τον κόσμο. Είναι τόσο ξακουστά όσο και τα ηλιοβασιλέματα. Ποιος δε γνωρίζει τις ξεχωριστές ποικιλίες κρασιού, που κερδίζουν και τους πιο απαιτητικούς οινογνώστες. Στη ναυαρχίδα του ελληνικού αμπελώνα, τη Σαντορίνη, καλλιεργείται το ασύρτικο, το αηδάνι και το νυκτέρι.

Εκτός όμως των μοναδικών οίνων, ξεχωριστή θέση στην τοπική αλλά και διεθνή κουζίνα έχει το τοματάκι Σαντορίνης. Τόσο νόστιμο, που η γεύση του χάνεται, αν υποστεί επεξεργασία μέσω της μαγειρικής. Αποτελεί άνυδρη καλλιέργεια. Στο ξερό έδαφος του νησιού μόνο η υγρασία της ατμόσφαιρας ποτίζει το μικρό ντοματάκι. Αυτή ακριβώς η συνθήκη διαμορφώνει τη μοναδική του γεύση,  ασύγκριτη μπροστά σε όλες τις υπόλοιπες ντομάτες.

Ως γνωστόν όμως η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια στα όσπρια, το κρέας των οικονομικά αδυνάτων. Έθρεψαν γενιές και πλέον κατέχουν περίοπτη θέση και στη νέα ελληνική κουζίνα. Πολυτελής, βελούδινη βελουτέ σούπα ή πιο λαϊκή αλλά πάντα γευστική εκτέλεση σε κεφτέδες; Όποια κι αν είναι η προτίμηση η φάβα Σαντορίνης ξυπνά τους γευστικούς κάλυκες χαρίζοντας μοναδικές γαστρονομικές συγκινήσεις. Με ξερά ή καραμελωμένα κρεμμύδια η απαλή υφή της κατέχει μια θέση ακόμη και σε διεθνή εστιατόρια.

Πειραιάς Μήλος: Εξωτικές παραλίες, μεσογειακές γεύσεις

Οι σμιλεμένοι από τον άνεμο και το αλάτι βραχώδεις σχηματισμοί προσελκύουν όσους κάνουν το ταξίδι Πειραιάς Μήλος. Το Σαρακήνικο και το Κλέφτικο είναι πολυφωτογραφημένες και διαφημιζόμενες ανά τον κόσμο παραλίες. Ταυτόχρονα όποιος επισκέπτεται το νησί, αλλά και όλα τα ελληνικά νησιά συνδέει την κουζίνα τους με ούζο και θαλασσινούς μεζέδες. 

Όχι άδικα, παρόλα αυτά αν και εκθειάσαμε το ντοματάκι της Σαντορίνης, εξίσου μεγάλη παραγωγή σε τομάτα έχει και η Μήλος. Οι ίδιοι οι Μήλιοι μάλιστα τιμούν την τομάτα και την εντάσσουν σε όλα σχεδόν τα πιάτα τους. 

  • Τηγανιτές πατάτες με τοματοζούμι (νερό, λάδι, ντομάτες και πατάτες),
  • μπακαλιάρος κοκκινιστός με μακαρόνια και μηλέικο πελτέ,
  • σάλιαγκοι γιαχνί με κρευμμυδάκι, ντομάτα και πελτέ 
  • σκορδολάζανα (ζυμαρικά σε σχήμα ταλιατέλες με σκόρδο και μηλέικο πελτέ)

Όλα αυτά είναι κάποια από τα αντιπροσωπευτικά και πιο απλά πιάτα του νησιού, που κλείνουν τη γεύση της Κυκλαδίτικης τομάτας.

Αυτό που δε φαντάζονται πολύ, ότι μπορεί να είναι εξαίσιας γεύσης, όταν επισκέπτονται νησιά είναι το κρέας. Κι όμως τα ζώα που εκτρέφονται στα νησιά, εφόσον είναι ελευθέρας βοσκής, έχουν εξαιρετική γεύση, αφού βόσκουν τα αλμυρά χόρτα του τόπου. Η σωστή επεξεργασία και οι μοναδικής γεύσης πρώτες ύλες κάνουν τη ντόπια κουζίνα να ξεχωρίζει. Ο ξυλόφουρνος εδώ αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή στη διαμόρφωση της γεύσης. Έτσι το αργοψημένο κατσίκι στη γάστρα με μηλέικο πελτέ στον ξυλόφουρνο ή το χοιρινό στη γάστρα με πατάτες κυδωνάτες στον ξυλόφουρνο χαρίζουν μοναδικές εμπειρίες στον επισκέπτη.

Πειραιάς Σέριφος: Η ζωή σε άλλους ρυθμούς

Όποιος κάνει το ταξίδι Πειραιάς Σέριφος, προσδοκά κατά βάση να ζήσει σε ήρεμους ρυθμούς. Παρόλα αυτά θα βρεθεί προ γευστικών εκπλήξεων, όταν επιχειρήσει να δοκιμάσει τα τοπικά πιάτα. Ρεβιθάδα μαγειρεμένη στο φούρνο

  • Μαραθοκεφτέδες,
  • Λούζα, το παραδοσιακό αλλαντικό των Κυκλάδων,
  • Αμπελοφάσουλα ως σαλάτα,
  • Κάπαρη,
  • Παστάκι Σερίφου, ένα γευστικό επιδόρπιο με κρέμα βανίλιας και σοκολάτας πάνω σε μπισκότα,
  • Ξινομυζήθρα και Σκληρό τυρί Σερίφου,
  • Σεριφιώτικο κρασί, που ωριμάζει σε υπόγεια,
  • Σούμα, το τοπικό τσίπουρο

Είναι κάποια από τα προϊόντα, που αρωματίζουν και δίνουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα στα πιάτα του νησιού. 

Όποιο όμως και από τα νησιά των Κυκλάδων να επισκεφτεί κανείς, θα διαπιστώσει τον μοναδικό χαρακτήρα του τόπου και την νοοτροπία των ντόπιων μέσα από την παράδοση και την κουζίνα τους.